Autor Wątek: Benzyna, diesel czy LPG?  (Przeczytany 25043 razy)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Benzyna, diesel czy LPG?
« Odpowiedź #90 dnia: 22.12.2017, 19:45 »
a jaki kupisz nowy z LPG?
np Honda i kilka innych marek z "fabryczną" instalacją
Adam

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 22.12.2017, 19:54 »
Jeśli mogę dodać swoje 4 grosze to miałem hondę civic 98 rok z lpg stag 4. Przez 4 lata nic nie robiłem nawet filtrów nie zmieniłem bo nie wiedziałem że takie coś jest. Do końca istnienia  u mnie auta instalacja działała perfekcyjnie. Teraz mam volvo v40 z lpg ladirence czy coś takiego. Mój błąd bo przy zakupie uwierzyłam sprzedawcy i dałem się na ciągnąć. Po roku miałem do wymiany wtryski 1000 zl i homologacja na gaz ok 260 zl.
Honda z Poznania do Władysławowa to na pełnym bagu gazu zajechalem. Czyli na tamte czasy jakieś 50 zl.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Mateusz "Majcher"

awerto9

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 22.12.2017, 21:12 »
Nowe samochody nie są przystosowane LPG - czasami montaż oznacza tylko początek problemów.

Proszę stosować wielkie litery i interpunkcję.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #93 dnia: 22.12.2017, 21:58 »
nowe samochody nie są przystosowane LPG - czasami montaż oznacza tylko początek problemów

Jakie, z których lat produkcji, wersje silnikowe, kolor etc?
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 23.12.2017, 07:09 »
Nowe samochody nie są przystosowane LPG - czasami montaż oznacza tylko początek problemów.

Proszę stosować wielkie litery i interpunkcję.
To bardzo ciekawe co piszesz. W moim mieście jest jedna z najlepszych firm w kraju produkujących instalację LPG. Widziałem laboratoria i produkcję. Zastanawia mnie teraz po jakiego grzyba oni to robią skoro  nowe auta nie są przystosowane pod instalację?  Po co kupują auta w salonie i rozkładają na czynniki pierwsze? Może jednak po to by nowy silnik przystosować do LPG? Nie twierdzę, że wszystkie silniki nadają się do Instalacji LPG.  Znakomita większość jednak tak, mało tego silniki diesla też można  "zagazować" tylko po co? Ciężarówkę może by i się opłaciło, ale osobówkę raczej już nie. Tak już odchodząc od tematu, jeżdżę od lat benzyną i nie mam zamiaru tego zmieniać, Instalacji LPG nie mam i mieć nie zamierzam.
Adam

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 23.12.2017, 08:48 »
Wydaje mi się że jednak 90% instalacji jest montowanych w autach używanych. Jak kogoś stać na nowe auto to raczej nie zastanawia się ile wyda na paliwo. A jak ma w planach dużo kilometrów to kupuje diesla.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 23.12.2017, 10:43 »
Wydaje mi się że jednak 90% instalacji jest montowanych w autach używanych. Jak kogoś stać na nowe auto to raczej nie zastanawia się ile wyda na paliwo. A jak ma w planach dużo kilometrów to kupuje diesla.
Ludzie są różni :) Przykład z mojej rodziny. Nowiutka Honda Civic benzyna i dodatkowo "salonowa Instalacja LPG". Przebieg roczny około 15.tys km, koszt instalacji około 4 tys. Na moje pytanie bo cholerę gaz skoro rocznie tak mało jeżdżą pada odpowiedź, ale jak tankujesz to jak tanio. Rzeczywiście tanio :) ja policzymy koszt instalacji i wszystkie dodatkowe przeglądy i serwisy. Kwota nigdy się nie zwróci.  No ale pewnym ludziom nie przetłumaczysz.
Adam

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
« Odpowiedź #97 dnia: 23.12.2017, 10:49 »
Jak ktoś kupuje nowe luksusowe auto to raczej nie zastanawia się ile wyda na paliwo.
Jak ktoś kupuje nowe Tipo, Pandę, Corsę, Astrę itp. sprawa ma się przeważnie inaczej. I podpowiem, że mało kto wchodzi do salonu, kładzie 60 000zł i wyjeżdża ;)
Od diesela coraz więcej ludzi się odwraca. Z wiadomych względów. Widzę to po klientach (stacja paliw) jak i po znajomych.
Nie ma już starych, mieszalnikowych instalacji, strzelania w dolot, spadku mocy itp. A każdy kto ma kalkulator w domu wie co przy dużych przebiegach wychodzi taniej: diesel czy LPG.
Panowie, policzmy głosy:

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #98 dnia: 23.12.2017, 10:50 »
Ja też słyszałem, że nowe auta nie są przystosowane do instalacji lpg. Mówił mi to mechanik od gazu. A to dlaczego ? Zmieniła się technologia budowy silników. Z silników o małej pojemności wyciska się nawet 150 km co idzie z parą jego żywotność. Po drugie materiał z jakiego silnik jest wykonany jest słabszy niż kiedyś, grubość "ściany" silnika jest mniejsza i bardziej delikatna co nie wytrzymuje momentu montowania instalacji, a później jej eksplatowania.
Wiesz jak brutalne dla silnika jest proces montowania instalacji lpg ?
Dodatkowo komplikuje zgranie obydwóch układów (pb i lpg) elektronika auta.
Teraz aby założyć w nowszych autach lpg trzeba zakupić juz nowe auto u producenta. Bardzo mało modeli aut, silników na to pozwala. Znajomy kupił skodę Rapid bodajże silnik 1.4 + lpg. Bardzo fajnie to wygląda bo auto od zera zaprojektowane pod lpg i jest dzięki temu mnóstwo miejsca w bagażniku. Same działanie lpg jest ciekawe.
Zastosowali takie rozwiązanie aby nie było strat w mocy. A dokładnie auto działa na samym lpg np do 3000 obrotów, później jest mieszanka pb+lpg do ok 5000 obrotów, a później same pb.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mateusz "Majcher"

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
« Odpowiedź #99 dnia: 23.12.2017, 10:55 »
Ludzie są różni :) Przykład z mojej rodziny. Nowiutka Honda Civic benzyna i dodatkowo "salonowa Instalacja LPG". Przebieg roczny około 15.tys km, koszt instalacji około 4 tys. Na moje pytanie bo cholerę gaz skoro rocznie tak mało jeżdżą pada odpowiedź, ale jak tankujesz to jak tanio. Rzeczywiście tanio :) ja policzymy koszt instalacji i wszystkie dodatkowe przeglądy i serwisy. Kwota nigdy się nie zwróci.  No ale pewnym ludziom nie przetłumaczysz.
Alku, błagam. Instalacja za 4 000zł przy przebiegach rzędu 15 000km zwróci się szybciej niż w dwa lata. Dodatkowych kosztów masz przez te dwa lata przykładowo przegląd w SKP + 200zł i przegląd instalacji + 200zł. Już mocno zaokrąglone ;)
Druga sprawa: miast płacić przykładowo 600zł miesięcznie za paliwo płacą 350zł. Zakładając, że mają np. jakieś kredyty na głowie to może być odczuwalna różnica.
Ale masz rację. Pewnym ludziom nie przetłumaczysz :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #100 dnia: 23.12.2017, 11:05 »
I ta instalacja za 4 koła też jakaś nieźle kosmiczna. Chyba że to z bezpośrednim wtryskiem ;) Cholera wie, może w następnym aucie sobie taką walnę, bo na gazie jeździ się jak za darmo. Każda wizyta na stacji to naprawdę fajne uczucie.

Co do nowych aut, to kolega powyżej ma rację. Gazu nie montuje się w wyżyłowanych silnikach o małej pojemności.
Zresztą od tego są specjaliści, żeby wiedzieć, który silnik dobrze znosi gaz. Specjaliści, a nie pan Mietek, co nauczył się wtykać gazowe przewody w silnik i nie wie nawet, jak istotna jest ich długość, więc montuje tak, żeby mu wygodnie było, a nie tak, żeby było dobrze.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 23.12.2017, 11:08 »
Być może masz rację, nie przeliczałem dokładnie. Podam jeszcze lepszy przykład. Daewoo Matiz lat około wtedy 10, założona instalacja koszt 3,3 tys zł. Roczny przebieg uwaga 7 tys km z czego większość dojazd do pracy, 3 km w jedną stronę. No ku.... przecież zimą to nawet nie zdąży się przełączyć z benzyny na LPG. Nie znam się na instalacjach LPG, ale w tamtej silnik musiał osiągnąć konkretną temperaturę by przełączyć na gaz. Ile taki Matiz palił 5-6 L benzyny?

Adam

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 23.12.2017, 11:11 »
I ta instalacja za 4 koła też jakaś nieźle kosmiczna.
Tyle kosztuje przy zamówieniu bezpośrednio u dealera auta, a że serwis Hondy do tanich nie należy ;)
Adam

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #103 dnia: 23.12.2017, 11:13 »
Aha, to nie wiedziałem.

Przykład tego matiza to fakt - nieprzemyślana decyzja.

Przyłączanie na gaz ustawia się standardowo na 30 stopni. Ja np. każę sobie ustawiać na 35, żeby ciutkę lepiej był nagrzany. Mam auto na podwórku, więc i tak zawsze najpierw je odpalam, potem otwieram bramę, coś tam jeszcze robię i dopiero ruszam. Na benzynie naprawdę praktycznie nie jeżdżę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #104 dnia: 23.12.2017, 11:19 »
Jeszcze niedawno Skoda doliczała sobie za "fabryczne" instalacje około 5000 złotych. Ta kwota to w dużej mierze opłata za ciągłość gwarancji producenta na silnik. Firma, montując instalację LPG, kładzie głowę pod topór, więc nie dziwota, że nie kosztuje to tyle, ile kasuje pomysłowy Dobromir.
Jacek