Autor Wątek: Feeder Korum Barbel Rod 12FT 2.00 lbs - prośba o opinie  (Przeczytany 4989 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Feeder Korum Barbel Rod 12FT 2.00 lbs - prośba o opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 09.09.2020, 21:55 »
A jeszcze chłopaki wpadly mi takie 2 wedeczki w oko  WĘDKA feeder TRABUCCO RPL SSW MASTER 3,9m 150g,  EKSTREMALNIE LEKKI DAIWA POWERMESH FEEDER 360/150g.Bo z tej korum.zrezygnuje na tą długość transportowa którą jest dla mnie problemem. Może.cos powiecie O tych w rękach?

Wszystko zależy od tego na jakiej rzece chcesz łowić. Dłuższe wędzisko pozwoli Ci na trzymanie krótszego odcinka żyłki w nurcie a co za tym idzie możesz używać lżejszego koszyczka i odrobinę cieńszej żyłki. Osobiście od paru lat jestem w miarę szczęśliwym posiadaczem Daiwy Procaster 4,20m/150g (jedyny minus to małe ubytki korka) i poza wysokim stanem wody na Wiśle sprawuje się dobrze (tzn koszyk pozostaje tam gdzie chcę żeby został).

Oczywiście coś takiego (w wersji 15 stopowej)

https://www.piscor.com/p/trabucco-trinis-fx-barbel-feeder?v=95623

było by jeszcze lepsze, ale budżet nie ten... :'(

Jest też spora różnica między kijem brzanowym a ciężkim feederem. W mocnym nurcie szczytówka feedera mocno Ci się ugnie więc będziesz miał słabszą sygnalizację a kij brzanowy czy nawet surfcasting ugnie się odrobinę cały ale szczytówka ugnie się relatywnie mniej.

I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #16 dnia: 10.09.2020, 03:26 »

Oczywiście coś takiego (w wersji 15 stopowej)

https://www.piscor.com/p/trabucco-trinis-fx-barbel-feeder?v=95623

było by jeszcze lepsze, ale budżet nie ten... :'(

Trzebaby wypróbować, ale tak sobie myślę, że operowanie kijem o długości 450cm z zestawem rzecznym mogłoby wcale nie być takie poręczne.

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 10.09.2020, 17:07 »
Trzebaby wypróbować, ale tak sobie myślę, że operowanie kijem o długości 450cm z zestawem rzecznym mogłoby wcale nie być takie poręczne.

To zależy jaka rzeka, jaki brzeg i co na tym brzegu rośnie. Trzeba pamiętać że zarówno ciężkie feedery jak i kije brzanowe zostały wymyślone przez Brytyjczyków a celem było wędkowanie na rzekach w UK a z tego co widziałem rzadko kiedy stosowanie czegoś dłuższego niż 12 stóp ma sens zaś Wisła i Odra nawet w środkowym biegu to zupełnie inna para kaloszy i to co jest dobre w UK niekoniecznie jest dobre w Polsce, Niemczech lub Francji.

Co zresztą doskonale rozumieją sami Brytyjczycy. Na przykład....

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/38095-browning-black-viper-iii-feeder-450m-250g.html

I need a Barbel !!!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 10.09.2020, 21:21 »
... a z tego co widziałem rzadko kiedy stosowanie czegoś dłuższego niż 12 stóp ma sens zaś Wisła i Odra nawet w środkowym biegu to zupełnie inna para kaloszy i to co jest dobre w UK niekoniecznie jest dobre w Polsce, Niemczech lub Francji.

Dlaczego sądzisz, że coś dłuższego nie za bardzo ma sens? Nie rozumiem tego przyznam szczerze. No chyba, że łowisz w klatkach lub tylko z główek. Brzana bierze bardzo dobrze jak jest uciąg, zwłaszcza silniejszy. Dlatego mocniejszy i dłuższy kij wiele pomoże, polska brzana nie rózni się tu brytyjskiej. Kolejna sprawa to odległość na jakiej można łowić. Ja mając brzanówki 3.90 metra mam sporą  przewagę nad moimi znajomymi z krótszymi kijami, ponieważ mogę łowić na dalszym dystansie. W takim Opolu na Kanale Ulgi, gdzie jest dużo większy uciąg niż na Odrze (a więc tam powinna się trzymać brzana), nie ma główek i klatek, i wielu wędkarzy nawet nie próbuje łowić wtedy gdy woda ciągnie mocniej.

