Autor Wątek: Tani kołowrotek z przednim/wolnym hamulcem do 110 zł  (Przeczytany 12929 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Tani kołowrotek z przednim/wolnym hamulcem do 110 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 24.11.2017, 08:14 »
Robinson jest na rynku od wielu lat.
I nie sądzę by psuli sobie opinię rzucaniem slów na wiatr.
Mało tego. Jestem pewien ze 5 letnia gwarancja jest prawdziwa.
Tu chodzi o coś innego.
W obecnym świecie i pędzie za nowinkami malo kto będzie używał 5 lat kołowrotka za 100zł. Po pewnym czasie wchodzi się na wyższy poziom sprzętowy lub kupuje się kolejny który wpadnie w oko.
Niska połka jest dla początkujacych lub ubogich starszych dziadków. Jedni się rozwiną a inni odejdą z tego świata.
Ci którzy zostaną przy tych kołowrotkach nie wykazując rozwoju będą łowili tak rzadko że nie zdążą zepsuć.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Proszę nie obrażać nikogo starszego i nie pisać iż 100 zł to kołowrotek dla ubogiego. Nie każdy będzie wydawał na sprzęt bo może ma inne priorytety albo nie chce inwestować. Ci dziadkowie często mają droższy sprzęt i lepszy niż nie jeden młody, nie wspomnę o umiejętnościach. To nie jest temat żeby wypominać na ile kogo stać. Ktoś kto jest ubogi nie opłaci składek,  a co dopiero mowa o sprzęcie i innych rzeczach.

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #31 dnia: 24.11.2017, 08:17 »
Nie zależnie ile masz pieniędzy i jaki masz sprzęt tak samo odejdziesz z tego świata jak ten co nie ma kasy, sprzętu albo w ogóle nie wędkuje. Wobec śmierci, choroby wszyscy jesteśmy równi.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 24.11.2017, 08:19 »
Dziś jest dobry dzień, żeby rozejrzeć się w sklepach internetowych. Może coś wyłapiesz w dobrej cenie :)
Marcin

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #33 dnia: 24.11.2017, 09:42 »
Dopiszę (nie w temacie), że kołowrotek został sprzedany.
JKarp

Offline kubik4000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 24.11.2017, 10:03 »
Od  2 lat mam ROBINSON FREERUNNER 406 nic przy nim jeszcze nie było robione śmiga narazie i 5 lat gwarancji

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 24.11.2017, 10:11 »
Z racji, że nie chcę inwestować w sprzęt wybór pada na Robinson Steelgrey 604. Miał być mały ale będzie ciut większy. Mam 2 takie i jestem zadowolony.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #36 dnia: 24.11.2017, 12:27 »
Panowie co do 5 letniej gwarancji to prawda, w każdym razie w Okumie. Nie dawno oddałem na serwis Travertine 40, gwarancja do 02.2018 r.; w między czasie kupiłem co prawda drugi kręciołek ponieważ nie liczyłem, że gwarancję będą honorować. Bez słowa pan ze sklepu dał mi karteczkę do wypełnienia i kazał zadzwonić za 14 dni. Prawie po 5 latach dostałem praktycznie nowe bebechy w starej obudowie.
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 24.11.2017, 20:18 »
Robinson jest na rynku od wielu lat.
I nie sądzę by psuli sobie opinię rzucaniem slów na wiatr.
Mało tego. Jestem pewien ze 5 letnia gwarancja jest prawdziwa.
Tu chodzi o coś innego.
W obecnym świecie i pędzie za nowinkami malo kto będzie używał 5 lat kołowrotka za 100zł. Po pewnym czasie wchodzi się na wyższy poziom sprzętowy lub kupuje się kolejny który wpadnie w oko.
Niska połka jest dla początkujacych lub ubogich starszych dziadków. Jedni się rozwiną a inni odejdą z tego świata.
Ci którzy zostaną przy tych kołowrotkach nie wykazując rozwoju będą łowili tak rzadko że nie zdążą zepsuć.

