Autor Wątek: Kij do dalszych rzutów. Feeder czy karpiówka?  (Przeczytany 13617 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kij do dalszych rzutów. Feeder czy karpiówka?
« Odpowiedź #45 dnia: 20.12.2017, 21:47 »
Ile? Panie jak pogoda pozwoli w lutym biorę feedery w rękę ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #46 dnia: 20.12.2017, 22:56 »
Boohal naprawdę pomyśl o feederach. Da się nimi zarzucić daleko (może nie tak jak karpiówkami z przyponami strzałowymi), ale da Ci to więcej możliwości (jak już pisałem) Poza tym wkradnie się trochę finezji :P Nie chcę też wyjść na nieobiektywnego (na karpiówkę łowię rzadko), po prostu feedery w moim przypadku zaspokajają 90% moich potrzeb (chodzi mi o taktyki, które stosuję). Co prawda nie łowię na 100m, ale myślę, że przy dobrze skomponowanym zestawie i tyle uda Ci się machnąć :) Łatwiej feeder przystosować do sygnałków niż karpiówkę pod DS(wiesz o co mi chodzi) :P
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #47 dnia: 21.12.2017, 09:32 »
Ogólnie to zastanawiałem się nad utworzeniem wątku o Jzeiorsku ale nie będzie to chyba dobre bo chciałbym wypracować i wypracowuję sobie miejscówki (do tej pory zjeździłem już prawie całe Jzeiorsko bo jest bardzo niski stan wody i wiele danych mam jak na tacy :)  )i niekoniecznie bić się o nie z innymi :) Ale zobaczymy ;)
Załóż z chęcią poczytam. Nie musisz szczegółowo zdradzać miejscówek. Z tego co czytałem na necie to na zbiorniku, jak i na samej Warcie w jego rejonie nie ma już ryb, ale może gdzieś się jeszcze uchowały :) W przyszłym roku będę tam często, więc może bym tam powędkował. Nie zależy mi na dużych rybach, bardziej na spędzeniu fajnie wolnego czasu, gdzieś na uboczu z dala od tego ścisku, który jest na komercji.
Nie chcę obiecywać, że założę wątek ale postaram się. Na pewno nie wcześniej niż pojawią się pierwsze wyniki. Na razie zbieram informacje po ludziach, internecie no i przede wszystkim z autopsji :)
Na wspólne wędkowanie jestem chętny zawsze i wszędzie :)
Szału dostaję jak pomyślę, że jeszcze minimum cztery/pięć miesięcy czekania... :/

Bardzo często spędzam weekendy niedaleko Jeziorska (Jadwichna), kompletnie nie znam tej wody, ale mnie kusi :-) Także wszelkie wskazówki mile widziane :-)

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #48 dnia: 21.12.2017, 14:05 »
Zdecydowany na feedery już jestem na 100% :) Teraz kwestia wyboru. Kontrowersyjnego pewnie bo z budżetówek najlepiej wychodzi mi Jaxon :D Antris 390/120 waga 316g :) Ale nic pewnego.
W jakiś długi zimowy wieczór założę wątek o Jeziorsku i będę go utrzymywał. Jeżeli ktokolwiek jest zainteresowany to czemu nie. Nie można byś samolubem ;)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #49 dnia: 21.12.2017, 14:08 »
Zdecydowany na feedery już jestem na 100% :) Teraz kwestia wyboru. Kontrowersyjnego pewnie bo z budżetówek najlepiej wychodzi mi Jaxon :D Antris 390/120 waga 316g :) Ale nic pewnego.
W jakiś długi zimowy wieczór założę wątek o Jeziorsku i będę go utrzymywał. Jeżeli ktokolwiek jest zainteresowany to czemu nie. Nie można byś samolubem ;)

Kolego pomyśl również o feederku Kongera Carbomaxx albo Carbospiral (nie wiem który dokładnie jest lepszy, ale wiem, że całkiem sporo osób poleca Carbomaxxy jako niezbyt drogie, solidne kije) ;)

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #50 dnia: 21.12.2017, 14:09 »
Ile? Panie jak pogoda pozwoli w lutym biorę feedery w rękę ;D
Nigdy nie próbowałem tak wcześnie. Wszystko przede mną :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #51 dnia: 21.12.2017, 14:11 »

