Autor Wątek: Benzyna, diesel czy LPG?  (Przeczytany 25011 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Benzyna, diesel czy LPG?
« Odpowiedź #30 dnia: 04.12.2017, 11:12 »
Mój ma jakoś 52-53 litry, nie chce mi się sprawdzać.
Wlewam około 48. Zepsuło mi się odbijanie, więc patrzę na licznik i jak zwalnia, to wyłączam.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 04.12.2017, 11:21 »
Kupiłeś od kogoś, kto niewiadomo jak dbał i stąd może być zrażenie się do LPG. Bo to pewnie nie wina samej instalacji, jak jej montażu czy serwisowania. Dlatego ja kupuję bez i po kupnie instalacja jest zakładana. Co do przejściówek itp. to dla mnie nie problem, na Niemcy mam zawsze w bagażniku, nie robi mi to problemu by nakręcić ją i zatankować. Zasięg te 350km to też nie jest jakaś wielka udręka, poprostu lepiej znam ludzi pracujących na stacjach paliw w okolicy :)

To nie tak. Samochód na gaz to nie diesel, nie przekonasz mnie. Styczność z gazowanymi samochodami to nie tylko Nubira i Volvo w moim przypadku jakby co :) Nie mam zamiaru przekonywać nikogo, po prostu pokazałem plusy i minusy. Uważać, ze samochód na gaz to same plusy, to przegięcie. Tankując diesla w Polsce, jadąc do Niemiec, jestem w stanie zaoszczędzić bardzo sporo, z racji samego zasięgu. I śmigam 130-140 na godzinę, z klimą, nie martwiąc się gdzie jest stacja z gazem (a na autostradach jest to co druga lub trzecia).

Po prostu wybierając gaz decydujemy się na pewne rzeczy. Tak, jest taniej, ale na więcej rzeczy trzeba zwracać uwagę, nie ma takiej wygody. Oczywiście, ze można się przyzwyczaić :) Na pewno jest to opcja do większych samochodów, mających duże spalanie. Wtedy można skorzystać najwięcej. W przypadku jednak samochodu do jazdy normalnej, lepiej wybrać diesla. Nowe silniki to już zużycie około 5-6 litrów na 100 km przy wcale nie takiej 'ekonomicznej' jeździe, przede wszystkim zaś trwałość i wygoda.

Wybrałem wygodę i spokój, normalny, duży bagażnik, bez zbiornika lub koła zapasowego z pudłem na różności.

Co do ceny samej instalacji. Tutaj uważam, ze często ci co to robią, zaniżają koszty, pokazując jak szybko im się wszystko zwraca. W moim przypadku, jak liczyłem się z przeróbką, wyszło mi, że zwrot nastąpi po 3-4 latach. W przypadku mniejszego komfortu, dużo mniejszego czasami, jest to nieopłacalne. Nie mówię w ogóle o UK, bo tutaj to na pewno większe koszty i problemy.  Ciekawe też jak teraz jest z gazem w samochodach nowszej generacji. Pod maska nie ma miejsca już aby rękę wepchnąć, wymiana żarówek to dramat, z dodatkową instalacją więc też może być problem.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #32 dnia: 04.12.2017, 11:29 »
Lucjan, nie wiem o jakim komforcie mówisz, nie wiem też, dlaczego masz taki problem z zasięgiem. Jak się kończy gaz, można jechać na benzynie, na której byś jechał, gdybyś gazu nie miał :D

Ale ja już wysiadam z tego wątku. Idę sobie pojeździć na gazie. 100 km za niecałe 20 zł :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 04.12.2017, 11:56 »
Michał, każdy wybiera to co woli :) W kategoriach które wymieniłeś brakowało mi tej jednej. Ci co gaz mieli i przeliczyli to na dobrego diesla, i wolą płacić więcej troszkę, ale za cenę komfortu i większej bezawaryjności. Tylko tyle :-*
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #34 dnia: 04.12.2017, 11:58 »
Lucjan, nie wiem o jakim komforcie mówisz, nie wiem też, dlaczego masz taki problem z zasięgiem. Jak się kończy gaz, można jechać na benzynie, na której byś jechał, gdybyś gazu nie miał :D

Ale ja już wysiadam z tego wątku. Idę sobie pojeździć na gazie. 100 km za niecałe 20 zł :)

To jest piękna rzecz, aczkolwiek mnie nie opłaca się montować gazu, za mało jeżdżę.
Można też furę kupić już z gazem, ale zazwyczaj te auta mają sporo nalatane :(

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 04.12.2017, 18:29 »
Luk żeby owca była cała a wilk syty, zamontuj gaz do diesla :D :P ponoć kilka takich aut śmiga po Polsce, możesz być pierwszy w UK :P :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #36 dnia: 04.12.2017, 20:36 »
Ja gazu już nie chcę. Swoją normę zrobiłem :)

Co do gazu w UK. Kiepska opcja, bardzo kiepska. Warsztatów robiących coś z instalacjami jest bardzo mało, jeden na 100. Wiele nie chce nawet przeglądu robić samochodom z gazem, pamiętam jak kazano mi odebrać mi Volvo przed 17tą, bo zamykali, a u nich stać taki samochód niby nie mógł. Chyba dawniej ktoś coś próbował zrobić aby to rozpropagować, były fabryczne samochody Vauxhalla (Opla) na gaz, ale ogólnie nie wypaliło.

