Autor Wątek: Kij do dalszych rzutów. Feeder czy karpiówka?  (Przeczytany 13554 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kij do dalszych rzutów. Feeder czy karpiówka?
« Odpowiedź #30 dnia: 19.12.2017, 18:54 »
Anaconda Light Carp 3,60m 2,25lb - te kije już są nie produkowane. Kosztowały ok 300 zł. Ponoć pojawiła się nowa seria ale cena ponoć 600 zł .
JK

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 19.12.2017, 18:57 »
Czyli na alarmy zostają mi Korumy. Dzięki za odpowiedź! :) :thumbup: :beer:
Pozdrawiam
Marcin

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #32 dnia: 19.12.2017, 22:18 »
A często łowisz z alarmami? Bo ja na przykład nie lubię łowić tak feederami. Mam wrażenie, że miękkie szczytówki strasznie opóźniają mi zacięcie jak leżą na alarmach.
Z drugiej strony jeśli Ci to nie przeszkadza to feeder faktycznie będzie rozwiązaniem bardziej uniwersalnym :)
Tylko czy faktycznie potrzebne Ci będą wędki aż tak długie?
Dość często łowię z sygnałkami.
Długie potrzebuję bo muszę daleko rzucić - takie łowisko. Blisko tylko drobnica, z którą też będę się bawił no ale to już innym kalibrem wędek.
Panowie, policzmy głosy:

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #33 dnia: 20.12.2017, 11:16 »
Na samo Jeziorsko wziąłbym karpiówki. Podejrzewam, że tam trzeba daleko machnąć. Jednak pewnie chcesz jeszcze połowić na Warcie - tam z karpiówkami średnio. Jeśli nie zależy Ci specjalnie na rzece, to szukaj karpiówek. W przeciwnym razie kompromisem byłby jakiś feeder do long distance.

Tak na marginesie - w Jeziorsku są jeszcze ryby? ???
Marcin

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 20.12.2017, 11:26 »
No dobrze, ale daleko machnąć to znaczy ile? 50 metrów? 70? 100? :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #35 dnia: 20.12.2017, 11:31 »
Tam, gdzie będą ryby :) A ryby mają tam dużo miejsca, bo to jest zbiornik ponad 4000 ha, 3 km szerokości. Byłem tam bardzo dawno, ale pamiętam, że było dość płytko, a głębsze miejsca były bardzo daleko.
Marcin

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 20.12.2017, 11:32 »
Ok, czyli wędka 4.20 ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #37 dnia: 20.12.2017, 18:20 »
Na samo Jeziorsko wziąłbym karpiówki. Podejrzewam, że tam trzeba daleko machnąć. Jednak pewnie chcesz jeszcze połowić na Warcie - tam z karpiówkami średnio. Jeśli nie zależy Ci specjalnie na rzece, to szukaj karpiówek. W przeciwnym razie kompromisem byłby jakiś feeder do long distance.

Tak na marginesie - w Jeziorsku są jeszcze ryby? ???
Z jednego miejsca potrafiłem wyciągnąć kilkadziesiąt karpików, leszczyków i japońców w okolicach 0,5kg w kilka godzin przy dobrym dniu. Więcej nie powiem ;) Jak dla mnie to niezły wynik w wodzie gdzie 99% osób twierdzi, że nie ma ryb :D No jeszcze były płotki, okonie i szczupaki.
W tym roku połowiłem. Drobnicę, ale zawsze. Do tego trzy czy cztery niezacięte mega karpiowe odjazdy. A z tymi swoimi zestawami bo bardziej jestem klaunem niż wędkarzem (giga koszyki, jak najdłuższe rurki, zero kombinacji z długością przyponu i takie tam) W tym sezonie postaram się łowić z jakąkolwiek finezją i chłodną głową i liczę na jakieś tam wyniki.
Ogólnie to zastanawiałem się nad utworzeniem wątku o Jzeiorsku ale nie będzie to chyba dobre bo chciałbym wypracować i wypracowuję sobie miejscówki (do tej pory zjeździłem już prawie całe Jzeiorsko bo jest bardzo niski stan wody i wiele danych mam jak na tacy :)  )i niekoniecznie bić się o nie z innymi :) Ale zobaczymy ;)
Ogólnie planuję jeden zestaw do dalszych rzutów i jeden picker/delikatny feeder to tych rybek stacjonujących bliżej brzegu na względnie delikatny zestaw. Własne zanęty i naturalne przynęty. To mój cel na 2018r
Panowie, policzmy głosy:

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #38 dnia: 20.12.2017, 18:22 »
No dobrze, ale daleko machnąć to znaczy ile? 50 metrów? 70? 100? :)
Nie mam dobrej orientacji na wodzie ale chciałbym machnąć 70+ jeżeli się uda.
Tylko widzę, że jakieś sensowne kijki 4,2 raczej nie zmieszczą się w moim skromnym budżecie i więcej możliwości widzę w długości 3,9. Do wiosny jeszcze chwilka ;)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 20.12.2017, 18:36 »
Ja na ten przykład kupiłem sobie feedera 3.90 którym nie potrafię rzucić dalej jak 70 metrów ;) a mam też feedera 330 którym czasem łowię na 60 metrach ☺
Gdzieś na forum jest filmik użytkownika który rzuca 90 metrów feederem 330. Także zastanów się czy na bank potrzebujesz 390. Może starczy dobre 360 którym machniesz 70-90 metrów.
Pozdrawiam
Marcin

Offline rzeznik2555

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 20.12.2017, 18:46 »
Ja osobiście polecę Ci z tanich wędek Jaxon arkadia 360 cw 120 sam mam taka i można tym na prawdę daleko rzucać , 70-90m nie robi problemu  jak sie ma odrobinę wprawy 8) a koszt na prawde nie jest duży 90zł coś koło tego :P Mam też starsza karpiówkę tej firmy Cantara 360 3lb  i daje podobnie  ale podczas holu jest sztywna  a feeder ładnie pracuje , co fakt nie mam porównania do sprzętu klasy korum czy inne , ale jak to mówią sprzęt nie łowi tylko umiejętności :)

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #41 dnia: 20.12.2017, 18:46 »
Ja na ten przykład kupiłem sobie feedera 3.90 którym nie potrafię rzucić dalej jak 70 metrów ;) a mam też feedera 330 którym czasem łowię na 60 metrach ☺
Gdzieś na forum jest filmik użytkownika który rzuca 90 metrów feederem 330. Także zastanów się czy na bank potrzebujesz 390. Może starczy dobre 360 którym machniesz 70-90 metrów.
Długi feeder tak czy siak mi się przyda bo może odczaruję Wartę sensownymi zestawami (nie takimi jak do tej pory) i znajomi zapraszali mnie na odrę, a tam też poprzechodzili na 3,9 i 4,2. Z resztą i tak kupię na początek coś z niższej półki, zobaczę czy to dla mnie i bedę już coś wiedział. Do tej pory ta metoda mnie nie zawodziła ;)
Panowie, policzmy głosy:

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #42 dnia: 20.12.2017, 18:47 »
Ja osobiście polecę Ci z tanich wędek Jaxon arkadia 360 cw 120 sam mam taka i można tym na prawdę daleko rzucać , 70-90m nie robi problemu  jak sie ma odrobinę wprawy 8) a koszt na prawde nie jest duży 90zł coś koło tego :P
Jak wyżej :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #43 dnia: 20.12.2017, 18:59 »
Ogólnie to zastanawiałem się nad utworzeniem wątku o Jzeiorsku ale nie będzie to chyba dobre bo chciałbym wypracować i wypracowuję sobie miejscówki (do tej pory zjeździłem już prawie całe Jzeiorsko bo jest bardzo niski stan wody i wiele danych mam jak na tacy :)  )i niekoniecznie bić się o nie z innymi :) Ale zobaczymy ;)
Załóż z chęcią poczytam. Nie musisz szczegółowo zdradzać miejscówek. Z tego co czytałem na necie to na zbiorniku, jak i na samej Warcie w jego rejonie nie ma już ryb, ale może gdzieś się jeszcze uchowały :) W przyszłym roku będę tam często, więc może bym tam powędkował. Nie zależy mi na dużych rybach, bardziej na spędzeniu fajnie wolnego czasu, gdzieś na uboczu z dala od tego ścisku, który jest na komercji. 

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #44 dnia: 20.12.2017, 19:03 »
Załóż z chęcią poczytam. Nie musisz szczegółowo zdradzać miejscówek. Z tego co czytałem na necie to na zbiorniku, jak i na samej Warcie w jego rejonie nie ma już ryb, ale może gdzieś się jeszcze uchowały :) W przyszłym roku będę tam często, więc może bym tam powędkował. Nie zależy mi na dużych rybach, bardziej na spędzeniu fajnie wolnego czasu, gdzieś na uboczu z dala od tego ścisku, który jest na komercji.
Nie chcę obiecywać, że założę wątek ale postaram się. Na pewno nie wcześniej niż pojawią się pierwsze wyniki. Na razie zbieram informacje po ludziach, internecie no i przede wszystkim z autopsji :)
Na wspólne wędkowanie jestem chętny zawsze i wszędzie :)
Szału dostaję jak pomyślę, że jeszcze minimum cztery/pięć miesięcy czekania... :/
Panowie, policzmy głosy: