Autor Wątek: Kij karpiowy do metody ESP  (Przeczytany 13269 razy)

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kij karpiowy do metody ESP
« dnia: 25.02.2018, 08:28 »
Witam wszystkich którzy służa pomoca na tym forum 😊
Szukam wedziska ktore poradzi sobie z podajnikiem ESP na dalekich dystansach. Ktos mi doradził kij CARP EXPERT DOUBLE TIP,ale czytalem gdzies opinie ze jakosc wykonania jest slaba,moj budrzet to 500 zl na 2 wedki. Zastanawiam sie nad DAIWA BLACK WINDOW ale nie jestem pewny.. ktos cos doradzi ? Za dnia bede lapal na male przynety (kulki i pelety 8-12mm)i fedeery ktore mam a noca na podajniki ESP z kulkami 16-15mm może 2×15mm jako bałwanek. Tylko musze znales odpowiedni sprzet. Z gory dziekuje za dobre rady bo sezon tuz tuz .. a i planuje krotkie zasiadki 2-3 dni max dlatego zdecydowalem sie na metode bo nie mam czasu na dlugie pobyty nad woda a chce sie dobrac do wiekszych osobnikow.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij karpiowy do metody ESP
« Odpowiedź #1 dnia: 25.02.2018, 08:37 »
Na jakim dystansie zamierzasz łowić i jakiej wagi podajnikami?

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #2 dnia: 25.02.2018, 08:41 »
Niektórzy z Nas do tych celów korzystają z kijów brzanowych - taka lżejsza wersja karpiówek. Dobrą opinią cieszą się kije Korum Barbel Rods. Jest sporo informacji na ich temat na tym forum. Jeżeli zaś koniecznie chcesz kupić karpiówki to niestety ja w tym temacie nie pomogę.

PS1. Dobrze by było jakbyś dodał jakimi ciężarami chcesz zarzucać na jakie odległości, łatwiej będzie dobrać coś odpowiedniego.

PS2. Witaj na forum, mamy osobny dział w którym można coś więcej o sobie napisać.
Pozdrawiam

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 25.02.2018, 08:47 »
Kije Black Widow (nie window :) ) są bardzo miękkie, i dalej zarzucam Korumem 1.75 lb, tak więc nie polecam tych kijów. Nie wiem też  na jaką odległość chcesz zarzucać, ale jeżeli daleko (powyżej 70-80 metrów), to szukaj kijów powyżej 3 lb. Te sztywniejsze są zbudowane właśnie z myślą o dalekich zarzutach. Nie doradzę Ci firmy jednak, bo nie znam polskich realiów. Jednak każdy kij wg mnie się tutaj nada. Odległościowe typowo wersje mają 3.90 metra długości. Lepsze wędki mają tez pierwszą przelotkę 50 mm, to też cecha lepszego kija, pozwalającego dalej zarzucać.

Mając budżet 500 PLN, spokojnie szukałbym kijów używanych na serwisach aukcyjnych. Karpiówki to jedne z najmocniejszych wędzisk, i zazwyczaj karpiarze nie zarzucają nimi często, nie holują wielu ryb, więc kije te się nie zużywają tak, jak znacznie bardziej podatniejsze na uszkodzenia feedery. Za taką kwotę więc możesz kupić parę dobrych wędzisk, które nowe kosztowałyby dwa razy tyle. Kupno Black Widow'ów z Daiwy to wg mnie strata pieniędzy. To na pewno dobra opcja do wywózki, ale nie do zarzutów. Pamiętaj, że podajniki ESP (czy jakiekolwiek), mają większe opory niż zestawy z ołowiem, i trzeba mocniejszej konstrukcji tutaj.

Lucjan

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25.02.2018, 08:58 »
Dystans ok 100 metrów. Jak sie da wiecej to i 120 :)
Metoda ESP 56 G I ESP XL 70G

Kij tylko do rzuty zadnej wyzuzki.

A te brzanowe to poradza sobie z takim c.w ?

