Autor Wątek: Feeder Long Range 400 - 430 cm do kołowrotka Big Pit wyższej klasy  (Przeczytany 5743 razy)

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
Tak się stało że na gwiazdkę stałem się posiadaczem Shimano Ultegry 5500 o średnicy szpuli ~62 mm i wadze 450 g.
Do tegoż kołowrotka chciałbym dobrać dobrej klasy feedera long range 400 - 430 cm z zamiarem łowienia na metodę ESP 57 g (może 70 g mega).
Generalnie sam koszyk z wsadem nie powinien przekraczać 100-110 g. Ryby poławiane to karpie w większości 6-8 kg ale pojawiają się i 10+ kg.

Biorąc pod uwagę średnice szpuli kołowrotka (62 mm) najfajniejszy byłby feeder z przelotka startową 30 mm i niestety tutaj pojawia się wyzwanie gdyż w większości są to kije niższej klasy o wadze 370+ g i cw ~180 g. Najchętniej nie przekraczałbym dla wędki 300 g dla cw. ~130-140 g tak aby nie tracić uczucia finezji z kołowrotka o masie 450 g.

Badałem następujące kije w czeluściach intranetu ale jakoś żaden na 100% mnie nie przekonuje:

Trabucco Perfecta ATC Advanced Power 420 -> chyba niestety przelotka tylko 25 mm i waga 340 g mogłaby być lepsza, jednak model 390 cm ma wagę ponoć 250 g więc to 340 g jest być może błędem.

Flagman Cast Master 420 cm -> jest przelotka 30 mm ale to właśnie wędka niższej klasy i o wadze 370 g

Nevis Vanity Carp Feeder 420 cm -> to samo co Flagman

Zemex Rampage Progressive Feeder 420 -> przelotka 25 mm, ale waga za to już 290 g

Matrix HD Horizon Feeder 430 150 -> przelotka chyba znowu 25 mm ale jest dopiero na drugim składzie, wędka trochę straszy na fotkach grubym dolnikiem jak Nevis i Flagman

Browning Black Viper MK2 420 120g -> fajna przelotka typu K, niestety nie wiem ile ma średnicy, waga 355 gjak na wędkę z cw 120 nie jest dobrym wynikiem przy tej cenie

Może ktoś wie o czymś innym jeszcze ?

Tomek

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ja stawiam na Flagmana....
Przyswoiłem film, w którym przeciąża się kij i rzuca z za głowy, to niema żartów. Na filmie gość daje mu taki dopał że kijem surf-castingowym bym się bał tak rzucać.
Jestem 100 procentowo przekonany, że przy odpowiedniej technice rzutów odległości po 100m nie będą wyczynem.
Marcin

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
  • Ulubione metody: feeder
Tylko Shimano Super Ultegra 4,2 do 120g.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
https://www.angel-discount24.de/balzer-zammataro-masterpiece-snake-skin-heavy-feeder.html mam już trochę lat Starą edycje Masterpiece 2 i nic o lepszych właściwościach rzutowych jeszcze nie trafiłem.
Ostatnio na forum pozbyłem się Tournament Feeder 14ft Extra Heavy, mi on nie przypadł do gustu. Kij jest zdecydowanie bardziej miękki niż podobne konstrukcje co może być plusem przy methodzie.
Taniej jest Genlog Revolution fajny kij dobrze wykonany, podobny do Zammataro.
Na papierze fajnie wygląda Flagman Grantham coś jak stare King Rivery z  Browninga.
Jest Tregaron i Sphere aktualnie w nie osobiście celuje jako zastępstwo dla mojego Zammataro.
Jeszcze co mi do głowy przychodzi to coś ze Spro,Sportex, Mosella, PVDW.
Zależy jaki masz budżet 8)

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
Chyba, że Shimano Speedcast Feeder 4,27 - 120/150g

Offline Tomek81

• Ekspert
Chyba, że Shimano Speedcast Feeder 4,27 - 120/150g

Tym Shimano Speedcast machałem w sklepie i niestety ma małe zwykłe przelotki 25mm i blank grubości jak Nevis czy Flagman. Za tę cenę mogłoby być lepiej.

Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Nie pomyślałbyś o Korum Barbel 3.90 metra i o łowieniu z alarmem? Kij ma dobre właściwości rzutowe no i przy podajniku do Metody na dalszym dystansie fajnie jak bobbin wskazuje brania przy czułym alarmie, zarówno 'w naszą stronę' jak i w drugą. Ja się zraziłem do mocnych feederów przy Metodzie, gdyż trzeba więcej miejsca do ustawienia wędek, a na wielu stanowiskach to niemożliwe. Dodatkowo brań jest mniej, przez co gapienie się w szczytówkę męczy, zwłaszcza, że nie wszystkie brania są mocne. Dlatego o wiele lepiej ustawiać kije na wprost i polegać na czułym alarmie. Dodatkowo sprawa się komplikuje jak łowimy na dwa kije, i zatapiamy żyłkę. Przy brzanówce na wprost łatwiej jest ja zatopić i albo sprawić, ze żyłka jest na dnie, albo podnieść kije lekko nad wodę, aby w razie holu większej ryby wędkę przekładać jedna pod drugą. Przy feederach to raczej trudne do wykonania. Nie wspominam nawet o łowieniu nocą, bo feeder to wtedy spory kłopot.

Takie jest moje zdanie. Łowienie dwoma długimi feederami to masa kłopotów, zwłaszcza na mniejszych stanowiskach, często plątały mi też ryby zestawy. Dlatego wybrałem taką opcję, jest o wiele praktyczniejsza, zwłaszcza w nocy. Wielu feederów 4.20 nie da się użyć z racji ich długości, stanowiska są zbyt małe, ustawianie kijów na wprost rozwiązuje ten problem.
Lucjan

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
Tak się stało że na gwiazdkę stałem się posiadaczem shimano ultegry 5500 o średnicy szpuli ~62 mm i wadze 450 gram.
Do tegoż kołowrotka chciałbym dobrać dobrej klasy feedera long range 400 - 430 cm z zamiarem łowienia na metodę ESP 57 gram (może 70 gram mega).
Generalnie sam koszyk z wsadem nie powinien przekraczać 100-110 gram. Ryby poławiane to karpie w większości 6-8 kg ale pojawiają się i 10+ kg.

Biorąc pod uwagę średnice szpuli kołowrotka (62 mm) najfajniejszy byłby feeder z przelotka startową 30 mm i niestety tutaj pojawia się wyzwanie gdyż w większości są to kije niższej klasy o wadze 370+ gram i cw ~180 gram. Najchętniej nie przekraczałbym dla wędki 300 gram dla cw. ~130-140 gram tak aby nie tracić uczucia finezji z kołowrotka o masie 450 gram.

Badałem następujące kije w czeluściach intranetu ale jakoś żaden na 100% mnie nie przekonuje:

Flagman Cast Master 420 cm -> jest przelotka 30 mm ale to właśnie wędka niższej klasy i o wadze 370 gram

Te 30mm to jest wymiar zewnętrzny przelotki, światło przelotki to 24mm (posiadam ten kij i to wartość zmierzona).
Masę podaje producent na 350g.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
Ja do feeder Long distanice używam wędki   Flagman Sherman pro method . 13ft cw 80gr. Mam też trabucco sygnum tlx Long distanice cw 130 gr też 13 ft. Ten sam kołowrotek i żyłka i powiem szczerze że flagmanem rzuca mi się łatwiej tzn powtarzalnie powyżej  90 m . Pamiętaj tylko że wędki najlepiej  ładują się do rzutu przy ciężarze zestawu końcowego nieco niższym niż cw .

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Tomek81

• Ekspert
Nie pomyślałbyś o Korum Barbel 3.90 metra i o łowieniu z alarmem? Kij ma dobre właściwości rzutowe no i przy podajniku do Metody na dalszym dystansie fajnie jak bobbin wskazuje brania przy czułym alarmie, zarówno 'w naszą stronę' jak i w drugą. Ja się zraziłem do mocnych feederów przy Metodzie, gdyż trzeba więcej miejsca do ustawienia wędek, a na wielu stanowiskach to niemożliwe. Dodatkowo brań jest mniej, przez co gapienie się w szczytówkę męczy, zwłaszcza, że nie wszystkie brania są mocne. Dlatego o wiele lepiej ustawiać kije na wprost i polegać na czułym alarmie. Dodatkowo sprawa się komplikuje jak łowimy na dwa kije, i zatapiamy żyłkę. Przy brzanówce na wprost łatwiej jest ja zatopić i albo sprawić, ze żyłka jest na dnie, albo podnieść kije lekko nad wodę, aby w razie holu większej ryby wędkę przekładać jedna pod drugą. Przy feederach to raczej trudne do wykonania. Nie wspominam nawet o łowieniu nocą, bo feeder to wtedy spory kłopot.

