Autor Wątek: Komplet Gore-tex Bundeswehr  (Przeczytany 7903 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Komplet Gore-tex Bundeswehr
« dnia: 29.11.2015, 20:14 »
Zbliżają się naprawdę zimne dni gdzie kilkugodzinna sesja będzie nie lada wyczynem dlatego chciałbym zaprezentować stosunkowo tani komplet odzieży który użytkuje od trzech sezonów  i jestem bardzo zadowolony. W poniższej odzieży siedziałem na nocnych sesji przy minusowej temperatura jak i parę godzin w sporym deszczu bez parasola i odzież spełniła swoje zadanie
a oto jak to wszystko wygląda.
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Komplet Gore-tex Bundeswehr
« Odpowiedź #1 dnia: 29.11.2015, 20:21 »
Użytkowałem kiedyś bardzo dużo ciuchów bundeswehry, mam jedno zastrzeżenie do nich. W porównaniu do ciuchów np. Amerykańskiej Armii te niemieckie o wiele szybciej się niszczyły. Potrafiłem rozwalić dwie pary spodni BW w ciągu jednego roku a spodnie US Army nosze na dupsku już od 4 lat, w najtrudniejszych warunkach. Oczywiście są i dobre strony, kolejny raz porównując do ubrać US te niemieckie mają o wiele bardziej przemyślaną konstrukcję. Są wygodniejsze w użytkowaniu.
Ten GoreTex może być świetnym zamiennikiem markowych drogich ubrań, a skoro Tobie się sprawdził to już coś znaczy :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 29.11.2015, 20:23 »
no to jest nas dwóch ,posiadam taki sam komplet :thumbup: .Kupiłem nowe spodnie ,kurtka była używana ale w bardzo dobrym stanie. Cena bardzo atrakcyjna, zestaw naprawczy materiał,nitka ,igły w kieszonce. Kurtka z podpinką jest dość ciężka co nie znaczy ,że niewygodna ,spodnie z ocieplaczem lekkie i wygodne  Co do izolacji termicznej ,trwałości to jak dla mnie REWELACJA
nie powinno to dziwić Niemiecki żołnierz nie będzie marzł ;)

dobra alternatywa dla drogiej odzieży ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 29.11.2015, 20:30 »
Użytkowałem kiedyś bardzo dużo ciuchów bundeswehry, mam jedno zastrzeżenie do nich. W porównaniu do ciuchów np. Amerykańskiej Armii te niemieckie o wiele szybciej się niszczyły. Potrafiłem rozwalić dwie pary spodni BW w ciągu jednego roku a spodnie US Army nosze na dupsku już od 4 lat, w najtrudniejszych warunkach. Oczywiście są i dobre strony, kolejny raz porównując do ubrać US te niemieckie mają o wiele bardziej przemyślaną konstrukcję. Są wygodniejsze w użytkowaniu.
Ten GoreTex może być świetnym zamiennikiem markowych drogich ubrań, a skoro Tobie się sprawdził to już coś znaczy :)
Nie wiem czy miałeś akurat ten model spodni bo te spodnie są specjalnie wzmacniane a szwy od spodu podklejane przerwanie materiału jest nie możliwe   
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 29.11.2015, 20:34 »
Nie, nie używałem zwykłych spodni, z tymi nie miałem styczności. Moja wypowiedź była tak ogółem. A z ciekawości, ile kosztuje cały ten komplet GoreTex'owy? Dostępny jest tylko w flecktarn czy są też inne opcje kolorystyczne?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #5 dnia: 29.11.2015, 20:35 »
Mam taki sam model i polecam . Podczas deszczy sprawdza się bezbłędnie . W porównaniu do tanich gumówek ta tkanina oddycha . Głównie używam na wyprawach dorszowych  na kutrze .

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #6 dnia: 29.11.2015, 20:40 »
Dzięki Dyzma za ten wątek którego sądząc po Naszych wczorajszych rozmowach jestem może w jakimś stopniu natchnieniem ;)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 29.11.2015, 20:41 »
Nie, nie używałem zwykłych spodni, z tymi nie miałem styczności. Moja wypowiedź była tak ogółem. A z ciekawości, ile kosztuje cały ten komplet GoreTex'owy? Dostępny jest tylko w flecktarn czy są też inne opcje kolorystyczne?
W tak zwanych wypasionych :P sklepach na allegro to 250 zł ale jak poszukasz na olx to nawet o 100 zł taniej 
Mario TAK :)
Krzysztof

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #8 dnia: 29.11.2015, 20:42 »
A wiesz, że taką parkę to już mam.
I nie sądziłem, że przesiedziałbym w niej w deszczu.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #9 dnia: 29.11.2015, 21:53 »
Membrana Gore-tex była tylko w tej serii oliwkowej BW, Flancktren był szyty z niemieckiego odpowiednika G-texu.
Ciuchy niezłe jak na ówczesne czasy, wiadomo - szeleszczą.  Ja kupiłem swój komplet ze cztery lata temu, nie mam większych zastrzeżeń zwłaszcza w relacji cena/jakość. Uczciwie powiem, że konkretnego deszczu nie siedziałem. Pamiętam mój pierwszy zakup gore texu - brytyjskiej armii, pierwsza generacja membrany - czyli taka jak większość demobilowych. Membrana musiała być zużyta, bo ciekła praktycznie po całości. W ogóle to jest problem z domowym utrzymaniem membrany w odpowiedniej kondycji , środki impregnujące wymagają suszenia celem aktywacji i uszczelnienia mikro por tkaniny. Płyny do prania dość drogie, sama żywotność starszych membran jest obliczona na kilka prań. Dopiero wyższa półka cenowa w rodzaju ven-tecu oferuje większą żywotność po wielu praniach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 30.11.2015, 09:28 »
Gdyby Niemcy mieli takie ciuchy pod Moskwą w 1941... :D :D :D

Fajny zestawik, podobają mi się takie ciuchy! Widzę, że te wojskowe łaszki są bardzo popularne, polscy wędkarze w ogóle wyglądają często jak komandosi... :)
Lucjan

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 30.11.2015, 11:41 »
Wszystko ok ale ta flaga niemiecka... buuu...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #12 dnia: 30.11.2015, 13:19 »
A z ciekawości, ile kosztuje cały ten komplet GoreTex'owy? Dostępny jest tylko w flecktarn czy są też inne opcje kolorystyczne?

Gore-tex http://armyworld.pl/pol_m_ODZIEZ-WOJSKOWA_Przeciwdeszczowe_Gore-tex-goretex-y-421.html

Są i podpinki http://armyworld.pl/pol_m_ODZIEZ-WOJSKOWA_Polary-Ocieplacze-375.html

Nie wiem jak stoją na stanie z rozmiarami.

edit// Poprawiłem linki.
Paweł.

Offline kowalll

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 25.02.2016, 17:21 »
Panowie jakie macie rozmiary tych kompletów. Jestem zainteresowany zakupem ale nie wiem jaką rozmiarówkę brać na:
wzrost: 182
szer klatki 105

Pozdrawiam
Rekordy:
--------------------------------
Karp - 12 kg
Leszcz - 4,6 kg; 62cm
Amur - 9,6 kg

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #14 dnia: 25.02.2016, 18:16 »
Kurde Panowie, coś mi tutaj nie gra z tymi cenami. Ja kupiłem spodnie z gore-texem i dałem za nie 599 w promocji a tutaj na 100???
Robert