Autor Wątek: Tani kołowrotek z przednim/wolnym hamulcem do 110 zł  (Przeczytany 12943 razy)

Offline FILIPT

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Tani kołowrotek z przednim/wolnym hamulcem do 110 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 22.11.2017, 10:10 »
Używam od roku Konger Medalist Method Feeder L.C. 640 FD
 https://topfish.pl/product-pol-100031162-Konger-Kolowrotek-Medalist-Method-Feeder-L-C-640-FD.html i jestem bardzo zadowolony, wyholowałem na niego ok 100 karpi (jak nie więcej) na komercji, używając koszyczka do metody 40 g. Minusem tego kołowrotka jest na pewno krótsza gwarancja niż w okumie, ale jeżeli chodzi o prace i mechanizm to jestem jak na razie zadowolony. Pozdrawiam.

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 22.11.2017, 12:41 »
Polecam Dragon Viper FD (wielkość dobierzesz sam od 820 do 850). Za ta cenę dobry solidny młynek, przyzwoity nawój, dobry hamulec, płynna praca i 5 lat gwarancji.
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22.11.2017, 20:22 »
W tej cenie dostaniesz ten
http://www.sezonnaleszcza.pl/dragon-x-treme-fd-740i-5-lat-gwarancji-p-8391.html
Osobiście sam go kupiłem ze względu na cenę. Zobacz jakie ceny są w innych sklepach a chwycisz się za głowę az 5 lat gwarancji. 4000 wcale nie taka duża. Ja osobiście jestem mega zadowolony. Mam w swojej kolekcji prawie same dragony i okumy i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Ten model pięknie gładko kręci, świetnie nawija linkę, ma bardzo czuły hamulec o klikającej regulacji a do tego prezentuje się świetnie. Ja osobiście bardzo polecam.

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #18 dnia: 22.11.2017, 22:31 »
Zaproponowany kołowrotek super ale czy do gruntu?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 22.11.2017, 22:38 »
Fajny temat założyłeś.Udało się Tobie kilku starych trepów pociągnąć za język. Szacun. Ale na dłuższą metę. Chcesz nawijak za stówkę na lata i z konkretnymi wymaganiami :facepalm:. Bierz Okumę jak poleca Wonsky. Alternatywa. Ryobi. Ewentualnie Dragon. Cuda za stówkę nie urodzimy. A z własnego doświadczenia, zapewniam. Mimo tych gwarancji, 5 letnich i tak będziesz szukał lepszego. Góra, za rok. Kupuj Młody :D I zgaś lampkę. :P
Arek

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 22.11.2017, 22:43 »
Nie liczę na cuda a chcę się wystrzegać czegoś słabego. Jaki budżet taka jakość. Skłaniam się żeby dołożyć i kupić ecusimę 3000. PS nie jestem taki młody:)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 22.11.2017, 22:53 »
Sorki, bez urazy za Młodego. Cieszę się jakMi tak piszą. Nie przejmuj się zbytnio. Nie minie rok i tak będziesz szukał następnego nawijaka. Nie ma już nie zastaponych. Wybierz z polecanych instynktownie. Wędkarz, to zbieracz.
Arek

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 22.11.2017, 23:10 »
Nie obrażam się w ogóle. To jest prawda, że zbieracz. Zacząłem o najtańszych wędzisk i dokupiłem jak dla mnie droższe bo warte bliżej 200 i więcej niż 100, w sumie uzbierałem 30. Kołowrotków też mam dość ale jak kolega piszę ciągle szukam. Pewnie tak będę szukał następnego. Ecusima ma dobre opinie. Teraz do tych wszystkich kijów (karpiówek nie używam już a mam Robinsona Diplomat, Konger Arcus) szukam spinningu min. 2,7m ale to inna bajka:)

Offline kemper

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #23 dnia: 23.11.2017, 08:12 »
Ok. 100zł kupisz kołowrotek do feedera. Hitem jest teraz Okuma Carbonite z wolnym biegiem. Ja wolę z WB bo mogę odejść od stanowiska i wiem,że jak weźmie carpio to mi nie zje całej wędki z podpórką. A przeważnie branie jest wtedy jak idziesz się wysikać w krzaki ;D Koledzy to potwierdzą , że ryba jest często cwańsza od tego co na brzegu.
 Ewentualnie z hamulcem walki quick drag - tu jest Shark Avalon i Robinson Fighter . O Cormoranie zapomnij ,zapomnij,zapomnij.... 8). Są promocje na Okumy i masz 5 lat gwarancji na Robinsona chyba też . Dystrybucję Okum przejął chyba Konger albo Jaxon i pojawiają się zapasowe szpule w pudełkach. Te kołowrotki miewają niższe przełożenia 4,8-5,0 : 1 i się lepiej /lżej zwija zestaw. Na liczbę łożysk nie patrz bo to nie spinning. Zawsze bierz rozmiar większy niż mniejszy a nie będziesz żałował . Zapewniam ,przyda się a na szpulę podkład z taniej żyłki 0,35 np.
Nawijanie podkładu znajdziesz na YT. nie kupuj najtańszych modeli ,bo tu jest tak jak z częściami samochodowymi . Kupuje się te ze średniej półki - najekonomiczniej . I tak większość kręciołów robią w tej samej fabryce w kraju kwitnącej czereśni ;)
Kemper pozdrawia... Połamania!