W UK jest bardzo mało kijów 3.90 metra na rzeki, Korum to chyba jedyna taka firma, która ma tego typu kije, o tej mocy i długości. Więc nie ma sensu raczej uznawać, że to coś tu popularnego. Na pewno jednak w rękach wprawnego łowcy jest świetnym narzędziem, zwłaszcza, że pozwala na dalsze zarzuty i na używanie ciężkich koszyków.

Wyobraźmy sobie ODrę w Opolu, o szerokości około 50-70 metrów w zależności od miejsca. Jeżeli łowili by przy mnie wędkarze, a uciąg byłby pod koszyki 90 gramów, to mogę łowić na drugiej połowie rzeki, nawet w pobliżu przeciwległego brzegu. Niewiele kijów da takie możliwości, i można to wykorzystać. NIe muszę więc lokować zestawów na tej samej linii, ale na takiej, której nikt nie sięga. Łowię na Trencie głównie, który przypomina Odrę lub Wisłę w okolicach Krakowa, nie odbiega też wiele od Bugu czy Warty w jej końcowym biegu. Więc można naprawde korzystać z możliwości jakie daje ten kij. Można, a nie trzeba oczywiście :) I ten kij nie jest tylko pod brzany, bo sprawdzi się do wszystkiego ponad kilogram, a więc leszczy, kleni, karpi, amurów, węgorzy, nie wspominając o łowieniu drapieżników z gruntu, w tym i sumów (choć nie tych sporych).

Polecam też łowienie na podniesionej wodzie, bo wtedy ryba 'szaleje'. Potrzeba jednak do tego silnego kija i najlepiej długiego. Ilość łowionych brzan na niskiej i szybkiej wodzie jest zdecydowanie większa w tym drugim przypadku.
Lucjan

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 10.09.2020, 21:34 »
A ten Korumek 2lbs na Wisłę to właściwy wybór czy troszkę więcej powinien mieć lbs? Jakie macie doświadczenie?
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 10.09.2020, 21:47 »
Zależy o jakiej Wiśle mowa. Inna jest w Krakowie a inna w Płocku  czy Toruniu. Na mocny uciąg może być to zbyt mało. Ale możesz tu sobie pomóc używając koszyków z wąsami, które lepiej się trzymają dna (ale trzeba dać dłuższy przypon). Sporo też zależy od miejsca. Bo łowiąc z główki ten kij zawsze raczej powinien dać sobie radę.

Jeżeli stoisz na brzegu rzeki, która płynie z lewej strony w prawą, to zarzut na godziny 11, 12, 1, 2  będzie miał coraz mniejszy napór na żyłkę/zestaw. Więc jak nie utrzymujesz zestawu z koszykiem 120 gramów na godzinie 12-tej (czyli na wprost), to całkiem inaczej będzie przy godzinie 2-giej. Możesz więc sobie pomóc. Nie jestem jednak w stanie ci powiedzieć, czy ten kij jest wystarczająco mocny, na pewno nie w każdym wypadku.

Wg mnie idealny ciężar dla tego kija to koszyk 120 gramów wraz z zawartością, cięższymi będziesz zarzucał dużo gorzej. Nie wiem czy taki ciężar wystarczy u ciebie...
Lucjan

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #21 dnia: 10.09.2020, 22:11 »
A czemu przy koszyku z wąsami dłuższy przypon? Chyba standardowo na rzekę powinien być dość długi niezależnie od koszyka? A jak Ty Luk łowisz na rzekach? Najczęściej na której godzinie gdy rzeka płynie z lewa na prawo?
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #22 dnia: 10.09.2020, 23:29 »
@Luk,
Była dyskusja o dłuższym kiju tj 450 cm. Nie przypominam sobie żebym takim kiedyś takim machał i żeby mi robił za gruntówkę. To już prawie jak kij do łowienia z plaży.