Ktoś kto jest ubogi nie opłaci składek,  a co dopiero mowa o sprzęcie i innych rzeczach.
Nie zgadzam się z tym zdaniem. Opłaci składki za wszelką cenę. To jego pasja. Za coś co zostanie, postara się cokolwiek kupić, by móc wędkować. Resztę dorobi własnoręcznie. To wędkarze pasjonaci. Za wpis "Młody" ;) :thumbup:
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 24.11.2017, 20:23 »

Niska półka jest dla początkujących lub ubogich starszych dziadków. Jedni się rozwiną, inni odejdą z tego świata.
Ci którzy zostaną przy tych kołowrotkach nie wykazując rozwoju będą łowili tak rzadko, że nie zdążą zepsuć.

Mariusz, nawet nie wiem, co Tobie odpowiedzieć. :facepalm: Napisz proszę że zjadłeś coś paskudnego, byłeś przemęczony. Plisss?? ???
Arek

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #39 dnia: 24.11.2017, 22:07 »
Okume sprzedaje Prologic, póki co jakość/cena jest dobrze lub bardzo dobrze ale Proszę przestańcie pisać o tej 5 letniej gwarancji póki z niej nie skorzystacie :) :-X
Przez te 5 lat zapewne nie będą mieli okazji się przekonać ponieważ to solidne kołowrotki za nieduże pieniądze :) Posiadam trzy młynki tej firmy i nigdy mnie nie zawiodły. Polecam :thumbup:
Pozdrawiam
Darek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 25.11.2017, 01:21 »

Niska półka jest dla początkujących lub ubogich starszych dziadków. Jedni się rozwiną, inni odejdą z tego świata.
Ci którzy zostaną przy tych kołowrotkach nie wykazując rozwoju będą łowili tak rzadko, że nie zdążą zepsuć.

Mariusz, nawet nie wiem, co Tobie odpowiedzieć. :facepalm: Napisz proszę że zjadłeś coś paskudnego, byłeś przemęczony. Plisss?? ???

Że mam rację.
Nie chce mi sie twierdzić, że bąki pachną fiołkami.
Spróbuj zorientować sie w emeryturach obecnych 65 czy 70 latków.
Sa niskie. Do tego koszty utrzymania. Leki. Zostaje niewiele.
Młodzi? Poczatkujacy wedkarz nie wywali 400zl na kolowrotek. Popatrzmy choćby na tym forum jak się ludzie rozwijają. Od czego zaczynali a czym lowią teraz.

Ktoś się oburza tym co napisałem? Litości.

Punktowanie prawdy w imię poprawności nie jest dobre.

Jedźmy nad zbiorniki PZW by sprawdzić jaką wartość ma sprzęt używany przez emerytów? Niewielką. A składki? Oj zapłacą. Tym bardziej że płacą symbolicznie. Jakby nie było kilka leszczyków jeszcze plywa. Trzeba opieprzyć. Inne pokolenie. Inne podejść i inny świat.

Znów ktoś się oburzy? O prawdę? Nie muszę robić naukowych badań by stwierdzić że odsetek mięsiarzy wśród dziadków jest znacznie większy niż u mlodych.

Regułą jest też to, że wędkarz wydający więcej jest wędkarzem bardziej świadomym.

Normalnym jest to że są wyjątki. Ale to tylko potwierdza regułę.

A jeśli ktoś powie, że nie ocenia ludzi po wyglądzie czy widocznej objętości portfela to nie wie o czym mówi bo jego mózg robi to za niego.

