Witam wszystkich jestem nowym na tym forum i pozwolę sobie opisać jakie ja stosuję żyłki i dlaczego?
Jaką żyłkę zastosuję w danej chwili, na danym łowisku zależy od wielu czynników, takich jak : wielkość koszyczka który zastosuję, odległość rzutu, dobór wędziska, ewentualne przeszkody które mogą wystąpić podczas holu – zatopione drzewa, trzcinowiska, przeszkody w wodzie itp. / wiadomo że gdzie patyki tam wyniki / oraz od ryb które występują na łowisku i które zamierzam łowić.
Generalnie używam trzech średnic :
0,26 mm i tutaj stosuję Berkley Trilene Smooth XL od dzisiaj AWA-SHIMA Reflector Line 0,255
0,30 mm Sufix Strong XL oraz Shimano Ultegra Invisitec
0,35 mm Sufix Reflex
Dlaczego te a nie inne ? Żyłki Berkley stosowałem już od wielu lat z prostego powodu , żyłki kupuję w Czechach bo taniej, zawsze świeże i nie zleżałe a poza tym dobre , jednak wszystko co dobre to się kiedyś kończy i dzisiaj rano byłem w Czechach kupić nowe Berkleje i okazało się że nie ma i nie będzie bo coś tam z hurtownią nie tak. W zamian pani Jarmilka pokazała mi żyłkę AWA-SHIMA Reflector Line 0,255 mm / 600 m za około 50 zł w przeliczeniu na złotówki, od kolegów wiedziałem że to bardzo dobra żyłka, więc wziąłem jedną szpulkę zamiast Berkleya.
SUFIX–y zawsze sobie ceniłem nigdy mnie nie zawiodły więc regularnie z Czech przywożę. Shimano Ultegra Invisitec dostałem kiedyś jako gratis do zakupionego kołowrotka Shimano ale tak dobrze mi się na nią łowi że mam ją już nawiniętą na 2 szpulach , tyle że żyłka trudna do kupienia.
Dlaczego 3 średnice ? – 0,26 to na białoryb, mniejsze i średnie karpie, nie ma w/g mnie sensu stosować mniejszych średnic bo w każdej chwili mogę mieć na haku większą rybę , a poza tym nie zawsze jest możliwość żeby oddać rybie podczas holu większą ilość żyłki, bo to krzaki pod wodą , a to jakieś trzcinowiska, poza tym holowanie dużego karpia powiedzmy 10 kg na żyłce 0,20 mm i męczenie go godzinę albo dłużej raczej mnie nie bawi, byłem świadkiem jak na żyłkę 0,18 mm po 70 minutach wyholowano karpia 11,5 kg , to ta ryba była tak umęczona że żal było patrzeć. Podoba mi się przepis na łowiskach gdzie są duże karpie, minimalna średnica żyłki to 0,30 mm, to ma swój sens.
0,30 mm to na trudne łowiska i duże ryby 10+
0,35 mm najtrudniejsze łowiska i tam gdzie są te karpie 20+