No to nadchodzi wiosna

. No, powoli nadchodzi

. Pomyślałem, że czas na nowe żyłki na przyszły sezon. Tak, jak sobie obiecałem - markowe żyłki bez oglądania się na deklarowaną wytrzymałość.
Zamówiłem i dzisiaj przyszły:
Preston Reflo Sinking Feeder Mono 150m / 0,23 mm i DAIWA HYPER SENSOR 0,26 /1963m
Od razu się wziąłem za pomiary:
Preston Reflo Sinking Feeder Mono 150m / 0,23 mm- średnica: 0,23 mm - dokładnie, jak deklarowana
- wytrzymałość deklarowana : 2,72 kg
- wytrzymałość zmierzona: ok. 3,6 kg - 132% deklarowanej!
DAIWA HYPER SENSOR 0,26 mm- średnica: 0,26 mm - dokładnie, jak deklarowana
- wytrzymałość deklarowana : 4,54 kg
- wytrzymałość zmierzona: ok. 4,2 kg - 92% deklarowanej. Hmm, spodziewałem się więcej

Wynika z tego, że markowe firmy podają rzeczywiste średnice żyłek a wytrzymałości raczej nie zawyżają a nawet asekuracyjnie zaniżają.
Potwierdzają się też moje podejrzenia, że żyłki różnych firm mają podobną wytrzymałość dla tej samej średnicy rzeczywistej.
I tak:
Preston Reflo Sinking Feeder Mono 0,23 mm ma podobną wytrzymałość jak Dragon HM80 - 0,20mm (rzeczywiście 0,22mm)
DAIWA HYPER SENSOR 0,26 mm ma podobną wytrzymałość jak Trabucco T-Force XPS Feeder 0,22mm (rzeczywiście 0,24 mm), niestety mniej niż Trabucco XPS Match Sinking 0,255 mm
To są oczywiście "garażowe" pomiary na krótkim odcinku żyłki. Na wiosnę planuję pomierzyć w ogrodzie zeszłoroczne żyłki na nie używanym odcinku 40 m. Nowych nie chcę nadmiernie rozciągać

. Chociaż z 2 km Daiwy mogę odżałować te 40 m.