Moje posty nie mają na celu obrażania kogolwiek a po prostu dość szczerze choć może brutalnie opisują rzeczywistość.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #41 dnia: 25.11.2017, 10:33 »
Nie chodzi o to co napisałeś ale jakich słów użyłeś, zamiast np. biedota można było nazwać mniej zasobnych czy słabiej majętnych itd..   nie co inaczej to jednak brzmi. 
Patrząc na perspektywę seniorów i ich sprzęt to faktycznie ruszył do przodu, widzę to po nie których starszych kolegach po kiju. Zwróć uwagę na to „oczywiście przypuszczam” że przez ostatnie lata „nie każdy oczywiście” łowił jakimś bazarowym kołowrotkiem powiedzmy za kilka groszy i dawał radę, obecnie przesiadł się o 3 klasy wyżej powiedzmy za 100-150 zł już jakiś w miarę wytrzymały z dobrym hamulcem i ładnym zwojem bez fajerwerków i większych problemów. Dla niego będzie to fajny sprzęt i po prostu mu niepotrzebny nic lepszego, skoro uważa ze obecny w porównaniu do tamtego to jak dzień a noc.
Trzeba też pamiętać ze to nie sprzęt łowi a wędkarz, chodź komfort łowienia się zmienia.   
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #42 dnia: 25.11.2017, 12:25 »

Nie lubię takich rozmów, ale muszę się włączyć. Łowię z krótkimi przerwami od małolata, w ostatnich latach często (jedynie ten rok jest dla mnie stracony), a 60% mojego sprzętu to właśnie niska półka, choć stać mnie na droższy sprzęt. Wędkarstwo nie jest moim jedynym hobby, co wiąże się z tym, że jeżeli tylko zechcę to mam na co wydawać pieniążki. Poza tym wolę wydawać kasę na np. podróże po świecie. Właśnie wróciłem z 3 tygodniowych wakacji na Malediwach, które mnie kosztowały tyle samo co bym je spędził w lipcu nad Bałtykiem. Do tego dochodzi kwestia tego gdzie łowię. Powiem brutalnie po ch..j mi super drogi sprzęt, gdy na łowiskach (jeziora, rzeki) na których łowię ryby są wielkości dłoni. O jakim tu komforcie łowienia mogę mówić, gdy feeder leży prawie non stop na podpórkach, a dzisiejsze wędki do 200 zł potrafią ważyć tyle co nic. To, że blank wędki będzie ultracienki i ładnie wykończony nie da mi tego, że zacznę raptem wyciągać większe ryby. Poza tym nie jest to dla mnie istotne. Na marginesie jem bardzo dużo ryb, z tymże wszystkie ze sklepów, bo mnie stać by je prawie codziennie kupować. Dla mnie wędkarstwo to przede wszystkim kontakt z naturą, uwolnienie się od tego wiecznego stresu, z którym na co dzień mam do czynienia. Dlatego też nie widzę potrzeb ciągłego "rozwoju" w sprzęcie, którym łowię.  Wydaję mi się, że w tej całej argumentacji pominięta została kwestia tego, że ludzie mają w swoim życiu całą masę problemów, wydatków albo po prostu z własnej nie przymuszonej woli wolą nie inwestować nie wiadomo jakich pieniędzy i zostają w tej "niskiej półce dla początkujących lub ubogich starszych dziadków". Z drugiej strony muszę uderzyć się w pierś, bo jestem podatny na działania marketingowe - ciągle to dostrzegam, np. przez to forum (tak winię Was wszystkich :p ) coraz częściej szukam/sięgam po droższy sprzęt, choć tak naprawdę nie jest on mi do niczego potrzebny. Dalej więc łowie te same swoje małe płotki, leszczyki, które za nic nie chcą urosnąć, a karpie na komercji dalej tak samo biorą na wędkę za 150 zł, jak i 600 zł i jakoś na obie mam tą samą przyjemność z holu kilkukilogramowego karpia. Koniec dywagacji z mojej strony, żeby znowu nie wdawać się w jakąś bezsensowną gównoburzę. 

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 25.11.2017, 12:31 »
:beer: + setka Imienniku. :thumbup:
Arek