Autor Wątek: Feeder Long Range 400 - 430 cm do kołowrotka Big Pit wyższej klasy  (Przeczytany 5734 razy)

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
  • Ulubione metody: feeder
Tomku,
wielkość przelotki startowej to nie wszystko, ważna jest jej odległość od kołowrotka, ale najważniejsza jest charakterystyka kija, im sztywniejszy tym dalej rzucisz.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Zadam trochę poboczne pytanie. Czy możliwe jest, że użycie zbyt ciężkiego koszyka negatywnie wpływa na odległość rzutu? Powiedzmy, że kij jest dość miękki i ma cw do 120 gramów a użyty został koszyk o masie własnej 60-70 gramów. Czy na koszykach 30-40 gramów teoretycznie istnieje możliwość oddania dłuższego rzutu?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Ja osobiście zbliżając się do maksymalnego, podanego CW nie jestem w stanie daleko rzucić.
Nie mam tej pewności i dobrego czucia, nie potrafię zrobić mocnego, siłowego wymachu. Nie wiem, może psychicznie za słaby jestem? :P
Najlepsze efekty do tak 50-70% podanego na kiju CW.
Czesiek

Offline Marcin

• Ekspert
Mówisz o masie koszyka z zanętą, czy o masie własnej samego koszyka?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
O masie nabitego koszyka/podajnika.
Czesiek

Offline Marcin

• Ekspert
Dzięki ;) :thumbup:

/koniec offtopa
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Luk wszystko zalezy od lowiska ja w belgii lowie tylko na wodach raczej duzych jeziora kanaly preferuje wedki dluzsze 3,90-4,50 mt gdzie musze podac podajniki na znaczne odleglosci pewnie gdybym lowil na komercjach stosowal bym krotsze kije nigdy nie sprawialo mi klopotow obserwacja szczytowek  nawet  przy dlugich kijach ale kwestia gustu dla mnie to troche profanacja feedera szczytówkę ustawiać na wprost ale to tylko moje skromne zdanie

E tam, tu nie chodzi o profanację feedera ale o praktyczność, i to nie tylko na komercjach, dodatkowo do Metody ciężkiej :) Łowiąc w Belgii doskonale Cię rozumiem, chociaż zastanawiam się jak ustawiasz tam kije, na Kanale Alberta rozumiem ciągnie?  I łowisz na Metodę? Bo widzisz, tutaj przy ciężkim podajniku plusy feedera znikają. Co innego łowić z zestawem z koszykiem lub Metodą mniejszą i często zarzucać...

Bardziej chodzi o praktyczność, zwłaszcza przy dwóch kijach, i to przy łowieniu jak jest ciemno. Właśnie w Polsce mi się było ciężko wpasować w niektóre miejscówki. Na jednej wodzie nie mogłem daleko zarzucić przez drzewa, ich gałęzie nade mną, na innej zaś trudno było w ogóle się ustawić z feederem długim, z racji wycięć w trzcinach. Podbieranie ryb to też nie jest łatwa sprawa przy takich feederach. Brzanówka jest bardziej wybaczająca.

A co do brań. Wiele z nich jest tak delikatnych, że trudno jest je zauważyć. Dlatego właśnie bobbin i alarm idą z pomocą. Czy to jest profanacja? Zależy dla kogo :) Dla mnie to praktycznie ta sama technika, ale z wykorzystaniem alarmu. Pytanie tez na co się nastawiamy. Bo na leszcze to nie trzeba wcale Metody i w ogóle nie ma co mówić o jakies wielkiej walce. Ale silniejsze ryby potrafią sprawić sporo kłopotu. Mając dwa długie feedery rozłożone na godzinę 2gą (kąt 45 stopni), jeden obok drugiego, możemy mieć problem, jeżeli mamy rybę na wędce zewnętrznej. Niestety, przy feederze żyłka nie jest zatopiona na pewnej odległości, i większa ryba to ryzyko splątania zestawów. Ustawiania zaś feederów pod kątem 90 stopni to jeszcze większe problemy, na wprost nie ma sensu właśnie!

A ilość brań? Hm... Waśnie ciężka Metoda i mała ilość brań wyleczyła mnie z używania feederów. Gapienie się jak sroka w kość w szczytówki to wyczerpujące zajęcie. Dlatego właśnie alarm i bobbin, z regulowanym obciążeniem to takie ułatwienie. Nie mówię nawet o sytuacji jak wieje, gdyż wtedy rozpoznawalność brań spada drastycznie.  I to jest chyba własnie sztuka dla sztuki, takie zmuszanie się na feedera. Jak tylko usłyszałem recenzję Kamila kijów Koruma, że zarzuca tymi brzanówkami na 100 metrów, to wiedziałem że to są własnie kije których szukam. Bardzo rzadkie ale idealne do takich technik właśnie, jednocześnie świetne na rzeki duże, jak Trent.

Nie mam zamiaru nikomu narzucać swego zdania, wypowiadam swoją opinię, uważam, zę łatwo się wpakowac w coś co nam nie leży. No chyba, ze łowimy jednym kijem, aktywnie. Ale to wyklucza raczej ciężka Metoda własnie.  Bo też uważałem że łowienie feederem jest właściwsze w takiej sytuacji :) Ale wyleczyłem się po problemach z holem ryb lub widząc, że nagle żyłka jest luźna i ryba się spięła, bo spuściłem na chwilę wzrok ze szczytówek. A tak siedzę na fotelu i mogę patrzeć na kije ale nie muszę, wiele rzeczy można zrobić dodatkowo... A używam do tych brzanówek Daiwy Cross Cast 5500 i jest idealna. Kij fajnie zbalansowany, idealny do ciężkich zestawów, niekoniecznie do częstych zarzutów :)
Lucjan

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
Hmm a czy ktoś miał styczność z tym wynalazkiem:

DELPHIN LONG SHOT FEEDER 390 CM - 3,5 LBS

http://www.sprzetwedkarskirs.pl/w%C4%99dka-delphin-long-shot-feeder-390-cm-3-5-lbs-11550.html#

Długość   390cm
Ilość sekcji   3 + 4
Ciężar rzutu   3,5 lbs
Ilość przelotek   14
Typ przelotek   SiC
material wedki   węgiel TC24
Waga   260 g
Długość transportowa   135 cm
Długość dźwigni od połowy uchwytu   530 mm
Wewnętrzna średnica przelotki na szczytówce   5,5 mm
Wewnętrzna średnica największej przelotki   24,2 mm
Grubość blanku przed uchwytem kołowrotka   14,1 mm
Uchwyt kolowrotka   Delphin
Materiał rekojeci   węgiel + EVA
Kończówka wedki   EVA pianka
Uchwyt do haka   tak
Typ sprzęgła wedki   klasyczna
Wzmocnienie sprzęgła wedki   wiązanie
Szczytówka   medium włókno szklane
Szczytówka   heavy węgiel

Recenzja modelu 360 cm na czeskim portalu wygląda ok:
https://www.mrk.cz/recenze/pruty/delphin_long_shot_feeder_/

Generalnie jest to kij dedykowany pod karpie na dalsze odległości i brak tu jakiejś finezji do ewentualnego białorybu, praca raczej też pół-parabolik zamiast progresu.
Nie jestem zdania że kij musi być drogi (cena tego to ~270 PLN) jednak tutaj waga 260 gram i przelotka 30 mm (wewnętrzna średnica to 24 mm czyli jest to de facto 30 mm zew) wygląda może aż za dobrze.
Tomek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
Ja osobiście zbliżając się do maksymalnego, podanego CW nie jestem w stanie daleko rzucić.
Nie mam tej pewności i dobrego czucia, nie potrafię zrobić mocnego, siłowego wymachu. Nie wiem, może psychicznie za słaby jestem? :P
Najlepsze efekty do tak 50-70% podanego na kiju CW.
Czesiek powinieneś do sprawy podejść psycholoicznie. Kiedyś kolega mi powiedział coś takiego : musisz przełamać strach, bo po co Ci wędka którą boisz się rzucać. Dobry kij się nie złamie, a hu........wego nie masz co żałować.  Także kilka rzutów zachowawczo żeby wyczuć kij a potem już z całej pary 8)
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Mam ten sam wewnętrzny opór do ciskania z całej pary :)
Znajomy, który łowi na Odrze też mi mówi, że feederem o cw 120g macha koszykiem 120 + towar ile sił i pięknie wszystko leci. A feederki ma jakieś w okolicach 300zł...
Panowie, policzmy głosy:

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
Tak się stało że na gwiazdkę stałem się posiadaczem Shimano Ultegry 5500 o średnicy szpuli ~62 mm i wadze 450 g.
Do tegoż kołowrotka chciałbym dobrać dobrej klasy feedera long range 400 - 430 cm z zamiarem łowienia na metodę ESP 57 g (może 70 g mega).
Generalnie sam koszyk z wsadem nie powinien przekraczać 100-110 g. Ryby poławiane to karpie w większości 6-8 kg ale pojawiają się i 10+ kg.

Biorąc pod uwagę średnice szpuli kołowrotka (62 mm) najfajniejszy byłby feeder z przelotka startową 30 mm i niestety tutaj pojawia się wyzwanie gdyż w większości są to kije niższej klasy o wadze 370+ g i cw ~180 g. Najchętniej nie przekraczałbym dla wędki 300 g dla cw. ~130-140 g tak aby nie tracić uczucia finezji z kołowrotka o masie 450 g.

Badałem następujące kije w czeluściach intranetu ale jakoś żaden na 100% mnie nie przekonuje:

Trabucco Perfecta ATC Advanced Power 420 -> chyba niestety przelotka tylko 25 mm i waga 340 g mogłaby być lepsza, jednak model 390 cm ma wagę ponoć 250 g więc to 340 g jest być może błędem.

