Autor Wątek: Którą stroną wpada podajnik do wody?  (Przeczytany 17305 razy)

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Którą stroną wpada podajnik do wody?
« Odpowiedź #30 dnia: 19.05.2015, 21:44 »
Ja się zastanawiam co zostaje z naszej zanęty w chwili uderzenia koszyka o wodę. I ile tej zanęty dociera w nienaruszonym stanie na dno.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #31 dnia: 19.05.2015, 21:46 »
Co do tematu przewodniego, to zastanawiam się dlaczego przy zahamowaniu żyłki podajnik miałby obracać się akurat ciężarkiem do dołu, a zanętą do góry...
Do tego piłem w mojej wypowiedzi wcześniejszej którą cytowałeś. No może niezbyt czytelnie, ale jednak po mimo niejasności to i tak jestem za tym że podajnik ustawi się odpowiednio dopiero w opadzie!
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 19.05.2015, 21:48 »
Ja się zastanawiam co zostaje z naszej zanęty w chwili uderzenia koszyka o wodę. I ile tej zanęty dociera w nienaruszonym stanie na dno.
Załaduj podajnik i rzuć nim o wodę z mniej więcej zrównoważona siłą w okolicy brzegu!! Zapodaj wyniki obserwacji!! :)
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #33 dnia: 19.05.2015, 21:52 »
Ja robiłem takie różne testy. Na ile warunki mi pozwalały na bardzo przejrzystej wodzie.
Zależy jak się przygotuje miks i jak nabije podajnik. Jeśli miks się dobrze trzyma, to na niezbyt głębokiej wodzie powinien dolatywać do dna cały z towarem.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19.05.2015, 22:01 »
Ja uważam,że z normalną ilością zanęty w podajniku nie ma problemu z jego pozycjonowaniem na dnie. Problem się pojawia jak ubijemy podajnik np.podwójną porcją zanęty lub jak już Luk pisał łapiemy na większych spadach. Robiłem małe testy i kiedyś je opisywałem. Ważne,żeby nie zmienić środka ciężkości podajnika z zanętą,bo to on decyduje czy podajnik prawidłowo osiądzie na dnie. Ryzyko nieprawidłowego ustawienia rośnie, szczególnie wtedy gdy mamy lekki podajnik,a dużo(podwójną porcję) zanęty i do tego dość ciężkiej (mokrej).

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #35 dnia: 19.05.2015, 22:03 »
też mi to się nie trzyma kupy ... bardziej aerodynamiczny kształt ma strona z zanetą i ta strona będzie skierowana podczas lotu zestawu w dól to oczywiste...co tu zmieni klipsowanie , tak czy siak żylka jest rozciągliwa , kij swoje też amortyzuje - jak nagle podajnik wytraca pęd (przez stopnowe zatrzymanie i w końcu przeciwne przyłożenie siły) i zbliża się do tafli wody to nadal będzie miał skierowana w kierunku ruchu stroną bardziej opływową .. jedyne co może się dziać to tzw kołyskowanie na boki jak zmieni sie gwałtownie trajektoria. Za mało tu czasu by środek cięzkości mógł zdominować aerodynamiczny kształt (tutaj nie ma miejsca tzw swobodny opad)

Z reszta całe te dochodzenie i tak znaczenia nie ma przy dobrych technicznie rzutach, gdy podajnik na minimalnej wysokości i tak na prawde z minimalnym już pędem jest dopiero stopowany (bez znaczenia czy klpem czy ręką). Tu ryzyko rozbicia towaru praktycznie nie istnieje (bez znaczenia którą stroną upadnie) do tego dużo ciszej wszystko się odbywa.
Pozdrawiam
Olo

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 20.05.2015, 06:29 »
Problemu może nie ma jak, łapiemy na 0,5 m wodzie, ale na 2 m to już problem. Żaneta się rozsypie na dość znacznym obszarze przy uderzeniu o lustro wody.
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #37 dnia: 20.05.2015, 07:58 »
Marcin co do żyłki Sensor, to łowie na nią cały czas i jest w porządku. Bez zachwytów - spełnia swoje zadanie. To w Polsce żyłki maja super właściwości, na opakowaniu tylko.

Co do samego podajnika to tutaj chciałbym powiedziec jedną rzecz - otóż pellety się rozwalaja często. Niestety jest tak, że same pellety nie wytrzymują dobrze kontaktu z wodą. Na filmach z UK zobaczycie, że wszystko jest ładnie i pięknie - ale na głębokości do 1,2 - 1,4 metra. A jak to często bywa ktoś łowi przy brzegu gdzie nie ma nawet metra. Nie bez powodu wymyślono pellet feedera - gdyby trzymał się podajnika taki patent byłby niepotrzebny.

Na moich łowiskach podajniki działają, świadczą o tym częste brania. jak coś jest nie tak, brań nie ma. Wielu wędkarzy łowi Metoda na głębokościach powyżej 2 metrów - a podajniki nie są skonstruowane do łowienia na takiej wodzie. Dlatego trzeba sobie pomagać.

Ważne jest też jaki podajnik mamy. Browning , Avanti - to podajniki płytkie, jeżeli nie wytnie się im żeberka na środku, to jako tako trzymaja zanętę. Ale po 'operacji' - już będzie kiepsko... Dlatego Preston lub Drennan mają taka przewagę - bo ich konstrukcja pozwala na ładowanie większą ilością zanęty - maja też 'wszystkie' żeberka.
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #38 dnia: 22.05.2015, 20:32 »
Odnośnie samego ułożenia podajnika podczas lotu i wpadania do wody...
Ciekawe dlaczego nikt nie robi takich nagrań kamerą, żeby rozwiać wątpliwości wędkarzy. Mają teraz ludzie (a tym bardziej firmy) przeróżne kamery i można by było to nagrać i odtworzyć w zwolnionym tempie.
Zapewne dla niektórych nie ma to znaczenia z punktu wiedzenia praktycznego, ale jestem pewien, że wielu dociekliwych wędkarzy chętnie obejrzałoby taki materiał.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 22.05.2015, 22:47 »
Próbowałem podejrzeć na różnych filmikach, ale nic nie dojrzałem :(
Robert

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 22.05.2015, 22:49 »
Ostatnio wklejony filmik Lucia przez Pawła! Coś tam widać ale to na płytkiej wodzie!!
Arek