Nie wiem teraz to mam metlik.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 25.02.2018, 09:02 »
Ja kupiłem sobie Korumy 2.5 lb o długości 3.90 metra - ale one nie obsłużą odległości 120 metrów przy tych podajnikach. Tak więc masz opcję kijów 3.5 lb o długości 3.90 metra najlepiej odpowiadającą takim zadaniom. Spodziewałbym się, że wiele osób takie sprzedaje taniej, ponieważ polskim karpiarzom nie odpowiadają tak sztywne kije. A to są naprawdę sztywne pały :)
Lucjan

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25.02.2018, 09:05 »
No dobrze,duzo mi wyjaśnłeś,dziękuje. A to nie będa takie sztywne pały ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 25.02.2018, 09:05 »
Damian, i przejdź się też z miarką i zobacz, ile to jest 120 metrów. Bo możliwe, że Ci się tylko wydaje, że tyle zamierzasz rzucić ;)
To żaden przytyk do Twoich umiejętności, ale na spokojnie z 90% wędkarzy rzuca blisko 2x bliżej niż im się wydaje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25.02.2018, 09:09 »
No to moze inaczej.. szulam kija ktory obsluzy metode esp od 56-do 70 g do 80 metrów. I nie bedzie sztywna pała

Tyle chyba na bank rzuce :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 25.02.2018, 09:09 »
Kij rzutowy musi być sztywny, nie ma innej możliwości. Zwróć też uwagę na przelotkę 50 mm w takim wypadku. Za taką kwotę naprawdę szukałbym używek, chyba że coś pogrzebiesz w budżecie i znajdziesz więcej kasy, lub też złowisz okazję na wyprzedażach.

Oto oferta z UK, kije FOX EOS, za 39 funtów sztuka po przecenie :)
https://www.anglingdirect.co.uk/fox-eos-carp-rod?gclid=Cj0KCQiA2snUBRDfARIsAIGfpqE8WkSZzx4Vl59PJPfEPuLbz9KLq1ysfU-wgaGHx5I76UPRPVmRIXYaAnewEALw_wcB
Lucjan

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #10 dnia: 25.02.2018, 09:33 »
Z opcji budżetowych mogę śmiało polecić Jaxon Eternum carp 3.9m , 3.5 lbs.Posiadam tego kija 4 lata ,przeszedł już wiele nad wodą,spokojnie miotam nim 100m ,a jak warunki pogodowe pozwolą ,to i  trochę dalej.Dużą rolę przy dalekich rzutach odgrywa też kołowrotek ,ja używam Spro freeliner Lcs 555 i 565 i na razie innych nie szukam,mocne młynki.
Wędkarska Pasja 🎣

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #11 dnia: 25.02.2018, 09:38 »
Zbyszek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #12 dnia: 25.02.2018, 10:02 »
Ja bym poszukał czegoś w stylu Twin Tip. Dużo producentów ma je w swojej ofercie, a w zakładanym budżecie kupisz coś nowego i dobrego.

Sztywny kij to zły wybór do methody, będziesz gubił ryby.

Do methody stosuje się raczej kije miękkie o parabolicznym, półparabolicznym ugięciu.

Jeżeli obniżył byś trochę wymagania co do ciężaru i wielkości podajnika (którego duża wielkość nie wpływa na wielkość złowionej ryby) to mógłyś mieć jedną z najlepszych wędek do methody w bardzo rozsądnych pieniądzach.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=6043.0

Jak widać wędka pomimo bardzo głębokiego ugięcia posiada fenomenalne właściwości rzutowe.

Jeżeli natomiast pozostajesz przy ESP to wędka typu Twin Tip/Barbel będzie najlepszym wyborem.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25.02.2018, 10:11 »
A wedka twin tip/barbel to znaczy ze to taki federowo karpiowka tak ?  Przepraszam to nie wiem.. no wolal bym zostac chocaz przy zwyklej ESP 57G z racji tego ze kupilem duzo kulek 15-16mm a do malego podajnika to za duzy kaliber przynety . Ten robinson fajny ale krotki bbo 3.3 m a ja chcialem cos o dl 3.9 hmm..

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #14 dnia: 25.02.2018, 10:22 »
Twin Tip to jeden rodzaj wędki, a Barbel to drugi.

Twin Tip ma dwa składy końcowe stosowane wymiennie. Feederowy i karpiowy.

Natomiast Barbel to taka lżejsza karpiówka. Brzanówka.

https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/wedka-dwu-systemowa-korum-twin-tip-rod.html

https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/wedka-3-61m-feeder-brzana-korum-12ft-barbel-quiver-rod.html

Są różne warianty musisz poszukać.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek