Autor Wątek: Benzyna, diesel czy LPG?  (Przeczytany 24960 razy)

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Benzyna, diesel czy LPG?
« Odpowiedź #105 dnia: 23.12.2017, 11:29 »
Alku, w Matizie jak najbardziej nie było uzasadnione wrzucanie LPG. Chyba, że ktoś przewidywał, że będzie tym jeździł z jakieś 10lat. Wtedy na upartego... może... ;)
W instalacjach LPG największy problem leży w samych monterach. Ja znam dosłownie jednego, któremu w pełni powierzam auto. Trzech poprzednich miało często mniejszą wiedzę ode mnie w temacie (a delikatnie mówiąc to doktorem nauk o instalacjach LPG nie jestem...) Już nie mówiąc o strojeniu. Gamonie i tyle. No ale kładą dwie/trzy stówki taniej i ludzie się łapią. Później mają problemy i idzie fama na LPG...
Co do wysilonych silniczków po downsizeingu i LPG to najlepszym przykładem jest 1.4 T-Jet z Fiata. Znoszą wiele, baaardzo wiele.
Co do instalacji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem sie nie wypowiem bo nie mam takiego rozeznania by zabierać głos. A to dość popularne silniki, przynajmniej w konkretnych markach.
Panowie, policzmy głosy:

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 23.12.2017, 11:33 »
Cena jakości instalacji nie idzie w parze z jakością. Czasem droższa instalację nie znaczy lepsza. Ogólnie jeśli masz jechać z domu do kościoła to się nie opłaca.
Im lepsza instalacja to mniej trzeba będzie inwestować w jej eksploatację. Więc nie brać byle czego jak ja.
Dodam jeszcze że współcześnie producenci aut rezygnują z diesli a idą w sliniki elektryczna jak np hybrydy.
Słyszałem że volvo do 2025 roku ma całkowicie zrezygnować z napędów mechanicznych na rzecz napędów elektrycznych. Ale to może być plotka.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mateusz "Majcher"

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 23.12.2017, 11:51 »
A dodałem coś takiego i nie zapominajcie o samochodach elektrycznych.
Zwolenników i przeciwników aut na gaz , benzynę czy diesel nie brakuje.

1769 we Francji skonstruowano pierwszy pojazd mechaniczny o napędzie parowym (eksperymentalny ciągnik artyleryjski Nicolasa Cugnot).1885

w Niemczech Karl Benz zbudował samochód 3-kołowy.
        w Niemczech Gottlieb Daimler zbudował lekki jednocylindrowy czterosuwowy silnik spalinowy, jako paliwo zastosował benzynę. Wybór benzyny jako paliwa nie był oczywisty, znane były różne frakcje ropy naftowej, a w powszechnym użyciu była oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Następnie od 1886 wspólnie z Wilhelmem Maybachem wytwarzali samochody osobowe. Pojazdy były wzorowane na znanych wówczas powozach konnych, a zwłaszcza lekkich bryczkach. W ten sposób stworzyli standard samochodu osobowego, aktualny jeszcze w XXI wieku.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #108 dnia: 23.12.2017, 11:53 »
Jeśli niedługo będziemy mieli do dyspozycji wyłącznie samochody o napędzie elektrycznym, to ja i tak zamontuję sobie w takim instalację LPG. Taką hybrydę sobie zrobię.
Jacek

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 23.12.2017, 11:55 »
Jeśli niedługo będziemy mieli do dyspozycji wyłącznie samochody o napędzie elektrycznym, to ja i tak zamontuję sobie w takim instalację LPG. Taką hybrydę sobie zrobię.

:D :D :D :'( :'( :'( :'(  roześmiałem się do łez
Zagłosuję na Ciebie w wyborach na prezydenta.

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #110 dnia: 23.12.2017, 11:56 »
Elektryk z lpg tego jeszcze nie słyszałem :)

Mateusz "Majcher"

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 23.12.2017, 11:59 »
Trzeba ten pomysł podsuną obecnemu rządowi.
Samochód elektryczny na LPG ..... NOWOŚĆ produkcja w 2018 roku pod Jelczem

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #112 dnia: 23.12.2017, 12:14 »
Ale w sumie to nie głupie.  Silnik elektryczny jako główny napęd. Silnik na lpg np 1 cylindrowy w celu naładowania akumulatora. Taka zmiana energii mechanicznej na energię elektryczną.

Mateusz "Majcher"

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #113 dnia: 23.12.2017, 13:08 »
Nowe samochody nie są przystosowane LPG - czasami montaż oznacza tylko początek problemów.

