Nie chcę się czepiać za bardzo ,ale żeby dyskutować albo dyskryminować niektóre produkty ,trzeba by było najpierw wziąść je w łapy i dopiero ocenić ,w każdej marce znajdzie się kilka fajnych patyków,tak się składa że marka Tubertini jest od lat ,a to że w Polsce zyskuje popularność dopiero teraz to mi osobiście nie przeszkadza
,zauważyłem i pisze to po raz kolejny, że na forum jak ktoś k..wa nie łowi Drenanem czy Prestonem to już nie ma o czym z nim gadać 
Coś w tym jest kolego

To samo jak czytam o Flagmanie, Tubertinii, By Dome itd, że są 'wcisnane" i siła reklamy robi swoje. Ale chwileczkę-zachłystywanie się Daiwą, Prestonem, Mapem już jest ok?I czytanie ochów i achów...Zdrowy rozsądek polega na tym, że na tym już dość sporym rynku w PL mamy wybór-i dobrze, mamy wybór droższych, tańszych i budżetowych sprzętów.
Cały wic polega na tym, że w każdej z tych grup mamy zarówno "perełki" w stosunku cena-jakość, jak i buble, o których można poczytać na forum i to sztuką naszych doświadczeń jest, gdzie ulokujemy nasze pieniądze. Poza kilkoma grupami, które czerpią $$$ z polecania danej marki, dla większości jest to hobby i wielu pasjonatów ze sprzętem z niższej półki, ale z wiedzą nt zachowania danego gatunku w boju spierze tych "markowych". Każdy z nas by chciał dogonić króliczka i firmy dokładnie na tym żerują wypuszczając nam nowe serie i robiąc wokół tego szum-z jednej strony dobrze, a z drugiej, gdzieś każdy sam musi znaleźć ten pkt pośredni. Najważniejsze by wiedzieć, że to nie marka wędki a jej odpowiedni dobór do łowiska może nas wspomóc, cała reszta to techniczno-reklamowy pic.