Kolego pomyśl również o feederku Kongera Carbomaxx albo Carbospiral (nie wiem który dokładnie jest lepszy, ale wiem, że całkiem sporo osób poleca Carbomaxxy jako niezbyt drogie, solidne kije) ;)
Mam Carbomaxxa 330/120. Miałem też 360/150. Pancerne feedery, nieźle wykonane. Jak dorwę gdzieś Antrisa na miejscu do pomacania to będę miał jasność :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #52 dnia: 21.12.2017, 14:17 »

Mam Carbomaxxa 330/120. Miałem też 360/150. Pancerne feedery, nieźle wykonane. Jak dorwę gdzieś Antrisa na miejscu do pomacania to będę miał jasność :)

:thumbup:

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 21.12.2017, 14:25 »
Gdybyś chciał coś budżetowego i w miarę pewnego z feederów to polecam Mikado Golden Bay 390/140 g . To był mój pierwszy w miarę konkretny feeder o akcji typowo szczytowej ale z miarę cienkim blankiem . Bodajże 4 wymienne szczytówki a koszt tego kijka to ok 170 zł. Rzucisz tym feederem naprawdę daleko z racji szczytowej akcji , nada się i na rzekę jak i na stojącą wodę. Nie wydasz za dużo kasy - jak się nie spodoba albo spodoba za bardzo to wtedy bez żalu poszukasz czegoś lepszego co bardziej Ci będzie odpowiadało. Forum i nasze rady fajna sprawa ale nijak się to ma do własnych preferencji i odczuć. Na początek nie warto szaleć z kasą i drogim sprzętem - wiem bo sam to przerabiałem :)   

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #54 dnia: 21.12.2017, 14:40 »
Gdybyś chciał coś budżetowego i w miarę pewnego z feederów to polecam Mikado Golden Bay 390/140 g . To był mój pierwszy w miarę konkretny feeder o akcji typowo szczytowej ale z miarę cienkim blankiem . Bodajże 4 wymienne szczytówki a koszt tego kijka to ok 170 zł. Rzucisz tym feederem naprawdę daleko z racji szczytowej akcji , nada się i na rzekę jak i na stojącą wodę. Nie wydasz za dużo kasy - jak się nie spodoba albo spodoba za bardzo to wtedy bez żalu poszukasz czegoś lepszego co bardziej Ci będzie odpowiadało. Forum i nasze rady fajna sprawa ale nijak się to ma do własnych preferencji i odczuć. Na początek nie warto szaleć z kasą i drogim sprzętem - wiem bo sam to przerabiałem :)
Tak też właśnie robię :)
Dzięki za podrzucenie tego Mikado. Popatrzę.
Panowie, policzmy głosy:

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 21.12.2017, 14:49 »
To mój tegoroczny zakup pod dalsze łowienie feederem http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10173.msg306250#msg306250

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #56 dnia: 21.12.2017, 14:59 »
To mój tegoroczny zakup pod dalsze łowienie feederem http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10173.msg306250#msg306250
Widziałem, widziałem :)
Filmik robi wrażenie o.O
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #57 dnia: 21.12.2017, 15:09 »

Jak już jesteśmy przy Mikado to - obowiązkowo - warto rozejrzeć się za Ultravioletem, chociaż nie pamiętam czy jego cw nie kończy się na 90gr, a z własnego podwórka mogę polecić Ci ciut droższy od wymienionego przez kolegę Deftones kijka, a mianowicie ikado Da Vincie feeder cw 140gr. Mam go chyba 4 sezon, kosztował mnie jakieś 180zł, ale jestem z niego zadowolony ;)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #58 dnia: 21.12.2017, 15:25 »
Kiedyś był Ultraviolet do 120 g ;-)
JKarp

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 21.12.2017, 16:12 »
Kiedyś był Ultraviolet do 120 g ;-)
JKarp

Ja miałem takiego 3,60-420 do 110 g . O ile przy 3,60m to była fajna wędka to przy dołożeniu tej dopałki stawała się kluską o nieokreślonym ugięciu.