Autor Wątek: Czy wielkość ma znaczenie...  (Przeczytany 10933 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Czy wielkość ma znaczenie...
« dnia: 14.06.2016, 09:42 »
Adeptus, świetne zdjęcie! ;D

Co do taktyk, to ja zaobserwowałem, że wielu wędkarzy używa małych przynęt, według mnie zbyt małych do łowienia dużych ryb. Aby coś selekcjonować, szukałbym przynęt większych niż 12 mm. O dziwo pytając wszystkich praktycznie o taktykę, łowiono na małe przynęty, podczas gdy na zawodach, dla wielu jedynym wyjściem, aby zając dobra lokatę w sektorze, byłoby własnie szukanie większej ryby. Dumbellsy 6-10 mm, pellety 8 mm, kulki do 10 mm - to podstawowe przynęty, przy czym wymiar 8 mm rządził na zestawach. Ja po ostatnim roku zauważyłem, że mniejsze przynęty dawały mi mniejsze ryby, w tym roku więc idę o rozmiar więcej ;)

Warto mieć podajniki ciut większe, i nie nastawiać się na małą rybę i ewentualnego bonusa, a właśnie łowić większe ryby, nastawiać się na nie.

Na Ochabach, pod koniec dnia własnie pellet 16 mm dał mi kilka brań, i jednego karpia 11 kg. Myślę, że podobnie byłoby tutaj, szanse po prostu rosną kiedy mamy większą przynętę, zwłaszcza o tej porze roku, kiedy ryba woli większe kąski.

Nie wiem, czy nie warto mieć kołowrotka z dodatkową szpulą, z żyłką 0.30 - 0.35 mm i podajnika ESP, tak aby własnie spróbować szczęścia z większym karpiem czy amurem. Dużą barierą u wielu wędkarzy jest zbyt cienka żyłka, nie pozwalająca na pójście o rozmiar wyżej z podajnikiem. To mnie  trochę dziwi przy Metodzie. W Polsce używa się delikatnych kijów, a ryby są większe niż w UK - chociażby amury Mario8 to pokazały ;)
Lucjan

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Odp: II Zjazd Portalu Spławik i Grunt - 2016 - Dyskusja ogólna
« Odpowiedź #1 dnia: 14.06.2016, 10:20 »
Tu troszkę nie zgodzę się z Tobą Luk, nieraz widziałem jak chłopaki zakładali 4mm pellety i wyciągali potężne sztuki. Fakt zależy to od zbiornika i natłoku wędkarskiego na nim. Jeżeli ryba jest często łowiona i pokuta to będzie bardzo ostrożna i wielkość przynęty w tym wypadku ma ogromne znaczenie. Natomiast w innych przypadkach gdzie ryba nie jest tak odławiana wielkość przynęty będzie selekcjonwać rybę tak jak napisałeś. Generalnie przed wyjazdem na ryby sądzę, że trzeba uwzględnić kilka rzeczy. Gdzie jedziemy, na ile godzin, co chcemy łowić i jaka satysfakcję z tego wyjazdu chcemy uzyskać. Sądzę, że każdy z nas jak zrobi sobie rachunek sumienia przed wędkowaniem i po nim wyciągnie rozsądne wnioski, które będą owocowały w przyszłości.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 14.06.2016, 10:36 »
Jest też pewna kwestia, która mnie zastanawia. Mianowicie jak duży karp zasysa zanęte swoim wielkim pyskiem to bierze wszystko, więc przynęta (jej wielkość) nie ma takiego znaczenia? Przynajmniej takie mam wrażenie więc czy to będzie przynęta 8mm czy 14mm to i tak go złowimy?

Stosując dużą przynętę "odrzucamy" mniejsze ryby - chyba, że są to karasie z Batorówki zapinające się nawet na pusty haczyk :-D
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 14.06.2016, 10:50 »
Michał w tym co piszesz jest trochę racji i również jej nie ma. W niedzielę na zawodach w moim przypadku największą rolę odegrały 4 rzeczy. Kolor przynęty, jej sposób poruszania się w wodzie ( tonąca,  pływająca czy zbalansowana) , stan skupienia (twarda, miękka) oraz wielkość . Duży karp zassie wszystko ale są dni gdzie on maca wargami tą przynętę. Jeśli jest twarda może ja wypluć a jak miękka połknąć, w takich przypadkach przydaje się duży asortyment przynętowy, który da nam możliwość dopasowania się do upodobań ryby danego dnia. Ja w niedzielę przez godzinę szukałem swojego klucza do otwarcia wody. Może i były to tylko karasie ale grymaśne tego dnia niestety były i to bardzo. Zbyszek może potwierdzić ile przynęt przerobiłem aby coś zacząć łowić.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #4 dnia: 14.06.2016, 10:54 »
Wbrew pozorom największe sztuki w życiu zlapalem na najmniejsze przynęty i haki. Na zlocie zmiejszałem  przynętę, bo na pellet 12mm karasie wieszały się jak głupie. Fajnie widać na filmach wodnika szuwarka (przepraszam kolego, nie pamiętam twojego nicka), jak ryby ryją w dnie za kukurydza i konopią z rezerwą podchodząc do kulek 15+. Nawet te ryby, które mogą je zassać bez problemu.
Jak Krzysiek napisał ryba głupia nie jest. Wie że zestaw to ten duży, a reszta jest w miarę bezpieczna.
Karp 10.5 pafl na pellet 8mm, a 11.5 na pół dumbelsa f1 ananasowego z Drennana.
Za to sztuki w okolicy 5kg żrą wszystko, byle większe i więcej.
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 14.06.2016, 11:02 »
Wbrew pozorom największe sztuki w życiu zlapalem na najmniejsze przynęty i haki. Na zlocie zmiejszałem  przynętę, bo na pellet 12mm karasie wieszały się jak głupie. Fajnie widać na filmach wodnika szuwarka (przepraszam kolego, nie pamiętam twojego nicka), jak ryby ryją w dnie za kukurydza i konopią z rezerwą podchodząc do kulek 15+. Nawet te ryby, które mogą je zassać bez problemu.
Jak Krzysiek napisał ryba głupia nie jest. Wie że zestaw to ten duży, a reszta jest w miarę bezpieczna.
Karp 10.5 pafl na pellet 8mm, a 11.5 na pół dumbelsa f1 ananasowego z Drennana.
Za to sztuki w okolicy 5kg żrą wszystko, byle większe i więcej.
Się podpiszę.
Na razie największe ryby w życiu złowiłem na kulki 6-8 mm, na te 15 mm mam ze 20 razy mniej brań. Większość karpiarzy oburzy się na takie stwierdzenie i powie, że oni to swoje łapią tylko na 15-25 mm. Ale trudno, żeby łowili je na inne, skoro ich na haczyk nie zakładają ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.06.2016, 11:04 »
Duży karp zassie wszystko ale są dni gdzie on maca wargami tą przynętę.

