Autor Wątek: Prośba o pomoc - oświetlenie LED - zasilanie i kable  (Przeczytany 3534 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Cześć. Kurde, przyznam, że nie miałem za bardzo styczności z oświetleniem LED do tej pory. Generalnie nie jest to jakoś super skomplikowane, ale chciałbym się Was poradzić. Może jakiś fachowiec tutaj jest albo ktoś robił coś podobnego. Mianowicie buduję dom i jestem na etapie rożnych instalacji. Robię sobie skrzynkę multimedialną, gdzie będę miał doprowadzony światłowód i kabel TV/SAT. W środku router i rozgałęzienia po skrętkach na cały dom. To samo z kablem antenowym. Zastanawiam się teraz nad LEDami. I moje pytanie jest następujące:

Czy można w jednym miejscu założyć jakiś zbiorczy zasilacz (mowa tutaj o tym pomieszczeniu, gdzie są zbiorczo inne multimedia) i poprowadzić kable np. 1 mm2 do pokoi celem ewentualnego podłączenia led'ów?
Chciałbym uniknąć po prostu każdorazowo zasilacza. Może robi się to jeszcze inaczej? Jestem na etapie prądu, instalacji internetowej itd., przed tynkami i wylewkami.
Grzegorz

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Prośba o pomoc - oświetlenie LED - zasilanie i kable
« Odpowiedź #1 dnia: 30.01.2018, 14:55 »
Zasilacz do Leda montujemy zazwyczaj do każdej sekcji w zależności od długości i mocy taśmy tak jest najprościej. W wypadku gdy byś chciał w jedną skrzynkę wszystkie umieścić to musiałbyś kilometr kabla kupić i ciągnąć od włącznika do skrzynki i spowrotem od skrzynki do taśmy Led. I na jednym zasilaczu raczej nie da rady chyba że mało metrów tego Leda będzie i zasilanie podajemy na oba końce taśmy. Im dłuższy kabel tym większe straty i może słabiej swiecić

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.01.2018, 16:07 »
Oświetlenie, a instalacje multimedialne to 2 różne tematy i nie łączyłbym jednego z drugim.
Taśmy Led traktujemy jako oświetlenie i jest to sprawa elektryczna, jakby nie patrzeć ;)
Aby zasilić taśmy led możesz posłużyć się również zasilaczami wkładanymi do puszek elektr (pod włącznik oświetlenia), albo też ściągnąć przewody oświetlenia Led do rozdzielni elektr i tam wpiąć na szynę stosownej mocy zasilacz/ zasilacze- trzeba to wstępnie przekalkulować i pozostawić odpowiednią ilość miejsca na szynach ;)
Mimo wszystko radziłbym do oświetlenia wyłożyć przewody 3x1,5.  Ewentualnie można pokusić się o cieńsze linki od puszek do wypustów na taśmy, będzie łatwiej i sprawniej to później spiąć. 
Czesiek

Offline Starkly

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.01.2018, 16:26 »
Nie wiem jakiego rodzaju oświetlenie chcesz zamontować ale ...

Rozwiązanie z jednym zasilaczem odpada bo:
- są różne rodzaje modułów ledowych (zasilane prądowo (350mA, 500mA ...), napięciowo (12V, 24V ...).... różne zasilacze)
- na dużych odcinkach będą spadki napięcia

Rozwiązanie:
- jeżeli chcesz kupić oprawy gotowe, to większość ma wbudowane zasilacze i podłączasz tylko 230VAC
- jeżeli chcesz kłaść taśmy/moduły liniowe, to do każdej sekcji powinien być oddzielny zasilacz
- można użyć modułów LED zasilanych bezpośrednio z 230VAC

Musisz dokładniej opisać co chcesz montować, żeby można było podpowiedzieć dobre rozwiązanie.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.02.2018, 08:22 »
Dziękuję za odpowiedzi.  :thumbup:

Może to głupie, ale tak do końca to nie wiem co i gdzie chcę. Założyłem jedynie, że w pewnych miejscach, kiedyś może pojawić się potrzeba zamontowania taśmy czy to oświetlenia LED, a że jestem na etapie budowy, przed tynkami, chciałem się zabezpieczyć i zrobić jakąś mini instalację w miejscach, w których potencjalnie może się ona przydać.

