Autor Wątek: Preston i Drennan - jakość produktów  (Przeczytany 18906 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Preston i Drennan - jakość produktów
« Odpowiedź #45 dnia: 30.12.2014, 22:07 »
Tak druhu Aruniu,i tu Ci przerwie,bo masz rację  :)
Mam nadzieję,że forum to ma służyć przede wszystkim tym słabszym(mniej doświadczonym) i mniej zamożnym,bo tego ustawionego stać na popełnianie błędów,co innego przysłowiowy Kowalski on jak się pomyli w zakupie to sobie całkiem odpuści,a nie oto chodzi.
Wiedza którą się tu zdobywa jest bezcenna,a za wszystko inne zapłaci się kartą...
Nie ma w tym emocji to realizm i czysta kalkulacja,co komu i dlaczego się opłaca no i do kogo jest to skierowane.
A dyskusja każda nawet ta burzliwa jest potrzebna,jeżeli jest merytoryczna,poparta jest jakimiś argumentami i wnosi coś nowego.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 30.12.2014, 22:25 »
I tu jak Krzysiek mówi !! Nie każdy wyda kase bo nie koniecznie ma lub chce!! Po Prostu polecajmy lub odradzajmy! Drogie! To ok. a to nie A tanie tak samo!!  Chwalić można tak jedno jak i polecać coś z drugiego!! Luk stworzył forum jedyne w swoim rodzaju! Nie podzielmy go z powodu kasy!! Starajmy się jakoś to pogodzić! Będzie ciężko nie wątpię ! Ale kochani!! Jestesmy SiG!!
Arek

Petr54

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 30.12.2014, 23:18 »
no dokładnie Arek - kazdy kupuje to co uważa i czy to jest drogie czy tanie, kazdy bierze to na co go stać i jak czyta sie posty ze cos za 400pln ma wade a to samo sie mowi o czyms za 200pln to ze tez coś tam skrzypi, to nie ma co sie oszukiwać każda firma ma swoje plusy i minusy, nie ma rzeczy i ludzi idealnych. Każdy Ma WADE :)

Prawdę mówisz ale to że każdy kupuje to co uważa jest lekko mylące.
Wielokrotnie byłem światkiem i osobiście również zaliczyłem kilka rozmów ,,uwag,,krytyki na temat sprzętu na który łowimy.
np taki test :
,,na to, to Ty szczupaka większego nie wyciągniesz, to zabawka , ja to mam ........:,,
,,kup sobie tego ..... to jest super, tylko 150 funtów,,
,,Qrwa ja myślałem że ty masz porządną tyczkę .......,,
Opowiadanie wędkarzy,,kolegów,,o kołowrotkach , kijach za który można kupić samochód przez godzinę lub więcej jest bardzo wkurzające. Czasami czujemy się jak szmaciarze przy innych,, bogatych ,,kolegach.
 Wkladają ci do głowy nazwy firm od których kupują swe wynalazki. Wielokrotnie czujemy się dyskryminowani przez to że nie kupujemy drogiego,,markowego sprzętu,, nie ubieramy się w ciuchy super wędkarskie.
Tu w UK dzieją się czasami tak śmieszne a zarazem przykre sprawy że najlepiej jeżdzić samemu na rybki.
Ja osobiście lubie jeżdzić z Lukiem bo to normalny facet, pomorze i poradzi i lubię jego bałagan w aucie :D Nie cukruję mu bo ja nie z tych co to robią .Ale nie czepia się i nie krytykuję czym i jak łowię.
Nikt nie myśli o tym że często jest tak ,że kupując ,,dobry i drogi,,sprzęt na obczyżnie i również w Polsce musimy zabrać to z kasy swojej rodziny .

A przecież

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 30.12.2014, 23:27 »
no dokładnie Arek - kazdy kupuje to co uważa i czy to jest drogie czy tanie, kazdy bierze to na co go stać i jak czyta sie posty ze cos za 400pln ma wade a to samo sie mowi o czyms za 200pln to ze tez coś tam skrzypi, to nie ma co sie oszukiwać każda firma ma swoje plusy i minusy, nie ma rzeczy i ludzi idealnych. Każdy Ma WADE :)

Prawdę mówisz ale to że każdy kupuje to co uważa jest lekko mylące.
Wielokrotnie byłem światkiem i osobiście również zaliczyłem kilka rozmów ,,uwag,,krytyki na temat sprzętu na który łowimy.
np taki test :
,,na to, to Ty szczupaka większego nie wyciągniesz, to zabawka , ja to mam ........:,,
,,kup sobie tego ..... to jest super, tylko 150 funtów,,
,,Qrwa ja myślałem że ty masz porządną tyczkę .......,,
Opowiadanie wędkarzy,,kolegów,,o kołowrotkach , kijach za który można kupić samochód przez godzinę lub więcej jest bardzo wkurzające. Czasami czujemy się jak szmaciarze przy innych,, bogatych ,,kolegach.
 Wkladają ci do głowy nazwy firm od których kupują swe wynalazki. Wielokrotnie czujemy się dyskryminowani przez to że nie kupujemy drogiego,,markowego sprzętu,, nie ubieramy się w ciuchy super wędkarskie.
Tu w UK dzieją się czasami tak śmieszne a zarazem przykre sprawy że najlepiej jeżdzić samemu na rybki.
Ja osobiście lubie jeżdzić z Lukiem bo to normalny facet, pomorze i poradzi i lubię jego bałagan w aucie :D Nie cukruję mu bo ja nie z tych co to robią .Ale nie czepia się i nie krytykuję czym i jak łowię.
Nikt nie myśli o tym że często jest tak ,że kupując ,,dobry i drogi,,sprzęt na obczyżnie i również w Polsce musimy zabrać to z kasy swojej rodziny .

