Ankieta

Czy jeździsz na komercje?

nigdy
10 (23.3%)
często
6 (14%)
od czasu do czasu
25 (58.1%)
nie mam zdania
2 (4.7%)

Głosów w sumie: 40

Głosowanie skończone: 20.03.2015, 19:51

Autor Wątek: Łowiska komercyjne - za czy przeciw?  (Przeczytany 69472 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Łowiska komercyjne - za czy przeciw?
« Odpowiedź #75 dnia: 12.03.2015, 19:11 »
Słowo "leszcz" też ma określone znaczenie w języku polskim a mimo to mówi się czasem na kogoś, że jest leszczem, takich słów jest cała masa 

To są różne znaczenia tego samego słowa (a precyzyjniej: wyrażenia o takim samym kształcie), ale zawsze ukształtowane przez zwyczaj językowy. Wyrażenia mogą być równokształtne, ale nie równoznaczne. Słowo "dziadek" również występuje w języku polskim w różnych znaczeniach - podobnie jak "zamek" i wiele innych słów. Mi chodziło jedynie o to, że nie używa się słowa "dziadek" w języku polskim na oznaczenie osiemnastolatka. Jest to użycie niezgodne z dyrektywami znaczeniowymi języka polskiego. To, że ktoś powie, że tak a tak rozumie dane słowo, nie znaczy, że w języku występuje takie jego znaczenie, no chyba, że jest to język prywatny, ale ten jest niezrozumiały dla innych osób.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 12.03.2015, 19:58 »
Ta rozmowa zdecydowanie zmierza w złym kierunku... :-X

Reasumując ja lubię łowić na komercji i mam nadzieje, że powstanie ich dużo więcej w mojej okolicy, tylko mówię o ładnie zaprojektowanej wodzie a nie o dole z rybami.

A takie pytanie, co jeżeli ktoś kupiłby lub wydzierżawił małe kilkuhektarowe jezioro i zrobił z niego łowisko komercyjne. Też byście nie jeździli na taki zbiornik?
Albo inaczej, ktoś pięknie zaprojektował staw, zatoczki, wyspy, wypłacenia, dołki, grążele, trzciny, pomosty, drzewa wchodzące do wody i ogólem super ekstra. Ryby to lin, leszcz, karaś, płoć, wzdręga, okoń, szczupak, sandacz. Też nie pójdziecie?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #77 dnia: 12.03.2015, 20:03 »
Ta rozmowa zdecydowanie zmierza w złym kierunku... :-X

E tam... dyskutujemy. Przecież nie prawimy sobie złośliwości.

A takie pytanie, co jeżeli ktoś kupiłby lub wydzierżawił małe kilkuhektarowe jezioro i zrobił z niego łowisko komercyjne. Też byście nie jeździli na taki zbiornik?
Albo inaczej, ktoś pięknie zaprojektował staw, zatoczki, wyspy, wypłacenia, dołki, grążele, trzciny, pomosty, drzewa wchodzące do wody i ogólem super ekstra. Ryby to lin, leszcz, karaś, płoć, wzdręga, okoń, szczupak, sandacz. Też nie pójdziecie?

Być może zdecydowałbym się na komercję posiadającą znamiona dziczy. Jak oglądałem film Luka z Kaczych Dołów, bardzo mi się tam podobało, bo to takie właśnie łowisko - pachnące dziczą. Problem w tym, że takie łowiska to rzadkość. Wokół mnie każda komercja to staw hodowlany karpia. Być może jednak czegoś nie wiem o swoich okolicach.
Jakby ktoś wziął takie Jezioro Łańskie w komercję i zapuszczał tam racjonalnie ryby, że można by było fajnie połowić, byłbym pierwszym, który by tam jeździł.
Darek
Lub po polsku:

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #78 dnia: 12.03.2015, 20:10 »
Właśnie dlatego cały czas mówiłem, że też chciałbym, żeby tak właśnie wyglądały komercje. Teraz jeżdżę na nie rzadko, ale gdyby wyglądały tak jak łowiska na niektórych filmach Luka byłbym tam pewnie częściej niż na wodach PZW.