Czasem po prostu ma ochotę na macanko. :P
Tak se maca i se myśli, o to jest twardy Dynamite...tfuuuu, i płynie dalej i zasysa, maca i se myśli...o to mięciuchny pulchniutki Ringerek... i ciach ! Zasysa !

:P

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #7 dnia: 14.06.2016, 11:09 »
;)
Toś mi przypomniał krzysia występy przed kamerą :)
Marcin

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 14.06.2016, 11:15 »
Gwoli ścisłości ja również stosuje mniejsze przynęty - głównie 8 i 10 mm :)

Jednak nie rozpatrywałem nigdy powodzenia patrząc na "twardość" przynęty - wiele muszę się jeszcze nauczyć. Na razie szukając odpowiedniej patrzyłem na kolor, zapach/smak i wielkość. Na kolejnych wypadach z małą ilością brań spróbuję podejść do tego również z tej strony.

Na zawodach akurat dość szybko trafiłem z przynętą i nie musiałem kombinować (działały pellety 8mm pikantna kiełbasa i ser-czosnek). Fakt, że ostatnie 30 minut byłem bez brania ale nie było już czasu na kombinowanie.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #9 dnia: 14.06.2016, 11:19 »
Dopowiem ze na zbiorniku na którym ostatnio wędkuje, jest bardzo duża presja karpiarzy, wszystkie karpie i duże leszcze złapałem na pellet-kulki 8mm, niestety na takie często sie wieszają plotki wiec trzeba byc uzbrojony w cierpliwość, na pellet 12-14 mm nigdy nic dużego nie siadło, a miny wkurzonych karpiarzy bezcenne ;) ze przyszedł z feederem na 3h, połapał i sie zmył :D
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #10 dnia: 14.06.2016, 11:26 »
;)
Toś mi przypomniał krzysia występy przed kamerą :)

Też czekam z niecierpliwością na film ! 8)

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 14.06.2016, 11:31 »
Dobra dobra nie robić proszę sobie tu ze mnie jajec ;) .
A czy pomyśleliście kiedyś tak na spokojnie po co powstały ekspandery. Co one dają nam nad wodą w czasie łowienia. Hmmmm ......  właśnie tą miękkość, która w niektórych przypadkach ma ogromne znaczenie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 14.06.2016, 11:51 »
Co do wielkości przynęty - co woda to inna reguła:
Duże akweny z liczną populacją drobnej i średniej ryby wymusza stosowanie taktyk które zniechęcą chorde wygłodniałej szarańczy rzucającej się na to co podamy jako przynęty , z tąd kule 20-22 mm pellet 20.
Inne podejście duża presja , ostrożność ryb ( duże kąski wzbudzają niepokój u karpi ) z tąd dobre efekty na mniejsze przynęty..
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #13 dnia: 14.06.2016, 12:01 »
Dobór wielkości przynęt pod średnie i większe karpie nie jest łatwą sprawą i zależy od wielu czynników.

Ja jeżdżę najczęściej na 12 godzin (+- 2 godziny). Przynęty i zanęty dobieram pod zbiornik, warunki atmosferyczne, dzień tygodnia, ... , a nawet aktualny "zestaw" wędkarzy na stawie.
Jeśli chodzi o wielkości przynęt generalnie stosuje zestawy: pellet 8 mm, 2 x pellet 8 mm, 2 x kulk1 10 mm - do max. pellet 14 mm, wyjątkowo kulka 16 mm (np. ananas mainlaine). Ilość brań na poszczególne wielkosci przynęt zależy od dnia.
Np. zdarzenie z 2015: na skunk shit 14 mm - mało brań, na 2 x 8 mm dużo więcej brań.
;)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #14 dnia: 14.06.2016, 12:07 »
Co do selekcjonowania, to jeszcze trzeba mieć z czego selekcjonować :P U mnie na PZW nie zdarzają się brania drobnych ryb na tyle często, żeby z tego powodu zastosować większą przynętę. Swoją drogą to w ogóle brania nie zdarzają się jakoś bardzo często ;)
Marcin