Autor Wątek: Jaka wędka spinningowa na szczupaki (10-40 g)?  (Przeczytany 28577 razy)

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
Jaka wędka spinningowa na szczupaki (10-40 g)?
« dnia: 04.02.2018, 21:55 »
Hej,
wkręciłem się znów w spinning. I szukam wędki do przynęt max 40 gram. Chciałbym by była uniwersalna i można było łowić zarówno na gumy jak i twarde przynęty - woblery, blachy itp. Cel - tylko szczupak. Ostatnio w sklepie oglądałem wędki spinningowe i były bardzo sztywne - mój obecny (tani) spinning ma praktycznie akcję paraboliczną i jest miękki. Zastanawiam się ,czy taka sztywna wędka będzie dobra do łowienia na gumy (ale takie przynajmniej 8 - 10 cm). Kij który obecnie rozważam to Daiwa Prorex (bo w sumie tylko taki widziałem w przedziale 10-40g). Może ktoś miał z nim doczynienia?
Jaką wędkę powinienem wybrać by była uniwersalna - sztywniejszą czy raczej bardziej miękką? I jak to jest z braniami u szczupaka - niektórzy piszą że potrafią podskubywać gumkę zanim wezmą, czy to raczej rzadkość?
waggler + feeder + spinning

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Jaka wędka spinningowa na szczupaki (10-40 g)?
« Odpowiedź #1 dnia: 04.02.2018, 22:12 »
Musisż sobie zadac pytanie jakimi przynętami najczęscie łowisz. Pod gumy będzie lepsza wędka z miękkim szczytem. Nie sugeruj się cw opisanym przez producenta.

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #2 dnia: 04.02.2018, 22:13 »
Ja posiadam Prorexa 15-50gr. Dla tego kija zdradziłem Savage Gear i jestem naprawdę zadowolony po 2 miesiącach jego użytkowania.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.02.2018, 22:55 »
Sztywna wędka lepsze czucie lepsze rzuty :)  Jak chcesz łowić w uk to weź cos około 60 gr wyrzutu  i łów większymi przynętami ;) caniball 15cm fox rage - pro shad.

Często szczupak bierze bardzo delikatnie lekkie uderzenie w gumę.

Ja tutaj łowie wędką 20-60 savage gear strasznie sztywny kij ale czuć super brania drapieżników ale na początku bardzo często spadały mi ryby

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Jaka wędka spinningowa na szczupaka ok 10-40g?
« Odpowiedź #4 dnia: 04.02.2018, 23:56 »
niedzielnywedkarz

Po pierwsze odpowiedz sobie na jakie przynęty chcesz łowić, o jakiej długości, wadze oraz masie główki jigowej. Ogólnie całkowita waga przynęty. Czy aby na pewno potrzebujesz kija o CW 10-40? To już naprawdę sztywna pała.

Waga gumowych przynęt to np:

10cm:
Dragon Lunatic - 9g
Dragon Bandit - 16g
Savage Gear Cannibal - 9g
Dragon Reno Killer - 10g

12,5cm
Dragon Lunatic - 16g
Dragon Bandit - 32g
Savage Gear Cannibal - 20g

Wiadomo, że do tego dochodzi masa główki jigowej w zależności od głębokości łowiska, sposobu prowadzenia gumy.

Błystki:
Gnom 2 i 3 - 24 i 30g
Alga 2 i 3 - 24 i 30g

Ja posiadam kija 7-30 g i w zupełności wystarcza do rzucania przynętami 30-35g. Jeśli faktycznie potrzebujesz rzucać gumami 12,5 cm z dużymi główkami to brałbym pod uwagę 40 g. Ja akurat mam łowiska do 3 m głębokości (w tym Wisła) i ten kij wystarcza.

Brania szczupaka... to jest tak. Zwijasz przynętę i nagle czujesz, że coś ją zaczyna ciągnąć i poszarpywać lub od razu wyraźnie szarpie kijem. Zacinasz  i siedzi :D

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 05.02.2018, 08:48 »
Niedzielny, tak się składa, że kiedyś szukałem tego samego co Ty :). U mnie wybór padł na tą wędkę:

http://www.szczupak.pl/cormoran-tr-12-lure-10-40g-i1634.html

Używam jej już cztery sezony i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie mam porównania w sumie z innymi, bo innych nie używałem, ale jedno mogę powiedzieć, że jeżeli szukasz wędki typowo na szczupaka do połowów z brzegu, ten model Cię nie zawiedzie ;). Bardzo dobrze czuć przynętę, brania. Wędka ma moc. No i jest w miarę tania, a to chyba plus :).
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 05.02.2018, 21:38 »
Hej, dzięki Panowie za odpowiedzi. Więc doprecyzuje i zadam dodatkowe pytania.
40 gram to chyba rozsądna granica. Nie będę łowił głęboko (3 metry), ale będę używał długich przynęt - do 15 cm. W moich wodach sandacza nie ma, no może raz czy dwa pojadę na sandaczową wodę w roku. Myślę, że taka przynęta będzie ważyć, tak jak Zbigniew napisał, z 30 gram i więcej. Do tego główka, pewnie przynajmniej z 10 gram i już będzie 40 albo i ponad. W sumie teraz się zastanawiam czy 15-50 albo nawet 20-60 nie będzie lepsze... Ale z drugiej strony wolę rzadziej się męczyć przeciążonym kijem, niż często wysyłać stosunkowo lekkie przynęty (kopyto 10 cm z główką 5 gram) za blisko bo kij będzie za ciężki na takie przynęty.

