Autor Wątek: Feeder Korum Barbel Rod 12FT 2.00 lbs - prośba o opinie  (Przeczytany 5088 razy)

Offline gregory89

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam. Chciałbym się spytać czy ktoś z was używał tego kijka
Korum Barbel Rod 12FT 2.00lbs? Bo mam chęć go zakupić tylko nie mam możliwości zobaczenia go i może ktoś z was go używa i jest w stanie coś o nim powiedzieć czy warto go zakupić?

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Odp: Feeder Korum Barbel Rod 12FT 2.00 lbs - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 31.08.2020, 15:26 »
Właśnie go zamówiłem. Jedyny mankament z jakim już się pogodziłem zanim go kupiłem to długość transportowa 186 cm .Jak dostanę to podzielę się wrażeniami z testów na sucho i niebawem nad wodą.

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #2 dnia: 31.08.2020, 15:39 »
Posiadam 2 takie kije, puki co mało używane, ale na kanale z koszykami 80-100g dają rade bez problemu, ustawiając w pionie widać brania, nawet małych krąpi i płotek, a tego się najbardziej bałem, że brań nie będzie widać. A na jeziorze, używam ich w nocy, ustawiając na sygnalizatorach z hangerami. Kwestia gustu, ale mi się bardzo podobają, u siebie nie zauważyłem żadnych ubytków w korku, czy nadlewek lakieru.

Offline gregory89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31.08.2020, 16:08 »
Ja właśnie nie spojrzałem na tą długość transportową i to jest jej duży minus bo nie wejdzie mi do pokrowca

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 01.09.2020, 08:13 »
Witam. Chciałbym się spytać czy ktoś z was używał tego kijka
Korum Barbel Rod 12FT 2.00lbs? Bo mam chęć go zakupić tylko nie mam możliwości zobaczenia go i może ktoś z was go używa i jest w stanie coś o nim powiedzieć czy warto go zakupić?

Według mnie te kije są niedoszacowane, i przy takim wykonaniu i akcji, kosztują bardzo mało. Wszystkim polecam te kije, bo sa rewelacyjne. Oczywiście mowa o właściwym ich wykorzystaniu - to nie karpiówka ani feeder. Są idealne do łowienia średnich i większych ryb na rzekach, na wodach stojących idealnie się wpisują w łowienie na wprost z sygnalizatorami brań - czy to alarmami czy podwieszanymi ryb takich jak karasie, liny, leszcze, mniejsze karpie. Innymi słowy to idealna gruntówka.

Właśnie go zamówiłem. Jedyny mankament z jakim już się pogodziłem zanim go kupiłem to długość transportowa 186 cm .

To nie jest żaden mankament tak naprawdę. Kij w dwuskładzie jest po prostu lepszy, do tego transportuje się go nawet w małym samochodzie. Zdecydowana większość wędek o długości 3.60 metra to dwuskłady.
Lucjan

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #5 dnia: 01.09.2020, 08:40 »

To nie jest żaden mankament tak naprawdę. Kij w dwuskładzie jest po prostu lepszy, do tego transportuje się go nawet w małym samochodzie. Zdecydowana większość wędek o długości 3.60 metra to dwuskłady.

W całkiem małym to chyba na dachu. Mam hondę civic i kije 3.6 w dwuskladzie wchodzą jak się złoży wszystkie siedzenia. Siedzenie pasażera również więc w tym przypadku trudno z kimś wybrać się na ryby. Musiałby siedzieć za mną a ilość sprzętu trzebaby zredukować.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 01.09.2020, 09:26 »
Dawid, mój znajomy ma małą 'beemkę' i wchodzą mu kije 3.9 metra w dwuskładzie :) To proste, jak wędkujesz musisz kupić odpowiedni samochód, przynajmniej taki który ma rozkładane tylne siedzenia. Ja miałem wiele lat kombiaka, i nie wyobrażam sobie aby się spakować na ryby bez składania siedzeń. Nie róbmy jaj, złożenie siedzeń to normalka :P I nie jest łatwo się spakować do małego samochodu łowiąc ze znajomym, który jedzie z nami samochodem, to też normalne :) A do Polski jechałem kombiakiem nie raz ze sprzętem i moją kobietą, mając dodatkowe bagaże i dałem radę. Byłem też kilka razy za granicą, jadąc z innym wędkarzem, ze swoim i jego sprzętem.