Proszę stosować wielkie litery i interpunkcję.
Panowie to nie do końca tak, ze silnik zaraz się nie nadaje, po prostu niektóre rozwiązania silnika są robione w taki sposób aby szybciej się zużywało ( słabszej jakości materiału), oraz cały downsizing nie jest najlepszym rozwiązaniem. Każdy projektant ślinika na etapie projektowania bierze pod uwagę alternatywne paliwo i w większości przypadków dane silniki wytrzymują ( oczywiście nie wszystkie) ale są np. częstsze regulacje luzu zaworowych co 10-15 tys aby nie poszły zawory i nie wypaliło gniazd zaworowych. Z uwagi na zwiększoną temperaturę spalania jaką ma LPG i słabszej jakości części potrafi w niektórych jednostkach pękać głowica. Tak jak regulacja luzów nie jest jeszcze aż tak kosztowna, tak już remont. Wymiana gniazd czy głowicy niestety parę złoty kosztuje. Do tego swego czasu był problem z pękającymi plastykowymi kolektorami, chyba już rozwiązany.   
Z tego co pamiętam jak sam szukałem auta ważnym przeciwskazaniem był bezpośredni wtrysk benzyny w nowszych jednostkach. Instalację np. 3 - 4 generacja nie dawały rady, małym oszustwem było montowanie wtrysku lpg  w stanie lotnym co  dawało pozytywne rezultaty lecz koszt, przelicznik spalania do przejechania już nie był tak opłacalny. Wiem że powstała już instalacja co rozwiązuje ten problem ale koszt instalacji jest nieopłacalny jeśli bierzemy na celownik kilkuletni używany samochód.  Do tego trzeba co chyba najważniejsze do brać odpowiednie komponenty i fachowca co to ustawi. Jeśli nawet weźmiemy najlepsze graty, a fachmistrz ustawi autokalibracje i walnie maską to żeby nie wiem co niedługo znów będziesz w warsztacie.
 Ja rok temu zmieniałem auto. Jest to już mój 5 samochód w tym 3 z instalacją lpg. Z racji właśnie na przewidziany lpg szukałem auta z silnikiem co da rade bez większych komplikacji i stosunkowo tani w naprawie. Padło na octavie I  niestety rocznikowo starszy niż chciałem ale zadbany z silnikiem 2.0 benzyna 115 km do tego osobno założyłem lepszą instalacje dałem bodajże 2700 zł zrobiłem już 25 tys żadnych problemów nie zauważyłem, czy to ze zapalaniem, spadkiem mocy, czy pracą silnika. Spalanie 10l.

Graty to:
elektronika: Lpgtech 224 
wtryski : barakuda
reduktor : kme tur
filtr: ultra 360
butla 55l

Polecane sprawdzone warsztaty LPG https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1BQTG8bV_c2dg6p2oM49CjxrJDsI&ll=51.9015101607522%2C21.806280629687535&z=6
oraz
Bardzo przydane forum http://lpg-forum.pl/ bardzo dużo można się dowiedzieć, tam zresztą skompletowałem swój zestaw.
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #114 dnia: 23.12.2017, 13:16 »
O, i to jest wpis merytoryczny w temacie. :bravo: :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #115 dnia: 23.12.2017, 13:21 »
Ale w sumie to nie głupie.  Silnik elektryczny jako główny napęd. Silnik na lpg np 1 cylindrowy w celu naładowania akumulatora. Taka zmiana energii mechanicznej na energię elektryczną.

Trochę odbiegnę od tematu gazu.
Problem w tym, że każda zamiana energii wiążę się z jej utratą. Tak że lepiej jeździć na gazie od razu, niż najpierw z gazu robić prąd, a potem na prądzie jeździć.
Z kolei im produkcja jest na większą skalę, tym taniej wychodzi. Dlatego prąd z gniazdka tak tanio wychodzi do ładowania auta. Bo produkują go przepotężne elektrownie (swoją drogą działające na tej samej zasadzie co w XIX wieku. I to jest wielka tragedia, bo niby latamy w kosmos i pracujemy nad komputerem kwantowym, a prąd produkujemy w oparciu o parę wodną :facepalm:)
Auto elektryczne bardzo fajnie brzmi, jednak gdyby wszystkie auta na świecie przerobić na elektryczne, to... się po prostu nie da, bo nie starczy surowców na akumulatory. Ważne jest też to, że akumulatory się zużywają i trzeba je wymieniać, co ileś tam cykli ładowania.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #116 dnia: 23.12.2017, 14:16 »
Bolo, jako z nielicznych wymieniłeś poszczególne  elementy instalacji :thumbup: Ludzie piszą: "mam instalację xxxx" Wymieniają tylko nazwę sterownika a gdzie są pozostałe podzespoły? Późnej piszą, że jego instalacja xxxx jest do d...y itp. Prawidłowy montaż i dostrojenie to kluczowa część sukceu.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #117 dnia: 23.12.2017, 18:15 »
Zgadza się, dość często niestety zdarza się ze ludzie mają tzw. gotowce z auto-kalibracją, bywa że są to całkiem niezłe instalacje tylko źle rozmieszczone bądź nie ustawione ja trzeba, później dziwią się ze im to nie do końca chodzi jak powinno. 
Dobór gratów np. dysz,kabli, wężyków, wtryskiwaczy itd.. do tego poprawny montaż, regulacja oraz poprawne skonfigurowanie podczas jazdy np. ciśnień na wtryskiwaczach itd.. to podstawa.   
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Jarolbn

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #118 dnia: 23.12.2017, 19:39 »
To i ja coś dopiszę o LPG . LPG jako paliwo nie niszczy silnika , silnik wykańcza jazda na ubogiej mieszance co w przypadku LPG zdarza się bardzo często przez złą regulację instalacji gazowej (instalacja powinna być regulowana pod pełnym obciążeniem silnika czyli podczas jazdy a już szczególnie silniki turbodoładowane) oraz niskiej jakości części szczególnie wtryski gazowe .
dlaczego uboga mieszanka jest szkodliwa , ano dlatego że spala się w cylindrze dłużej niż normalna przez co bardziej nagrzewają się zawory , gniazda (i dlatego się wypalają ) i tłoki (potrafią nawet spłynąć czyli się stopić )
Wtryski gazowe - instalacja gazowa ustawiona idealnie i nagle jeden z wtrysków gazowych się rozkalibrowuje i zaczyna lać czyli daje więcej gazu niż powinien i co się dzieje , sonda lambda która bada skład spalin daje sygnał do komputera ż mieszanka paliwowo-powietrzna jest bogata i komputer zmniejsza dawkę gazu na każdym wtrysku przez co pozostałe cylindry pracują na ubogiej mieszance co skutkuje jw. Dlatego trzeba jeździć co 10-15 tys.km na sprawdzenie instalacji gazowej .
Jarek
Batorówka:
Lin - 35 cm
Leszcz - 53 cm
Karp - 54 cm