Czemu miękkie kije są lepsze do gum? Wiem, że na sandacze wszyscy polecają wklejanki, ale to chyba bardziej ze względu na charakter brań. Z tego co mi mówił sprzedawca, brania będzie czuć na każdym kijku, szczególnie że łowię plecionką - najwyżej na początku ryby będą spadać, choć z drugiej strony sztywnym kijem chyba łatwiej zaciąć? No i chyba jak szczytówka nie będzie miękka jak we wklejance to uderzenie będzie wyraźnie czuć w nadgarstku?

Z drugiej strony kiedyś (chyba jeszcze w zeszłym wieku ;)) czytałem w Wiadomościach Wędkarskich historię o wędkarzu który nie lubił gumowych przynęt bo tylko szczupaki odgryzały ogonki ripperom - okazało się że łowił ruskim szklanym sztywnym spinningiem i nie czuł brań. Zastanawiam się na ile w tym prawdy?

@Nuno83
Dzięki za linka! Niestety w UK kijek nie dostępny... Wolę kupić w Angling Direct, albo nawet lokalnie, bo gwarancja i te sprawy....

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 05.02.2018, 21:51 »
Wiem, że na sandacze wszyscy polecają wklejanki, ale to chyba bardziej ze względu na charakter brań.

Nie wszyscy. Na popularnym forum dla spinningistów sandaczowe wklejanki są jawnie wyśmiewane ;)

Czemu miękkie kije są lepsze do gum?

Generalnie nie dobiera się kijów do przynęt, raczej do ryb, które będzie się tymi przynętami łowiło, i do techniki łowienia. Można łowić gumami i szczupaki, i sandacze. Jednak innymi kijami.

Jacek

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #8 dnia: 05.02.2018, 21:54 »
Może skusisz się na klasykę gatunku czyli Okumę Black Rock?

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #9 dnia: 05.02.2018, 21:55 »
Wiem, że na sandacze wszyscy polecają wklejanki, ale to chyba bardziej ze względu na charakter brań.

Nie wszyscy. Na popularnym forum dla spinningistów sandaczowe wklejanki są jawnie wyśmiewane ;)

Czemu miękkie kije są lepsze do gum?

Generalnie nie dobiera się kijów do przynęt, raczej do ryb, które będzie się tymi przynętami łowiło, i do techniki łowienia. Można łowić gumami i szczupaki, i sandacze. Jednak innymi kijami.

Ogólnie na pewnym forum wyśmiewane są wszystkie wklejki ;D

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #10 dnia: 05.02.2018, 21:55 »
Pod gumy wędka nie ma być miekka tylko ma mieć delikatną szczytówkę żeby lepiej jigować gumami. Trudno ci będzie pogodzić gumy 10 i 15 cm jednym kijek. Musisz sobie odpowiedzieć jakimi gumami będziesz najczęściej łowił.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Odp: Jaka wędka spinningowa na szczupaka ok 10-40g?
« Odpowiedź #11 dnia: 05.02.2018, 21:57 »
Brania szczupaka... to jest tak. Zwijasz przynętę i nagle czujesz, że coś ją zaczyna ciągnąć i poszarpywać lub od razu wyraźnie szarpie kijem. Zacinasz  i siedzi :D

Wszystko na temat ;)
Jacek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 06.02.2018, 21:11 »
Pod gumy wędka nie ma być miekka tylko ma mieć delikatną szczytówkę żeby lepiej jigować gumami. Trudno ci będzie pogodzić gumy 10 i 15 cm jednym kijek. Musisz sobie odpowiedzieć jakimi gumami będziesz najczęściej łowił.

Rozumiem że miękka wędka pomaga nadać przynęcie miękkie ruchy w wodzie - czyli jak pociągam gwałtownie, to przynęta miękko podskakuje a nie strzela do przodu?

Dlaczego gumy 10 cm i 15 cm trudno pogodzić?

Dzięki za odpowiedzi!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 06.02.2018, 21:21 »
Jeżeli będziesz łowił kijem, który obsłuży gumy o dł. 15 cm, to dasz radę (od biedy) łowić nim mniejszymi przynętami. W drugą stronę to nie zadziała, ponieważ kij będzie przeciążony, zgaszony, pozbawiony tego, co czyni go "ciętym". Zdajesz sobie sprawę, jaka jest różnica między przynętami o dł. 10 i 15 cm? Nie? :) Niektórymi "piętnastkami" można zabić słonia.
Jacek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
« Odpowiedź #14 dnia: 07.02.2018, 01:22 »
Savage Gear Cannibal 15 cm waży 33 g.
Dragon Lunatic 15 cm - 28 g
Dragon Phantom 12,5 cm - 19 g
Savage Real Eel 15 i 20 cm - 12 i 27 g

Jak widać ciężko będzie pogodzić gumy 10 cm oraz 15 cm. Waga między nimi jest bardzo duża. Jeśli już to jeden kij do 12,5 i 15 cm. Do łowienia na gumy używa się kijów tzw jiggerspin. Kij taki ma wyraźną akcję szczytową przez co lepiej możemy "grać" gumą i nadawać jej odpowiednią pracę.