Robię tak na przykład z internetem i kablem TV/SAT. Buduję rozdzielnicę w jednym pomieszczeniu, do którego doprowadzony będę miał światłowód a z tamtego miejsca rozprowadzę po pokojach peszle ze skrętką i ewentualnie kablem TV. Co prawda w dzisiejszych czasach istnieje wifi i niby nie trzeba ciągnąć kabli po domu, jednak kto wie, czy za jakiś czas nie pojawi się potrzeba podłączenia komputera stacjonarnego na kablu, telewizora czy też dekodera z TV kablowej. Mam kilka miejsc, gdzie obligatoryjnie chcę podłączenie kablowe do sieci. Później, żeby nie ciągnać po pokojach kabli, po prostu wepnę się do gniazda.
Pomyślałem, że w tej rozdzielce internetowej mogę też umieścić odpowiedni zasilacz i ewentualnie rozprowadzić kilka kabli, które kiedyś w razie "w" wykorzystam do podłączenia LED'ów, jeśli będzie taka potrzeba. Dzięki temu uniknął bym zasilaczy i niepotrzebnych kabli w takich miejscach. O tyle, o ile na sprawach sieci internetowej się znam, to niestety na LED'ach nie za bardzo.  :P
Grzegorz

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 01.02.2018, 09:09 »
Nie wiem, czy prowadzenie przewodów internetowych i przewodów zasilających LED tymi samymi kanałami, lub w pobliżu będzie dobrym rozwiązaniem.
Może się mylę, ale warto przemyśleć ułożenie kabli pod względem zakłóceń polem elektromagnetycznym. Chodzi o przewody internetowe pod wpływem pola elektromagnetycznego kabli zasilających. To samo z routerem i zasilaczem zbiorczym dla LED. Ekranowanie i łączenie ekranów z uziemieniem.
Być może trzeba to dobrze przemyśleć, bo zakłócenia mogą zniweczyć poprawne działanie sieci.

Takie moje 3 grosze.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.02.2018, 09:16 »
Ogólnie nic mądrego do tematu nie wniosę. Napiszę tylko, że dobrze robisz. Ja też na etapie budowy pociągnąłem internet i tv do każdego pokoju i nigdy już nie będę musiał ryć w ścianach.
Dodatkowo proponuję Ci w salonie od razu pociągnąć kabel do głośników przestrzennych od telewizora. Nawet jeśli teraz ich nie używasz, to może kiedyś zechcesz mieć (ja na razie nie mam) i nie będziesz okablowania strukturalnego za meblami chował...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.02.2018, 09:21 »
Skrętki są ekranowane kategorii 5e 300 m / 400 zł  więc nie ma problemu.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
« Odpowiedź #8 dnia: 01.02.2018, 10:46 »
Jeżeli masz porobione przepusty z pomieszczeń i schodzą się do jednego, gdzie będziesz mógł zamontować zasilacze, routery itp. to masz wszystko co najważniejsze ;)
Reszta to już na chłodno. Po kolei. Najlepiej zrobić najpierw jedno pomieszczenie bo nie spodoba Ci się barwa światła, moc czy funkcjonalność i wtedy kiszka jak już masz rozprowadzone po całym domu.
Panowie, policzmy głosy:

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 01.02.2018, 10:50 »
Nie wiem, czy prowadzenie przewodów internetowych i przewodów zasilających LED tymi samymi kanałami, lub w pobliżu będzie dobrym rozwiązaniem.
Może się mylę, ale warto przemyśleć ułożenie kabli pod względem zakłóceń polem elektromagnetycznym. Chodzi o przewody internetowe pod wpływem pola elektromagnetycznego kabli zasilających. To samo z routerem i zasilaczem zbiorczym dla LED. Ekranowanie i łączenie ekranów z uziemieniem.
Być może trzeba to dobrze przemyśleć, bo zakłócenia mogą zniweczyć poprawne działanie sieci.

Takie moje 3 grosze.

Jasne, jak najbardziej. Generalnie kable internetowe puszczam inną drogą niż elektryczne, więc nie powinno wystąpić ryzyko zakłóceń. Mam kable 6A F/FTP czyli pary w ekranach i dodatkowy ekran dla całości.
Takie kable wymagają uziemienia przynajmniej z jednej strony. Generalnie ryzyko zakłóceń w domach jednorodzinnych nie występuje, tej elektryki tak dużo nie ma. Kable ekranowane powinno się stosować obligatoryjnie w przedsiębiorstwach, przemyśle, bo tam to ryzyko jest bardzo duże. Przy tego typu inwestycji, wolę się jednak zabezpieczyć, szczególnie, że robi się coś na lata. Mimo wszystko cenna uwaga, bo często można popełnić taki błąd i puszczać np. skrętkę obok kabli zasilających. Często taka niewiedza kosztuje.
Grzegorz

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
« Odpowiedź #10 dnia: 01.02.2018, 13:19 »
Takie kable wymagają uziemienia przynajmniej z jednej strony.

Dokładnie. Uziemienie tylko z jednej strony.
Jeśli doprowadzi się uziemienie na obu końcach, zrobi się pętlę mas, czyli efekt odwrotny do zamierzonego.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos