Autor Wątek: Potrzebny samochód terenowy  (Przeczytany 25511 razy)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Potrzebny samochód terenowy
« Odpowiedź #45 dnia: 02.12.2017, 13:03 »
https://slask.onet.pl/fatalny-stan-powietrza-na-poludniu-polski/weexyen
Świństwo, które jest spalane w piecach i samochody z dieslem.

Faktem jest to, że Niemcy zwiększają opłaty za diesle, brat mi mówił (od lat mieszka w Niemczech), że emisja spalin dieslowskich silników jest rygorystyczne sprawdzana podczas przeglądów technicznych. Dla mnie kiedyś silnik diesla oznaczał prostotę i brak problemów. Dzisiaj jest odwrotnie..

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #46 dnia: 02.12.2017, 14:08 »
Miałem kiedyś włoski samochód z 2003 roku, z silnikiem wysokoprężnym grupy PSA - 2,0 JTD. Była to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mi się w życiu przytrafiły. Stare czasy, które już nigdy nie wrócą. Bezcenna była wiadomość o tym, że wbrew licznikowym 200 tys. przebiegu, auto ma około 600 tys... Silnik pracował idealnie, nawet nie "brał" oleju. Wiosna, lato, jesień, zima - zapalał, zanim dotykałem kluczyk. Wiadomo, włoskie samochody to gówno, szczególnie gdy mają francuskie silniki :)

Jacek

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #47 dnia: 02.12.2017, 23:03 »
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 02.12.2017, 23:47 »
Miałem kiedyś włoski samochód z 2003 roku, z silnikiem wysokoprężnym grupy PSA - 2,0 JTD. Była to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mi się w życiu przytrafiły. Stare czasy, które już nigdy nie wrócą. Bezcenna była wiadomość o tym, że wbrew licznikowym 200 tys. przebiegu, auto ma około 600 tys... Silnik pracował idealnie, nawet nie "brał" oleju. Wiosna, lato, jesień, zima - zapalał, zanim dotykałem kluczyk. Wiadomo, włoskie samochody to gówno, szczególnie gdy mają francuskie silniki :)
No i co? Teraz masz sobie kupić najlepiej rower, by być spoczko z normami. Nikt nie liczy milionlw traktorów, odpalanych 7 razy dziennie na kilka minut. To my, frajerzy, dojeżdżający do pracy, jesteśmy źli. Kopary, spychacze ciągniki. Luzik.
Arek

Offline Lipkek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 02.12.2017, 23:51 »
https://slask.onet.pl/fatalny-stan-powietrza-na-poludniu-polski/weexyen
Świństwo, które jest spalane w piecach i samochody z dieslem.

Faktem jest to, że Niemcy zwiększają opłaty za diesle, brat mi mówił (od lat mieszka w Niemczech), że emisja spalin dieslowskich silników jest rygorystyczne sprawdzana podczas przeglądów technicznych. Dla mnie kiedyś silnik diesla oznaczał prostotę i brak problemów. Dzisiaj jest odwrotnie..
A nowe , doładowane benzynowe są lepsze? Silnik 1,2 i 150 koni, ile to wytrzyma? Oby 200 tysięcy kilometrów.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 03.12.2017, 00:04 »
No i co? Teraz masz sobie kupić najlepiej rower, by być spoczko z normami. Nikt nie liczy milionlw traktorów, odpalanych 7 razy dziennie na kilka minut. To my, frajerzy, dojeżdżający do pracy, jesteśmy źli. Kopary, spychacze ciągniki. Luzik.

Mnie proszę w to nie mieszać. Mój świat się skończył, gdy firma Harley-Davidson skonstruowała motocykl... elektryczny.
Jacek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 03.12.2017, 00:11 »
Kpisz? ???
Arek

Offline Lipkek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 03.12.2017, 00:13 »
Ostatnie badania wykazały że pojazdy elektryczne wcale nie są takie ekologiczne, produkcja prądu jest bardzo nie ekologiczna.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 03.12.2017, 00:17 »
Przestancie pierd.....  o ekologii bo to jest jedyny argument producentów, lobbystów którzy chcą wprowadzić swoje inowacyjne produkty które nie mają nic wspólnego z ekologią.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 03.12.2017, 00:21 »
Przestancie pierd.....  o ekologii bo to jest jedyny argument producentów, lobbystów którzy chcą wprowadzić swoje inowacyjne produkty które nie mają nic wspólnego z ekologią.
Prawda. Ale tonuj emocje Janusz. ;)
Arek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Jacek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 03.12.2017, 00:25 »
Nie mogę :D :P ok idę spać , narka
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
Arek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #58 dnia: 03.12.2017, 08:18 »

Tutaj nie chodzi o to, że się to komuś podoba, czy nie, ale o to, że trend jest taki, że pewne rozwiązania są/będą bardziej korzystne dla portfela, a inne będą wiązać się z problemami i wydatkami. Kiedyś kupowałem diesle, bo eksploatacja była tańsza a teraz jest coraz droższa, bo ropa jest droższa od diesla oraz ewentualne problemy z silnikiem wiążą się z bardzo drogą naprawą.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #59 dnia: 03.12.2017, 09:17 »
U mnie w Warmińsko-Mazurskim ON-4,54 PB 89- 4,98 LPG- 2,15 który silnik benzynowy o pojemności 1,9 spali 5l paliwa? mój klekot 99r ma nalatane ponad 300tys. i jak pisałem wyżej najpoważniejszą usterką była maglownica , kończy mi się już sprzęgło , ale mam jedno masowe :thumbup: od prawie 8 lat nie mam problemów z odpalaniem zimą , jeżdżę na tych samych świecach żarowych z jakimi go kupiłem . nie zmieniłem rozrządu , a wczoraj obejrzałem pasek i nie stwierdziłem żadnych usterek :P przy okazji ładowania akumulatora , który też ma już 7lat :) przez ten okres którym nim jeżdżę zawiódł mnie tylko dwa razy - zimne luty na przekaźniku pompy(wymiana 50zł) i zamarznięty filtr paliwa bo oszuści mechanicy kasę wzięli a nie zmienili :facepalm: teraz filtry zmieniam sam.  Oczywiście też się zastanawiam nad ''małą benzyną''(panda) ale nie dlatego że diesel jest zły wkurzyły mnie tylko podwyżki OC płaciłem 300 a teraz 600 :facepalm: i nie wiem jak to będzie po ''nowemu'' z przeglądem .
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match