Temat ten tworzę, abyśmy mogli pokombinować wspólnie nad tym, jak unikać leszcza...

Oczywiście dla wielu wydawać się to może czymś wręcz pomylonym lub niedorzecznym, bo w Polsce leszcze 50+ to nie jest coś, co można złowić z marszu, ale są wody zasobniejsze przecież też. I tam są pewne problemy...
U mnie ten sezon to setki leszczy. Niskie stany wód i taktyki z Metodą lub koszykiem, w połączeniu z łowiskami jak Tamiza, Trent, wody klubowe - sprawiły, że koszę leszcze za każdym prawie razem. I właśnie dlatego są problemy. I już wyjaśniam dlaczego.
Wczorajsza sesja upewniła mnie w tym, że jeżeli stado leszczy wejdzie w miejscówkę, to inne ryby są raczej odganiane. Problem w tym, że leszcz skupia się w stada, które mają spory zasięg. Stado 50-80 sztuk rozmieszczone jest na sporym obszarze, z rybami będącymi nie tylko rozrzuconymi na jakieś powierzchni, ale też w 'pionie'. Gdy jedne osobniki są przy dnie, inne stoją w połowie 2-3 metrowej rzeki/zbiornika. Dlatego leszcz jest takim wzrokowcem. Inaczej jest z brzaną, kleniem czy karpiem. Brzana pływająca w grupie 4-10 sztuk stoi tylko przy dnie, więc jej zasięg jest o wiele bardziej ograniczony. Karpie to 2-4 sztuki zazwyczaj. Do tego nęcenie to też problem, bo gdy pod brzany wystarczy już 4-6 koszyków towaru, jakim są pellety, konopie aby je zatrzymać, przy leszczach jest to kropla w morzu potrzeb. Mogą wyżreć wszystko i się wynieść...
Wczoraj właśnie łowiąc z Bartkiem miałem pokaz tego co robi leszcz. Nęcenie wstępne dało mi dwie brzany aż wpadł leszcz... Jak stado odeszło dopiero, wpadła trzecia wąsata damulka, ale już za chwilę były leszcze. Jak to zrobić więc, aby pozbyć się leszczy? Macie jakieś pomysły? Jak zakombinować, aby odciągnąć stado? Duże przynęty to nie jest rozwiązanie. Bo leszcz powyżej 50 cm da już radę kulce 20 mm. Myślałem o dwóch liniach, które byłyby w odległości pozwalającej na to aby stado nie pokrywało ich dwóch na raz, ale i tak było ciężko. Konopie nie pomagały... Wiem, zanęta je wabi (leszcze), ale jak jej uniknąć? Łowić mieszanką ziemi z konopią i pelletami?
Wrzucajcie swoje pomysły!