Autor Wątek: Kołowrotek match do 400 zł  (Przeczytany 15840 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Kołowrotek match do 400 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 01.03.2018, 22:19 »
Co do Trapera, to kołowrotki Spro mają naklejki z hologramem Ekspert, A to chyba właśnie traper, więc już sam nie wiem jak jest

Jest tak: kołowrotek Traper Expert Match to klon/bliźniak kołowrotka Rive R-Match, zaś firma Expert to polski przedstawiciel firmy SPRO :)

Offline Hotpoint

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ardiansson
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 01.03.2018, 22:28 »
Mam Trapera GST i Mikado UV 4008.
Jak masz wydać 4 stówy na coś z  tej dwójki - weź Trapera.
Wujek Dobra Rada

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 01.03.2018, 23:25 »

Jest tak: kołowrotek Traper Expert Match to klon/bliźniak kołowrotka Rive R-Match, zaś firma Expert to polski przedstawiciel firmy SPRO :)
[/quote]

Dzięki za wyjaśnienie, skomplikowane te zależności się teraz zrobily😐
W sumie temat nie o moich watpliwosciach, a o wyborze kołowrotka, więc podsumowując i z Okumy i że Spro jestem zadowolony i mogę polecic😊
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #33 dnia: 02.03.2018, 21:52 »
Witam. Kilka fotek kołowrotka Mitchell Avocet Match RZ . (robione telefonem)
 Jestem w posiadaniu tego kołowrotka ,zakupiłem przed pojawieniem się wpisu o ww młynek.
Na stronach nie ma opisu szpul. Szpule są opisane 18 ; 20 ; 22 ; 25. Pierwsze trzy to płytkie szpule, ostatnia jest głęboka.
 Sam korpus bardzo lekki, (nie mam małej wagi elektronicznej) bez szpuli w odczuciu jak plastykowy . Po założeniu szpuli całkowicie inne odczucie (dużo cięższy). Odczuwalne dobre wyważenie.
Żyłki nawijałem z wody. 0.12;0.14;016.. większej nie mam odwagi na tak delikatną konstrukcję.
Jak kolega pisał wyżej produkt Chiny.
 Do sklepu zawitały dwa młynki, prosto z hurtowni.
UWAGA! Jeden z nich nówka, prawie nie kręcił (jak zatarty) lub źle spasowany. Otworzyliśmy drugi i działał normalnie więc go zakupiłem.
Jak ktoś się skusi na ten młynek, to tylko kupować w sklepie i sprawdzić czy wszytko działa jak należy ... zachować paragon ,gwarancje.
 Skoro już posiadam Made in China-trudno. Pokręcę nim nad wodą i zobaczymy co to warte.(oby wytrzymał)
Zapłaciłem 240zł.

Pozdrawiam.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #34 dnia: 03.03.2018, 08:24 »
Nie każdy chinol taki zły...

W szczególności młynki mark Tsurinoya(jaguar i pochodne), tylko ten już + $50 kosztuje :D

@Wonski81 Co sądzisz o jego "bebechach"? :D

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 03.03.2018, 08:47 »
Po łożysku oporowym od razu poznać "Chińczyka" :P

Widać, że te młynki czerpią dość mocno z dorobku Daiwy. Podobne rozwiązania. W tym modelu mamy zaletę wkręcanej bezpośrednio w koło korbki. Koło napędowe jednak szału nie robi. Największe zastrzeżenia budzi pinion, który nie ma możliwości podparcia w 3 punktach. Wpłynie to na pracę, luzy, przełoży się na moc i szybsze zużycie.
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 03.03.2018, 08:53 »
Ty to jednak MAJSTER jesteś :D

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 03.03.2018, 09:04 »
A co powiesz o tym: jaxon serinus gtx 350 match

SERINUS GTX Zaprojektowany w nowoczesnym stylu, nasz fl agowy model kołowrotka spinningowego. Z zewnątrz intryguje swoim dynamicznym i innowacyjnym wyglądem, a wewnątrz kryje prawdziwą inżynierską precyzję. Kołowrotek posiada ażurowy rotor, oś główną ze stali nierdzewnej oraz wysokiej jakości łożyska. Płynnie działający mechanizm został zamknięty w metalowym korpusie z elementami z włókna węglowego. Dużą zaletą jest wysokie przełożenie 5,8:1, pozwalające na bardzo szybkie i agresywne prowadzenie przynęty. Kołowrotek posiada szpulę główną z aluminium i taką samą w zapasie. Kołowrotki SERINUS są objęte przedłużoną 5-letnią gwarancją. W sezonie 2018 poszerzamy gamę kołowrotków SERINUS o nową wersję z płytszą szpulą typu match.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Co powiem? Niewiele, bo zupełnie tego nie znam ;)

Za dużo hiper technologii upchali w tym kołowrotku, jak na cenę 250zł. 8 łożysk, 2 alu szpule, metal i węgiel na korpusie.
Ja tam w cuda nie wierzę.

Wiem jak wyglądają te same kołowrotki oferowane np przez Fox'a czy Map'a, a jak wyglądają te młynki oferowane przez polskie marki typu Mikado czy Jaxon.
To samo tyczy się np Dragona, który sprzedaje pod swoją banderą konstrukcje Ryobi. W konfrontacji z Ryobi na niemieckim rynku to przepaść.
Śrubki których nie można odkręcić, jakieś ostre krawędzie, podkładki hamulca o mniejszej średnicy, rdzewiejące łożyska, brak niektórych doszczelnień, gorsza sprężyna kabłąka. Jednym słowem głupie oszczędności na 5 czy 10 zł, które rzutują potem na całość.

Aktualnie każdym kołowrotkiem można połowić. Każdy ma jakiś tam hamulec, kręci korbką i można nim wyciągać ryby.
Chodzi o płynność wszystkich elementów składowych, trwałość, niewielkie zmiany pracy, użyteczność pod wpływem przebiegu i lat.

Świętych grali nie ma, czy to za 100zł czy za 1000 ;) Są tylko sprawdzone, trwałe konstrukcje, które nie zawodzą wędkarzy, które dają przyjemność z użytkowania.
Dziwnym zbiegiem okoliczności zazwyczaj wybory kręcą się w okolicach marek, które już wymieniłem. Marki te nie oferują w cenie 200zł rotorów z węgla, 10 łożysk czy korpusów z superduralu (cokolwiek to jest :P ).
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 03.03.2018, 10:22 »
Człowiek liczy na jakieś "cuda" :P Czyli dalej w tym segmencie się nie zmieniło i mój stary Passion 741 nie zostanie zdegradowany :D

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 03.03.2018, 13:17 »
Człowiek liczy na jakieś "cuda" :P Czyli dalej w tym segmencie się nie zmieniło i mój stary Passion 741 nie zostanie zdegradowany :D

Mam podobne odczucia hehe :P Nie wiem czy nie dozbierać jeszcze na coś konkretnego... ale czy warto? To już temat na inne przemyślenia...

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #40 dnia: 04.03.2018, 19:00 »
Po negocjacjach myślę, że za 400 by to poszło.
Warto porozmawiać ze sprzedawcą.

https://www.olx.pl/oferta/kolowrotek-shimano-aero-4000fa-feeder-CID767-IDsvUcj.html#975a18da3e
Artur
Okręg Poznań
C&R