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 11.09.2020, 06:55 »
Dlaczego sądzisz, że coś dłuższego nie za bardzo ma sens? Nie rozumiem tego przyznam szczerze.

Nie napisałem że coś dłuższego nie ma sensu, napisałem że coś dłuższego rzadko ma sens w warunkach UK. Sam w tym roku kupiłem 13 stopowego Koruma i jestem pod wrażeniem jego czułości przy takiej mocy. Długi skład mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, choć na taką różdżkę przydałby mi się jakiś solidny sztywny futerał ;). Na razie Korum podróżuje na łowisko w fabrycznym pokrowcu ::) Na podłodze busa i w miarę bezpiecznie ale strach jest...
I need a Barbel !!!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #24 dnia: 11.09.2020, 08:31 »
Dlaczego sądzisz, że coś dłuższego nie za bardzo ma sens? Nie rozumiem tego przyznam szczerze.

Nie napisałem że coś dłuższego nie ma sensu, napisałem że coś dłuższego rzadko ma sens w warunkach UK. Sam w tym roku kupiłem 13 stopowego Koruma i jestem pod wrażeniem jego czułości przy takiej mocy. Długi skład mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, choć na taką różdżkę przydałby mi się jakiś solidny sztywny futerał ;). Na razie Korum podróżuje na łowisko w fabrycznym pokrowcu ::) Na podłodze busa i w miarę bezpiecznie ale strach jest...

Najtaniej będziesz miał w rurze PCV :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 11.09.2020, 11:04 »
Najtaniej będziesz miał w rurze PCV :)

;D Zapewne... Plusem tego rozwiązania jest wywoływanie różnych rozważań i teorii spiskowych (co u diabła będzie robił ten facet który maszeruje nad Wisłę z dwumetrowym kawałkiem rury pod pachą) minusem niestety jest moje lenistwo które nakazuje mi do wiązania zestawów w domu. :P
I need a Barbel !!!

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #26 dnia: 14.09.2020, 09:39 »
Kij przetestowałem nad Odrą. Łowiłem z główki w warkoczu na skraju rozmytej, zalanej kolejnej główki. Niestety zapomniałem szpuli do kołowrotka z plecionką . Więc na kołowrotku w rozmiarze 5500 znalazła się żyłka 0,30 mm. To tak tytułem wstępu. Na plus mogę zaliczyć wagę kija wraz kołowrotkiem.  Koszykami do 120 g rzuca się swietnie. Powyżej miałem wrażenie, że przeciążam kij ale i tak dał radę przy koszyku 150 g. Co do odległości łowienia to przy dużych koszykach np. Korum Open Feeder i żyłce 0,30 mm trudno mi było osiągnąć powtarzalne i celne odległości 50+ m ale to może jest kwestia lepszej techniki lub też przyzwyczajenia się do kija. Na początku trochę obawiałem się, że trochę go przeciążę. Jak dla mnie wygląda na dość delikatny kij ale proszę nie dać się zwieść, ma naprawdę ogromną moc. Mimo, że nie jest to typowy feeder z wymiennymi szczytówkami to brania sygnalizuje swietnie nawet mniejszych ryb typu mały krąp, kleń itp. Bardzo fajnie pracuje pod  średnią i duża brzaną aczkolwiek według mnie brakuje mu trochę centymetrów do kontroli ryby przy zarośniętym brzegu i tu łatwo o stratę  ryby w końcowej fazie holu ( na pewno tez to jest kwestia doświadczenia). Podsumowując w tej cenie jest to niezły kij do rzecznej orki. Wraz z kołowrotkiem o wadze 490 g stanowi dobry tandem w naprawdę ciężkim łowieniu.