Narzekasz na civic'a - ale można też ponarzekać, że coś się nie mieści do Matiza albo smarta lub samochodu elektrycznego z dwoma siedzeniami :) Na ryby trzeba ciut większej furki, taka jest prawda lub się ewentualnie pomęczyć z zapakowaniem wszystkiego.
Lucjan

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.09.2020, 10:10 »
Choć sam posiadam kombi z wielkim kufrem to uważam że nawet auto osobowe typu miejskiego ogarnie temat. Po prostu używa się wędek w 3 składzie i po problemie. Prywatnie nie uważam by wędka w 3 składzie była drastycznie gorszą od 2 składowej. Owszem, są różnice na plus dla 2 składu, jest troszkę lepsza praca, wygoda itp itd ale w dzisiejszych czasach jest tak dużo kompaktowych rzeczy, np wózek z anakondy który zmieści się nawet do bagażnika z smarta, że każdy z nas jakoś wypracuje sobie kompromis i sobie pojedzie na te rybki :)

Jakby ktoś szukał dużego auta to polecam Dacie Logan Mcv. Spakowaliśmy się i pojechaliśmy we 3,kazdy miał po jednym wózku transportowym, pokrowcu 3 komorowym na wędki, fotel plus osprzęt, po 3 torby i małe torebki typu chlebak. Dało radę, a mój pokrowiec ma 190 cm długości... Było tego pod sufit i pod nogami...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #8 dnia: 01.09.2020, 11:00 »
Luk, kiedyś miałem Nissana Primerę, używałem też kumpla Forda Mondeo. Składaliśmy tylnie siedzenie i było git. Na upartego weszłyby trzy osoby. Może nawet cztery gdyby mocno ograniczyć sprzęt. W Civic składać muszę też przednie siedzenie. Mi to nie przeszkadza bo i tak na ryby jeżdżę sam, kumpel już ze mną nie jeździ więc mogłem sobie pozwolić na mniejszy samochód, ale problem faktycznie istnieje.
Uważam jednak, że dwuskład nad wodą jest poręczniejszy mini wędka na pewno ma lepszą akcje.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 01.09.2020, 11:17 »
Mam taki i używam go jako coś pośredniego pomiędzy karpiówką, a feederem. Karpiówki są dla mnie za sztywne i pałowate, feederami łowić jakoś nie lubię. Brzanówka doskonale się wpasowuje w moje potrzeby - łowię rzadko na wprost, z reguły są ustawione pod kątem, koszyki mam 50g+, żyłka lekko naciągnięta. Taki miks karpiarstwa z feederowaniem. Zdecydowanie razem z brzanówką Foxa moje ulubione wędki.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 04.09.2020, 12:37 »
Pierwsze wrażenia po rozpakowaniu. Kij Korum Barbel 2lb 12 ft w nowej odsłonie zdecydowanie kryje w sobie znaczną moc. Na pierwszy rzut oka bardziej właśnie przypomina lekką karpiówkę szczególnie patrząc na odchudzony dolnik i na szczytową przelotkę. Niezwykle lekki kij jak na 2 lb'sy . Co do akcji to na sucho wydaje mi sie, że kij bedzie fajnie pracował z rybami 3 kg+.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 04.09.2020, 12:48 »
Jestem pewien, że będziesz z niego zadowolony. Dodatkowym plusem jest to, że kij ten jest miękki na tyle, że czuć na nim opad zestawy po zarzucie, przez co można sprawić aby opadał po łuku w naszą stronę (co jest zwłaszcza korzystne z Metodą czy zestawami z dłuższymi przyponami). Kije 3 lb zazwyczaj są zbyt sztywne aby móc tak kontrolować zestaw po zarzuciez zresztą w karpiarstwie nie jest to tak istotne ze względu na budowę zestawu.
Lucjan

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 04.09.2020, 15:18 »
Jezeli samochod ma rozkladane tylne siedzenia to jak najbardziej idzie sie spakowac z kijami w tzw dwuskladzie. U mnie jak rozloze tylne siedzenia to samochod moze robic za namiot karpiowy ale tak mozna sie bawic jak sie ma minivana

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 04.09.2020, 15:33 »
Fajną opcja jest jak ma sie trzy oddzielne fotele z tylu. Składamy jeden i już wchodzą długie klamoty typu wedki w dwuskladzie, parasol.  Miejsca  dla pasażerów zostają wolne.

Offline gregory89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08.09.2020, 16:07 »
A jeszcze chłopaki wpadly mi takie 2 wedeczki w oko  WĘDKA feeder TRABUCCO RPL SSW MASTER 3,9m 150g,  EKSTREMALNIE LEKKI DAIWA POWERMESH FEEDER 360/150g.Bo z tej korum.zrezygnuje na tą długość transportowa którą jest dla mnie problemem. Może.cos powiecie O tych w rękach?