A przecież

Uwierz!! Naprawdę Nadajemy na jednych falach!! A że czasem człek pomarzy i wydatkowo poniesie go fantazja?? jesteśmy ludźmi, Tyramy całe życię i czasem coś staramy się uczknąć/kraść z budżetu domowego!!Dla własnej przyjemności?? Eeee najwyżej 5ka oleju więcej do gara w piekle :) :) :) Dzieci mamy dorosłe!! wolno nam! ;D ;D ;D
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 31.12.2014, 06:52 »
No i tego się trzymajmy - aby było fajnie i ludzie nadawali na tych samych falach ;)

Zapewniam Was, że dzieki taki rozmowom polskie firmy mają pole do popisu - co ważne - jak się podniesie im poprzeczkę, to będa wyżej skakać. Jak na razie brakuje wielu dobrych rzeczy polskiej produkcji - przy liczbie wędkarzy w Polsce, potencjale  i podejściu - a wielu z nas nauczonych jest robic rzeczy z tego co ma (bo dawniej nie wszystko było w sklepach) powinnismy brylowac w Europie. Polak potrafi - niestety jeżeli sie nie wymaga od niego - będzie leciał w kule. Na rynku przynet spinningowych radzimy sobie wysmienicie - nie widzę powody aby bylo inaczej w innych 'działach' - jak chociazby spławik i grunt.

Tak jest na przykład z zanętami. Ja zachodziłem w głowę - jak to jest, że Dynamite Baits, Sonubaits czy Bait tech robia takie mieszanki - a w Polsce dostaje się zmielone odpady... Tak jak możemy miec tańszą i lepszą żywność - tak samo możemy miec i lepsze i tańsze zanęty! Byc może problemem jest to, że wszystkie firmy mają załozycieli byłych wyczynowców? A Ci nie za bardzo łowia z gruntu? Nie wiem skąd się to bierze. Ale na pewno da się zrobic zanęte w której jest 10% konopi mielonych i więcej treściwej mieszanki, co? Tak z  14-16 PLN za kg dla klienta. Niestety nie ma takich rzeczy - bo nikt nie zgłaszał uwag. Teraz Lorpio wyraźnie odstaje od reszty i ludzie go chwalą, co nie jest dziwne, bo facet ma łeb na karku i przeczuwa tendencje na rynku, otwarty jest na to co 'zachodnie'. Zastanawia mnie dlaczego Gut-Mix nie rusza z kopyta, przeciez syn jest w Sensasie, który w tym roku nadrobił zaległości swoimi zanętami (2 kilowe paczki jak Sonubaits - z konkretem w środku). Ja jestem pewien, że ludzie z firm zanętowych pojawiaja się na takich forach i widzą co się dzieje... ;) Dając im pewien sygnał - wiedzą gdzie podążać.

Podobnie jest z Jaxonami, Kongerami i Yorkami. Nie od razu Kraków zbudowano. Powoli będa robic coraz lepsze rzeczy - czasami przewyższające jakością zachodnich gigantów. Z czasem nawiążą równą walkę. Jednak trzeba od nich wymagać. Bardzo pomaga odejscie klientów do konkurencji, bo wtedy zmiana nastepuje błyskawicznie. Bez podnozenia poprzeczki wciąż będzie to samo.

A jeżeli taki Drennan z Prestonem robia gnioty - to tez dostaja feedback, trafia to do nich, zapewniam! ;)

A my wędkarze - powinnismy miec wolny wybór. Każdy z nas może kupić to co lubi i na co go stać. Nie trzeba kija za 200 funtów aby dobrze łowić - tak jak też można zainwestować 1500 PLN w kosz wędkarski który będzie służył nam długie lata. Każdy ma inne preferencje - i nie wiem czy warto pisać czyje są lepsze. Ja akurat lubię Prestona i Drennana - ale nie mam problemu z tym, że ktoś woli inne firmy. Nie mam zamiaru sie przywiązywać do 'nazwy' - lubię rzeczy skuteczne. Warto pokazywać co działa - wtedy innym jest łatwiej - firmom również.  Nie ma sensu dzielic się na bogatych i biednych - wszyscy jestesmy wędkarzami i się tego trzymajmy. Na pewno osoby lubiące jakość i wyczulone na usterki pewnych rzeczy pomogą w wyborze lepszego sprzętu na przyszłość. Ja dowiedziałem się tutaj wielu cennych rzeczy - a to dopiero początek! ;)

Lucjan