Też ubolewam nad tym, że u nas stawy komercyjne to prostokąt z wodą napuszczoną ze węża z absurdalną ilością karpia.
Natomiast mimo to, że jest tam tyle karpia to i tak nie zawsze da się dobrze połowić :) 
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #79 dnia: 12.03.2015, 20:12 »
No właśnie. Może kiedyś doczekamy również takich zbiorników komercyjnych.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 12.03.2015, 20:14 »
Jakby ktoś wziął takie Jezioro Łańskie w komercję i zapuszczał tam racjonalnie ryby, że można by było fajnie połowić, byłbym pierwszym, który by tam jeździł.

Ja myślę, że w kwestii areału takiej komercji, to rekord Guiness'a mógłby paść :)

Proponuję Darku mniejsze jeziorka na Warmii, też piękne. Czasy Łańskiego, jako eldorado, to  czasy minione :(
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 12.03.2015, 20:16 »
Reasumując ja lubię łowić na komercji i mam nadzieje, że powstanie ich dużo więcej w mojej okolicy, tylko mówię o ładnie zaprojektowanej wodzie a nie o dole z rybami.
:thumbup: :bravo: 
Robert

Offline sosik88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #82 dnia: 12.03.2015, 20:16 »
Jak już tak będzie u nas na komercji to i ja zacznę częsiej się pojawiać nad taką wodą a tak to 2 może 3 wypady na cały sezon z kolegą który nie ma karty i pozwoleń na PZW
Pozdrawiam Piotr

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #83 dnia: 12.03.2015, 20:17 »
:thumbup: :bravo:
Popieram  :thumbup: :thumbup:

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 12.03.2015, 20:24 »

Ja myślę, że w kwestii areału takiej komercji, to rekord Guiness'a mógłby paść :)

Proponuję Darku mniejsze jeziorka na Warmii, też piękne. Czasy Łańskiego, jako eldorado, to  czasy minione :(

Wiesz, sentyment pozostał na zawsze...
Darek
Lub po polsku:

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #85 dnia: 12.03.2015, 20:40 »
pod miastem w którym mieszkam jest łowisko komercyjne o powierzchni 16 h (jezioro)z możliwością wypożyczenia łódek ,co ciekawe właściciel niema ciśnienia na wielkie zarabianie pieniędzy.Zero reklamy,po prostu dzierżawca jeziora udostępnia za małą opłatą zbiornik wędkarzą .Niestety działki obok jeziora zostały sprzedane pod zabudowę jednorodzinną i właściciel ogrodził jeden brzeg jeziora murem no i czar prysł :thumbdown: Pozostało wędkowanie z murem za plecami.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 12.03.2015, 20:44 »
Widzę, że naprawdę będę musiał pojeździć trochę dalej niż "wokól komina". A da się fajnie połowić na tym jeziorku koło Ciebie?
Pozdrawiam
Marcin

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #87 dnia: 12.03.2015, 20:56 »
Widzę, że naprawdę będę musiał pojeździć trochę dalej niż "wokól komina". A da się fajnie połowić na tym jeziorku koło Ciebie?

Jeździliśmy  tam kiedy żona nie miała jeszcze karty spinningować,w jeziorze pływa duża populacja szczupaka (duże osobniki) jest sandacz,sum ,wielkie tołpygi , no i oczywiście karp ale jaka ilość i jakie to niewiem właściciel mówi że jest duży i dużo ;) obiło mi się o uszy ,że jacyś testerzy karpiowi łowili tam ,musiałbym poszukać na necie.
Pozdrawiam
Jacek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 06.05.2015, 09:38 »
Owszem akceptuję łowiska komercyjne....Rozumiem zasadność ich funkcjonowania.

Ale to dla mnie jest po prostu koszmar.
Więcej, szybciej, łatwiej...i powstaje coś takiego.

http://pokazrybe.pl/teksty,ciekawostki,2,1,kryte_lowisko_w_kanadzie_lowienie_pstrag,330.html

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #89 dnia: 06.05.2015, 10:15 »
Rzeczywiście - jakieś totalne nieporozumienie...

Grzesiek - a gdyby tak wydzierżawić kilka kilometrów Odry, od śłuzy do śluzy, zarybić, brzaną, sazanem ;), szczupakiem, większym leszczem, jaziem, wprowadzic zasadę no kill,przynajmniej w stosunku do jakiś gatunków lub ryb o pewnych rozmiarach, to co byś powiedział? :D Byłaby opłata za wędkowanie - i byłaby komercja... Tak czy nie?  :D
Lucjan