Kije Black Widow (nie window

) są bardzo miękkie, i dalej zarzucam Korumem 1.75 lb, tak więc nie polecam tych kijów. Nie wiem też na jaką odległość chcesz zarzucać, ale jeżeli daleko (powyżej 70-80 metrów), to szukaj kijów powyżej 3 lb. Te sztywniejsze są zbudowane właśnie z myślą o dalekich zarzutach. Nie doradzę Ci firmy jednak, bo nie znam polskich realiów. Jednak każdy kij wg mnie się tutaj nada. Odległościowe typowo wersje mają 3.90 metra długości. Lepsze wędki mają tez pierwszą przelotkę 50 mm, to też cecha lepszego kija, pozwalającego dalej zarzucać.
Mając budżet 500 PLN, spokojnie szukałbym kijów używanych na serwisach aukcyjnych. Karpiówki to jedne z najmocniejszych wędzisk, i zazwyczaj karpiarze nie zarzucają nimi często, nie holują wielu ryb, więc kije te się nie zużywają tak, jak znacznie bardziej podatniejsze na uszkodzenia feedery. Za taką kwotę więc możesz kupić parę dobrych wędzisk, które nowe kosztowałyby dwa razy tyle. Kupno Black Widow'ów z Daiwy to wg mnie strata pieniędzy. To na pewno dobra opcja do wywózki, ale nie do zarzutów. Pamiętaj, że podajniki ESP (czy jakiekolwiek), mają większe opory niż zestawy z ołowiem, i trzeba mocniejszej konstrukcji tutaj.