Autor Wątek: Kosz wędkarski  (Przeczytany 27473 razy)

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kosz wędkarski
« Odpowiedź #75 dnia: 13.09.2024, 10:22 »
Panowie zainteresowałem się koszami, potrzebuje coś kupić i powiem szczerze nigdy takich wahań jak teraz nie miałem.
Generalnie jeśli chodzi o rozwiązania i możliwości to kosze się nie różnią zbytnio. Skąd taka różnica w cenie.?
Czy to jest różnica w materiałach czy ze względu na markę tyle się dopłaca. Ani różnica w wadze ani szczególna w rozwiązaniach.
Ja wiem, że mercedes klasy s i fiat to są samochody i tym pojedziesz i tamtym ale jednak w prowadzeniu jest różnica. A w siedziskach?
Tylko marka?
Tak sobie bzyczę tylko. Pociąga mnie Caperlan CSB D36 COMP. i matrix, preston też fajnie wygląda ale ta cena.
Ja wiem, że teraz mnie zwyzywacie, że to i tamto ale jak napisałem wcześniej .......tak se bzyczę.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #76 dnia: 13.09.2024, 10:25 »
Generalnie największa różnica to:
-jedne są na ramie inne typu H czyli na zaciskach na nogach mają siedzisko i kasety-plusy tych H że są lżejsze, minusy-niektórzy piszą o słabych zaciskach w niektórych modelach.
-z samym siedziskiem i z obrotnicą z fotelem opieranym-tu różnica zasadnicza waga vs komfort te z siedziskiem są cięższe
-rodzaje nóg D25,D30,D36 tu znowu, niby D36 będą najsolidniejsze, najstabilniejsze, ale poprawne ustawienie dużą rolę tu odgrywa.
Osobiście kupiłem Prestona Inceptiona w ub sezonie i w sumie jestem zadowolony, pomimo D30 jest bardzo stabilny, z siedziskiem lekki (ja dokupiłem obrotnicę więc zabiłem wagę, ale nie wyobrażam sobie 5-6 godz siedzieć bez podparcia, kręgosłup nie pierwszej młodości, a pracę mam siedzącą, więc dla mnie bez podparcia byłaby mordęga. Samego z siedziskiem zakupiłem za 1350zł jako nówkę, w fatfishu jak dobrze pamiętam. Jak chcesz popróbować kosza na Twoim miejscu teraz popolowałbym na Nytro SLS36, dużo ich rozegrało się po zawodach i wypływają w sieci nówki za 1200zł, ciężko będzie o coś lepszego w takiej cenie.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 13.09.2024, 10:43 »
Zainteresuj się jeszcze modelami Rive np. używkami, to są kosze na lata... niekiedy można je dostać w tak śmiesznych cenach, że drożej wychodzą fotele z podnóżkiem. W celu potwierdzenia ich żywoności zobacz sobie na aukcjach jak wyglądają używki sprzed 10 czy nawet 15 lat to są typowe woły robocze nie do zajechania, zresztą jak cofniesz się z filmikami Górka to on chyba od zawsze siedzi na tym samym koszu, a zawody to chyba ma co tydzień także to też wiele mówi, jak do jakiegoś kosza, na którego się zdecydujesz dobierzesz sobie jeszcze podest to już w ogóle masz piękny zestaw, a myslę, że jest to realne dostać w tych samych cenach do Caperlan Rive D36 używkę i dokupić jeszcze podest, ale to już każdy patrzy na swoje indywidualne preferencje.

PS. Nie wiem jak te nowe Caperlany i w ogóle kosze z tego typu kasetami, ale kiedyś swego czasu chyba inne firmy miały takie zatrzaski lub podobne, które lubiały pękać, zresztą możesz sobie porównać typ zamknięcia kasety w Caperlanie oraz innych koszach.

Offline JacekB

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #78 dnia: 13.09.2024, 11:12 »
U mnie Matrix trzeci sezon mega sprzęt również jestem zadowolony przy mojej masie 110 kg musi być 36 dokupiłem siedzisko obrotowe  bo przy dłuższych sesjach oparcie robi robotę,jeśli planujesz zakup kosza to również zaplanuj zakup wózka do transportu kosza i innych akcesoriów,jeśli chcesz się skupić na metodzie połowu gruntowej to szukaj fotela z bocznymi szufladami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk