Cześć,
rok temu dzięki YouTube i kanałowi wędkarstwo jedziemy na ryby zacząłem zabawę z method feederem. Staremu feederowi Jaxon Arcadia? 3,60 cw. do 80g dołożyłem podajnik i tak zaczęła się moja przygoda. Polubiłem tę metodę i chce zaopatrzyć się w nowszy lepszy kij i kołowrotek.
Ogólnie chciałbym kija uniwersalnego, którego mógłbym użyć też na innych zbiornikach niż obecne.
Łowię raczej na PZW, zbiorniki od 20 do 50ha w tej chwili ale nie chce się ograniczać tylko do nich.
Najczęstsze ryby to leszcze,liny i karpie. Dość rzadko zdarza się jakiś okaz ponad 3kg, ale chciałbym, żeby wędka dała radę na te karpie 5-10kg z komercji czy może jakiegoś karpia życiówkę +10kg pomogła wyjąć.
Budżet na wędkę ok. 300zł.
Zastanawiałem się nad kilkoma wędkami.
Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,30m 60g
Czytając to forum bardzo zachwalali użytkownicy ten kij i serię „perełkę” Genesis Pro.
Martwi mnie jedynie te 60g cw. kiedyś za dzieciaka złamałem szczytówkę (za ciężki koszyczek chyba, ale to dawno temu było i nie pamietam) i chciałbym kija który ma moc oraz żebym czuł rybę.
Korzystam z podajników od 15 do 50g. Przeważnie 30g. Rzucam do 50m.
Zastanawiałem się, czy po prostu nie pójść odrobine wyżej i wybrać
Jaxon Genesis Pro Feeder 3,30m 50-120 lub 30-90, kije bez „method” w nazwie.
Niestety nie znalazłem opinii na ich temat na tym forum.
Oglądając na YT kanał Fishing Queen zobaczyłem Nevis Vanity Carp Feeder 3,30 30-90g którą polecała, ale widzę, że jest niestety niedostępna w PL. Mimo, że prowadząca mówiła, że to raczej kij na komercje, chociaż na PZW też ok to najbardziej mi się spodobał i mega mi smutno, że jest niedostępny.
Kolejny kij który polecała ta sama Youtuberka to Delphin Opium Feeder v2 Cork 3,30 80g, niewiele ponad budżet wykracza ale powiedzmy akceptowalnie. Jednak prowadząca Fishing Queen mówiła, że szczytówki ma takie sobie, nie wszystkim pasują.
Widziałem, jeszcze, że polecane były wędki:
Daiwa Ninja x method Feeder 3,60m 80g
Robinson Diplomat method Feeder 3,30m 60g
Będę wdzięczy za pomoc koledzy i koleżanki