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #24 dnia: 23.11.2017, 09:06 »
A ja dalej polecam Ryobi Ecusima :thumbup: mam parę modeli Ryobi i dwa kołowrotki Okuma . Zdecydowanie wolę Ryob i Spro.Okumy poprawne kołowrotki, jakoś mi z nimi nie po drodze ;) Każdy lubi co innego i ma inne preferencje.Wspominany był jeszcze Dragon Viper ,mam go i w tej cenie to dobry kołowrotek.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 23.11.2017, 09:28 »
Okume sprzedaje Prologic, póki co jakość/cena jest dobrze lub bardzo dobrze ale Proszę przestańcie pisać o tej 5 letniej gwarancji póki z niej nie skorzystacie :) :-X
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 23.11.2017, 09:56 »
Okume sprzedaje Prologic, póki co jakość/cena jest dobrze lub bardzo dobrze ale Proszę przestańcie pisać o tej 5 letniej gwarancji póki z niej nie skorzystacie :) :-X
No właśnie. Dragon też niby 5 lat gwarancji, ale jeśli się nie mylę, na obudowę.
Arek

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #27 dnia: 23.11.2017, 10:20 »
Robinson Frerunner.
http://allegro.pl/kolowrotek-robinson-freerunner-406-5lat-gwarancji-i5338991676.html

Mam taki - nigdy nie był używany. Tyle że nie mam pudełka i nie jestem pewny czy nie posiałem drugiej szpuli. Leży i się kurzy a miał być niby do feedera.
Możemy się dogadać gdybyś chciał.
JKarp

Offline kemper

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #28 dnia: 24.11.2017, 06:45 »
W wielu sklepach słyszałem o tej " 5 letniej" gwarancji ,że to jest ściema. Okaże się za 2-3-4-5 lat a na pewno na forum wyjdzie fakt ewentualnego oszustwa. Wtedy się zgłosi fakt do UOK , monitorujmy temat bo na pewno inne firmy z "normalną" gwarancją na tym cierpią , bo to jest niezły haczyk na klientów taka 5 l. gwarancja. Polecam BARDZO kołowrotki Tica ale są dostępne tylko u południowych sąsiadów i na Ukrainie w normalnych cenach / ok. 200 pln/. Co do nowych produkcji Okuma to niepokoi mnie fakt coraz niższej wagi kołowrotków , bardzo niepokoi. Mogą się to okazać odpustowe zabawki na sezon . Takie są standardy w kapitalistycznym świecie,że wszystko robi się na okres gwarancji a potem się psuje natychmiast . Najlepszym przykładem są sprzęty agd , tam są zamontowane czujniki/liczniki i po iluś cyklach pracy moduł/chip psuje urządzenie. Tak jest z bateriami do laptopów np. To jest celowe działanie korporacji na szkodę klientów. Chodzi o to aby ludzie ciągle,konsumowali,kupowali , wchodzili w spiralę zadłużenia w bankach. To podobno nakręca gospodarkę , wojny też nakręcają . My nakręcamy żyłkę na kołowrotki i wolelibyśmy aby działały jak
 ABU C - 4 albo DAM Quick . ...Acha miałem małego Penn a do spinningu 20 lat temu , rozleciała się szpula się po pół roku a po lekkim puknięciu w plastikową burtę łodzi pękła stopka. Nie wszystko złoto co się świeci a kołowrotki z l. 80 jeszcze się kręcą..perpetuum mobile , czy co....??? ;)
Kemper pozdrawia... Połamania!

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #29 dnia: 24.11.2017, 07:49 »
Robinson jest na rynku od wielu lat.
I nie sądzę by psuli sobie opinię rzucaniem slów na wiatr.
Mało tego. Jestem pewien, że 5 letnia gwarancja jest prawdziwa.
Tu chodzi o coś innego.
W obecnym świecie i pędzie za nowinkami mało kto będzie używał 5 lat kołowrotka za 100 zł. Po pewnym czasie wchodzi się na wyższy poziom sprzętowy lub kupuje się kolejny, który wpadnie w oko.
Niska półka jest dla początkujących lub ubogich starszych dziadków. Jedni się rozwiną, inni odejdą z tego świata.
Ci którzy zostaną przy tych kołowrotkach nie wykazując rozwoju będą łowili tak rzadko, że nie zdążą zepsuć.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team