Flagman Cast Master 420 cm -> jest przelotka 30 mm ale to właśnie wędka niższej klasy i o wadze 370 g

Nevis Vanity Carp Feeder 420 cm -> to samo co Flagman

Zemex Rampage Progressive Feeder 420 -> przelotka 25 mm, ale waga za to już 290 g

Matrix HD Horizon Feeder 430 150 -> przelotka chyba znowu 25 mm ale jest dopiero na drugim składzie, wędka trochę straszy na fotkach grubym dolnikiem jak Nevis i Flagman

Browning Black Viper MK2 420 120g -> fajna przelotka typu K, niestety nie wiem ile ma średnicy, waga 355 gjak na wędkę z cw 120 nie jest dobrym wynikiem przy tej cenie

Może ktoś wie o czymś innym jeszcze ?
Jeśli Ci bardzo zależy na dużej przelotce startowej i dużej mocy to może Sphere feeder Mh 4,2/145 sprosta twoim potrzebom
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Tomek81

• Ekspert
Tak się stało że na gwiazdkę stałem się posiadaczem Shimano Ultegry 5500 o średnicy szpuli ~62 mm i wadze 450 g.
Do tegoż kołowrotka chciałbym dobrać dobrej klasy feedera long range 400 - 430 cm z zamiarem łowienia na metodę ESP 57 g (może 70 g mega).
Generalnie sam koszyk z wsadem nie powinien przekraczać 100-110 g. Ryby poławiane to karpie w większości 6-8 kg ale pojawiają się i 10+ kg.

Biorąc pod uwagę średnice szpuli kołowrotka (62 mm) najfajniejszy byłby feeder z przelotka startową 30 mm i niestety tutaj pojawia się wyzwanie gdyż w większości są to kije niższej klasy o wadze 370+ g i cw ~180 g. Najchętniej nie przekraczałbym dla wędki 300 g dla cw. ~130-140 g tak aby nie tracić uczucia finezji z kołowrotka o masie 450 g.

Badałem następujące kije w czeluściach intranetu ale jakoś żaden na 100% mnie nie przekonuje:

Trabucco Perfecta ATC Advanced Power 420 -> chyba niestety przelotka tylko 25 mm i waga 340 g mogłaby być lepsza, jednak model 390 cm ma wagę ponoć 250 g więc to 340 g jest być może błędem.

Flagman Cast Master 420 cm -> jest przelotka 30 mm ale to właśnie wędka niższej klasy i o wadze 370 g

Nevis Vanity Carp Feeder 420 cm -> to samo co Flagman

Zemex Rampage Progressive Feeder 420 -> przelotka 25 mm, ale waga za to już 290 g

Matrix HD Horizon Feeder 430 150 -> przelotka chyba znowu 25 mm ale jest dopiero na drugim składzie, wędka trochę straszy na fotkach grubym dolnikiem jak Nevis i Flagman

Browning Black Viper MK2 420 120g -> fajna przelotka typu K, niestety nie wiem ile ma średnicy, waga 355 gjak na wędkę z cw 120 nie jest dobrym wynikiem przy tej cenie

Może ktoś wie o czymś innym jeszcze ?
Jeśli Ci bardzo zależy na dużej przelotce startowej i dużej mocy to może Sphere feeder Mh 4,2/145 sprosta twoim potrzebom

Z Browninga to chyba black viper wygląda na dużo bardziej rzutowy. Ma przelotki typu "K" i pierwsza relatywnie daleko od kołowrotka. Środkowa sekcja ma też 3 przelotki a nie 4 jak w Sphere,  feedery long distance mają raczej ograniczoną do minimum liczbę przelotek. 

Tomek

Offline Tomek81

• Ekspert
Natrafiłem na w sumie ciekawy rosyjski filmik prezentujący akcje wędek oraz dystans podczas zarzucania różnymi feederami long range:

Flagman Sherman Pro 420 cm 160 gram
Preston Dutch Master 14,2 160 gram
Spro Team Feeder Master Carp 420LC 180 gram
Browning King Long Range 450 cm 200 gram
Daiwa Tournament Heavy Feeder 14 XHQ 165 gram
Shimano BeastMaster Extra Long Feeder 518 cm 180 gram
Zemex Rampage 420 cm 180 gram

Tomek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Lucjan, świetnie ująłeś sposób wykorzystania Barbelów od Koruma - staram się łowić w ten sposób już od zeszłego roku :thumbup:. Tyle, że ja staram się odchudzić zestawy ile się da, tzn. wytrzymałe młynki, ale już nie big pity. Emcasty 25A (527g) fajnie się spisywały, ale kupiłem je do karpiówek, więc tam wracają. Teraz przy Korumach, będą pracowały Ultegry 5500xtd (490g). Te Crosscasty ważą ponad 650g, a to już są big pity pełną gębą. Każdy ma swoje preferencje. Wracając do Barbelów 2,5lb - najpiękniejszy jest fakt, iż można nimi wyrzucać 180-220g, a jednak to nie są sztywne pały! Z powodzeniem łowię nimi,  jako lekkimi karpiówkami na wodach stojących.  Sorry za mały off ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