A podatki? Na pewno samochody będą chcieli opodatkować mocniej, zwłaszcza używane. Kto wie czy masa diesli nie będzie jechać z UK do Polski, bo tu się zaczną ich ludzie pozbywać. To też może być dobra opcja dla kogoś z Polski, kupić anglika w dieslu.
Lucjan

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 05.12.2017, 19:00 »
Moim zdaniem jak ktoś dużo jeździ opłaca się zamontować gaz. Jest dużo tańszy. Podróż gazem kosztuje 1/2 benzyny.
Rozumiem że Luk ma problem bo gaz w UK nie jest rozpowszechniony, ale u Nas w Polsce jest jak najbardziej.
Koszty użytkowania auta z gazem są większe to prawda. Po pierwsze przegląd chyba 50 zł drożej? Po drugie powinno się olej zmieniać częściej. No i po trzecie od czasu do czasu wtryski gazowe trzeba zmieniać i filtry.
A po czwarte jak ktoś nie chce to zawsze może przełączyć na benzynę.  :P
Marek

Offline Wojtek_Z

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
    • Method Feeder Polska
« Odpowiedź #38 dnia: 05.12.2017, 19:27 »
Według mnie najlepsza opcja to diesel, szczególnie Toyoty. Japończycy mają ostatnio "jazdę" na ekonomiczne spalanie i powiem, że taniej wychodzi jazda Aurisem 2011 rok niż małym Seicento w benzynie :P Minus to na pewno filtr DPF, w który każdy diesel na mocy unijnej dyrektywy sprzed kilku lat musi być wyposażony. Jednak obiło mi się o uszy, że od września 2017 każda nowa benzyna także musi mieć filtr cząstek stałych (GPF w przypadku benzyny). Według mnie Toyota w dieslu, jeśli znajdziemy model z silnikiem D4-D oraz z rozrządem na łańcuchu nie ma sobie równych 8)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #39 dnia: 05.12.2017, 19:29 »
Według mnie Toyota w dieslu, jeśli znajdziemy model z silnikiem D4-D oraz z rozrządem na łańcuchu nie ma sobie równych 8)
Pod warunkiem, że będzie to starszy rocznik.
Adam

Offline Wojtek_Z

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
    • Method Feeder Polska
« Odpowiedź #40 dnia: 05.12.2017, 21:20 »
Rocznik nie musi być wcale taki stary, ja jeżdżę Toyotą z 2011 roku z silnikiem D4-D, a wcześniej jeździłem Corollą E12 z 2002 roku z tym samym silnikiem. Legendarny silnik montowany przez długie lata mimo stosowania równolegle silnika D-CAT. Prosta konstrukcja, łańcuch, czego chcieć więcej 8)

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 05.12.2017, 21:34 »
Wiecie co?? Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie poszukać niebitą Audi B4 z ostatnich wypustów(94-95) w kombi, z klimą już i z dwulitrowym silnikiem benzynowym 115 koni w dobrym stanie, zarzucić gaz i jeździć do końca życia i jeden dzień dłużej. Mamy w rodzinie dwie takie  tylko że w sedanie, jedna ma 680 tyś przebiegu, druga niecałe 500, sami wszystko przy nich robimy, części tanie, blacha dożywotnia jak nie tłuczone, braciak zrobił 300 tyś na gazie i nawet parownika jeszcze nie zmieniał, tylko kilka razy regulacja i kilka filterków. Miałem B3 z 1990 roku z silnikiem 1,6 benzynka, jeździłem 10 lat zrobiłem 200 tyś i przy stanie licznika 350 tyś( teoretycznie) oddałem siostrze. Do tej pory jeździ, rdzy zero, silniczek miał w tym roku zrobioną głowicę(600zł), bo górą olej brał i znów śmiga aż miło bez dolewek od wymiany do wymiany. Takich samochodów już nie zrobią nigdy.
Tomek

Offline Pablopg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 05.12.2017, 21:55 »
Z gazem jeszcze jest ten problem że jak masz garaż pod blokiem to nie wjedziesz
Paweł

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #43 dnia: 05.12.2017, 22:07 »
Ja posiadam Skodę Fabię Sedan rok 2001 silnik 1.4MPI (czeski, rozrząd łańcuch)  z instalacją sekwencyjną LPG, zważywszy iż rocznie przejeżdżam ok 16 000 tylko tym autem to opłaca mi się posiadać instalację gazową (wiadomo cena benzyny a LPG na korzyść LPG). Samochód spala ok 10l LPG ponieważ cykl jazdy jest mieszany. Do tej pory wymieniłem reduktor, i listwę wtryskową, dodam iż stara padła wymieniono na nową, która po 500 km też padła i w ramach gwarancji założono nową. Fakt za przegląd płaci się więcej bo 162 zł, sprawdza się olej, wymienia i jeździ. Oprócz eksploatacyjnych rzeczy nie miałem z autem problemu. Posiadam go od ponad dwóch lat, obecny stan licznika ponad 190 000. Wszystko zależy jak się trafi i ile ktoś jeździ.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 05.12.2017, 22:08 »

Chyba dawniej ktoś coś próbował zrobić aby to rozpropagować, były fabryczne samochody Vauxhalla (Opla) na gaz, ale ogólnie nie wypaliło.

To chyba było CNG

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin