Autor Wątek: Żyłka przyponowa deformuje się  (Przeczytany 7496 razy)

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Żyłka przyponowa deformuje się
« dnia: 16.11.2017, 20:02 »
Witam ponownie. Mam taki problem. Postanowiłem powoli zacząć samemu wiązać przypony do metody. I o ile samo wiązanie jako-tako mi wychodzi, to mam problem z żyłką. Chodzi o to, że po zawiązaniu przypon wygląda jak wyciągnięty psu z gardła. Żyłka jest zdeformowana (oczywiście nie chodzi tu o przekrój) pozaginana. Na początku winiłem żyłkę (jakieś resztki ze szpulek). Kupiłem więc Dragon HM80, którą mi polecono w sklepie, no i niestety to samo. Co robię nie tak?

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Żyłka przyponowa deformuje się
« Odpowiedź #1 dnia: 16.11.2017, 20:09 »
A zaciągasz węzły na mokro? Pokaż przykładowy przypon.

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16.11.2017, 20:26 »
Coś takiego

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16.11.2017, 20:27 »
Przepraszam, ale nie mogę opanować wrzucania zdjęć.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.11.2017, 20:31 »
Przepraszam, ale nie mogę opanować wrzucania zdjęć.

Tutaj znajdziesz krótką instrukcję: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1208.0

A tutaj link do galerii: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?action=gallery

Gdybyś miał pytania, to daj znać :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16.11.2017, 20:37 »
Może teraz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 16.11.2017, 21:33 »
Byłem przekonany, że "spirala" tworzy się przy haczyku, gdy jest zaciskany węzeł. Mówiąc szczerze, to przy węźle bez węzła trudno w tym miejscu zdeformować żyłkę - przy wiązaniu haczyków z łopatką jest to powszechne. Grzesiek (Matchles) zrobił kiedyś zestawienie żyłek, które są podatne i niepodatne na "przeciąganie". Wniosek był taki, że są żyłki lepsze i gorsze - biorąc pod uwagę skłonność do tego niekorzystnego efektu. Konkretów nie przytoczę, niestety.

U Ciebie jednak problem tkwi gdzie indziej, najwyraźniej nie jest związany z jakością żyłki. Napisz, jak wiążesz przypony. Podaj, czy robisz to ręcznie, czy może z wykorzystaniem patentu do wiązania pętelek, a także, czym tak zaginasz żyłkę w połowie przyponu, bo na "przeciągnięcie" to nie wygląda :) Coś robisz nie tak, jak trzeba, to pewne.
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 16.11.2017, 21:34 »
Gdzieś załamujesz mocno żyłkę w procesie wiązania. Ja robię tak, ze wiąże push stopa, zaciągam go (trzymając żyłkę około 20 cm od niego), nakładam gumkę, wkładam w nią hak, robię węzeł i na koniec odmierzam długość, wyznaczając gorę pętli. Węzeł pętli zaciągam używając jakiegoś ołówka, ciągnąc mocno za hak. Pomaga mi w tym to urządzonko - knot puller:
http://www.ebay.co.uk/itm/3Pcs-Carp-Fishing-Baiting-Rig-Tool-T-Stype-ABS-Fish-Bait-Knot-Puller-Green-New/252823807227?epid=1075300854&hash=item3add7924fb:g:O0UAAOSwak5Zv3k2

Żyłkę zagiętą tak jak na zdjęciu można też odgiąć, ruchami od haka do pętli, gdzie ściskasz mocniej żyłkę.
Lucjan

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17.11.2017, 18:09 »
Może zdarza się, że czasami jest mniej załamana, ale potrafi być wygięta bliżej haczyka. Ogólnie to robię jak napisał kolega Luk, tylko że nie zaciągam trzymając na 20 cm. Pętelki robię na wiązarce do pętli.

Offline Buli

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17.11.2017, 18:11 »
Zmiana żyłki na taką jak w przyponach Guru QM1 na razie zapewne nie ma sensu?

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 17.11.2017, 18:29 »
Rybie wszystko jedno. Załamana żyłka, czy prosta i elegancka. Byleby przynęta była dobra. ;)
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 17.11.2017, 22:53 »
Rybie wszystko jedno. Załamana żyłka, czy prosta i elegancka. Byleby przynęta była dobra. ;)

Nie do końca się z tym zgodzę. Kiedy ryba dobrze żeruje często nie ma to większego znaczenia. Ale często zdarza mi się że po kilku rybach przypon się skręca, załamuje etc. wtedy brania ustają i wymiana przyponu na nowy robi wielką różnicę.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #12 dnia: 18.11.2017, 07:13 »
Moim zdaniem dwa czynniki mają wpływ na opisywany problem. Zarówno złe wiązanie jak i jakość żyłki. Kiedyś kupowałem grubą żyłkę na podkład do kołowrotka, której resztę wykorzystywałem na robienie zestawów do łowienia karpi czy innych większych ryb tyczką. Z racji tego, że to była żyłka na podkład kupowałem najtańszą z możliwych. Zauważyłem, że zdecydowanie widać odkształcenia spowodowane już samym nawijaniem na drabinkę zestawu zbudowanego na takiej żyłce. Grube żylki są też nieco twardsze, więc i sama grubość może mieć wpływ na takie odkształcenie. Niestety, jest chyba jasnym, że nie powstało ono samo z siebie więc czynnik, który je spowodował należało by wyeliminować w pierwszej kolejności.
Grzegorz

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #13 dnia: 18.11.2017, 07:55 »

Myślę, że masz rację. Z jakiego powodu ryba miałaby lepiej tolerować kształt prosty żyłki przy haczyku niż jej zakrzywiony? :)
Marian

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #14 dnia: 18.11.2017, 14:17 »
Skoro czasem rybie nie jest obojętne, że żyłka przyponowa ma 0,12 zamiast 0,08 to przypuszczam, że i takie załamania mogą mieć znaczenie.
Druga sprawa - zachowywanie się przynęty w wodzie. Przy grubej żyłce, która jest stosunkowo sztywna może to również wpływać na podanie przynęty a w rzece na przykład sprawiać, że przynęta będzie wirowała i skręcała zestaw.

To tylko moje przypuszczenia, nie prowadziłem takich obserwacji pod wodą, jednak z punktu widzenia fizyki...

Ja tam wolę, jak wszystko jest okej. Wędkarstwo generalnie opiera się na różnych detalach, o które czasem warto zadbać.
Grzegorz