Takie jest moje zdanie. Łowienie dwoma długimi feederami to masa kłopotów, zwłaszcza na mniejszych stanowiskach, często plątały mi też ryby zestawy. Dlatego wybrałem taką opcję, jest o wiele praktyczniejsza, zwłaszcza w nocy. Wielu feederów 4.20 nie da się użyć z racji ich długości, stanowiska są zbyt małe, ustawianie kijów na wprost rozwiązuje ten problem.

Wiem, czytałem już wcześniej że preferujesz brzanówki do mega metod feedera :)
Je jednak mam już same feedery i musiałbym kupić od razu dwa kije. Jestem jeszcze bardzo leniwy i nie wiem czy chciało by mi się zakładać alarmy przy częstym przerzucaniu i potem wysłuchiwać pikania przy napinaniu plecionki. Generalnie nie patrze nawet za bardzo na szczytówkę na tym łowisku tylko liczę na odjazd karpia i granie hamulca :)
Tomek

Offline pit1984

• Ekspert
Dokończę myśl z tym cw kija. Na zbiornikach zamulonych lepiej używać lżejszych podajnikow bo nie zapadają się w mule . Kij o cw np 80 gr będzie Ci łatwiej naładować niż o cw 120 gr. Jak chcesz kupić coś droższego to popatrz   na Garbolino Altima feeder 13 ft

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline fireblood

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6

Luk wszystko zalezy od lowiska ja w belgii lowie tylko na wodach raczej duzych jeziora kanaly preferuje wedki dluzsze 3,90-4,50 mt gdzie musze podac podajniki na znaczne odleglosci pewnie gdybym lowil na komercjach stosowal bym krotsze kije nigdy nie sprawialo mi klopotow obserwacja szczytowek  nawet  przy dlugich kijach ale kwestia gustu dla mnie to troche profanacja feedera szczytówkę ustawiać na wprost ale to tylko moje skromne zdanie

Offline Tomek81

• Ekspert
Dokończę myśl z tym cw kija. Na zbiornikach zamulonych lepiej używać lżejszych podajnikow bo nie zapadają się w mule . Kij o cw np 80 gr będzie Ci łatwiej naładować niż o cw 120 gr. Jak chcesz kupić coś droższego to popatrz   na Garbolino Altima feeder 13 ft

Tak z ładowaniem to też sam zauważałem na Nevis Vanity 420 z cw 50-180 gram i guru 28 gram nie dalej to latało niż na tarbucco xps competition 390 cm z cw do 120 gram. Dopiero guru hybrid 45 gram powoduje ładowanie się wędziska.

Ta Altima to jednak nie bardzo jest feeder do long distance, ma relatywni małe przelotki (startowa chyba nawet 20 mm) jak i aż 4 przelotki na środkowym składzie.
Tomek

Offline pit1984

• Ekspert
Altimą nie rzucałem ale widziałem w akcji jak Czarek nią rzucał na 90 m z kołowrotkiem Fox eos 10000. Fakt że szpula tego foxa ma mniejszą średnicę niż szpula ultegry i może dlatego ta mała przelotka startowa nie miała tu znaczenia.

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Tomek81

• Ekspert
Przy okazji koledzy jest bardzo fajna stronka rosyjska (używać google translate lub innego) z danymi technicznymi (przelotki, waga, średnice blanków) dużej ilości feederów:

http://salapin.ru/lab/lab.html

i kolejna to też fajny rosyjski sklep gdzie też część wędek opisują podobnie:

http://ebisu66.ru/store/letnyaya-rybalka/udilischa/fidernye/

Tomek