Autor Wątek: Feeder - dlaczego feder?  (Przeczytany 34882 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Feeder - dlaczego feder?
« dnia: 24.03.2015, 23:28 »
Często, oglądając przeróżne polskie produkcje na YT, słyszę jak koledzy wędkarze mówią "feder".
Zastanawiam się skąd wzięło się to właśnie słowo wymawiane w takiej formie. Anglicy mówią "fi:der" (długie i), Niemcy też mówią "fi:der". Czyżby koledzy zapożyczyli wymowę tego słowa z jakiegoś nieznanego mi języka?

Nawet, jeśli byśmy przyjęli, że słowo to uległo spolszczeniu, to chyba jakiemuś bardzo dziwnemu spolszczeniu.
Bardziej zrozumiałym spolszczeniem może być maczówka. Nikt nie mówi przecież "matchówka" (może jedynie tak zapisać). Podobnie, nikt nie mówi "ketchup", tylko "keczap" lub "keczup".

Podobnym do feedera słowem jest weekend. Nikt nie mówi przecież "łekend", tylko "łikend".
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
Odp: Feeder - dlaczego feder?
« Odpowiedź #1 dnia: 24.03.2015, 23:38 »
Ciekawe. Właśnie zacząłem się zastanawiać jak ja mówię i...chyba fiider.
Ale podobny problem jest np. Wagglerem gdzie powinno się mówić:[łagler],a wiele osobistości wędkarskich mówi:[wagler]. Łot?

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.03.2015, 23:45 »
Dawno temu gdy jeszcze nie było typowych feederów przez jakiś czas zwłaszcza w Czechach ludzie łowili czymś takim co z angielska  nazywa się chyba quiver - wędka jakby ze zlamaną szczytówką zwisająca w dół
Czesi nazywali ti - Iżiszmaria
Wiecie dlaczego ?
Bo przy nieumiejętnym rzucie powstawało takie splątanie żyłki że nic tylku usiąść i płaczliwym głosem wyszeptać - Jezus Maria....
Pozdrawiam - Gienek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 24.03.2015, 23:48 »
Myślę, że wzięło się to z prozaicznej nieznajomości języka... I zakorzeniło sie mocno, podobnie jak rurka antysplątaniowa :D
Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 25.03.2015, 00:02 »
U mnie na Śląsku używa się takiego określenia : ,,chyto na fedra"
Co wcale nie znaczy że łowi feederem - tylko że używa sprężyny zanętowej na rurce :)
Fedra to po ślasku sprężyna
Pozdrawiam - Gienek

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #5 dnia: 25.03.2015, 00:03 »
Myślę, że wzięło się to z prozaicznej nieznajomości języka... I zakorzeniło sie mocno, podobnie jak rurka antysplątaniowa :D

Ale masz fobie na punkcie tej rurki antysplątaniowej :D
Darek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 25.03.2015, 00:17 »
U mnie na Śląsku używa się takiego określenia : ,,chyto na fedra"
Co wcale nie znaczy że łowi feederem - tylko że używa sprężyny zanętowej na rurce :)
Fedra to po ślasku sprężyna
Ja, na fedra chyto! Kaprziki w szilfach ;D
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25.03.2015, 00:19 »
Czyli feder to ze śląskiego?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #8 dnia: 25.03.2015, 00:36 »
Chyba nie. No, chyba że przez jakąś kolizję oznaczeń.
U nas fedra to sprężyna. Fedrarz to łowiący na sprężynę.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #9 dnia: 25.03.2015, 00:47 »
Często, oglądając przeróżne polskie produkcje na YT, słyszę jak koledzy wędkarze mówią "feder".
Zastanawiam się skąd wzięło się to właśnie słowo wymawiane w takiej formie. Anglicy mówią "fi:der" (długie i), Niemcy też mówią "fi:der". Czyżby koledzy zapożyczyli wymowę tego słowa z jakiegoś nieznanego mi języka?

Nawet, jeśli byśmy przyjęli, że słowo to uległo spolszczeniu, to chyba jakiemuś bardzo dziwnemu spolszczeniu.
Bardziej zrozumiałym spolszczeniem może być maczówka. Nikt nie mówi przecież "matchówka" (może jedynie tak zapisać). Podobnie, nikt nie mówi "ketchup", tylko "keczap" lub "keczup".

Podobnym do feedera słowem jest weekend. Nikt nie mówi przecież "łekend", tylko "łikend".

Któregoś dnia jechałem do pracy. Następnym przystankiem na mojej drodze był Plac Wilsona. Głos spikera w pociągu mówił "Następna stacja "plac wilsona" (nie: "łilsona" - tylko "wilsona"). Dwie dziewczyny zaczęły się zaśmiewać, że nagrana została niepoprawna wymowa. Nie wiedziały jednak (jak sądzę), że w Warszawie mówiono w ten sposób jeszcze przed wojną - utarł się taki właśnie zwyczaj - nawet, jak kraj nasz był w pod panowaniem miłościwych Gierków i Jaruzelskich i plac ten był nominalnie Placem Komuny Paryskiej, to wszyscy i tak mówili nań "plac wilsona" (a nie "łilsona"). Wymowa jest w oczywisty sposób błędna dla Anglika, ale wymowa angielska jest błędna dla Polaka, bo niezgodna z utartym zwyczajem językowym.
Myślę, że "feder" też zaczyna być takim zwyczajem. Spolszczenia wyrazów obcych mogą przybierać przecież różne formy - mogą być fonetyczne lub graficzne. "Feder" będzie fonetycznym spolszczeniem, jak "wilson", zaś "szekspir" graficznym. Dlaczego większość wędkarzy mówi "feder"? Być może dlatego, że "fider" sprawia problemy przy odmianie gramatycznej. Powinno się je odmieniać jak inne słowo pochodzące z języka angielskiego "lider" [liderzy  - fiderzy(?) - ale na to wyczucie językowe nie chce się zgodzić], czy może jak polski "świder"? "Feder" chyba nie stwarza takich problemów - analogiczna odmiana wyrazu "seter" jest prosta, zarówno w liczbie pojedynczej, jak i mnogiej.
Ale to wszystko tylko domysły :):)

Ale podobny problem jest np. Wagglerem gdzie powinno się mówić:[łagler],a wiele osobistości wędkarskich mówi:[wagler]. Łot?
Otóż to! To jak "wilson".
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #10 dnia: 27.09.2015, 21:16 »
Witam wszystkich .Z natury jestem dociekliwy i mam pytanie -która forma {jak w tytule }jest właściwa. Pochodzę z północy naszego pięknego kraju i u nas mówi się na ds fider , ale oglądając filmy na yt słyszę bardzo często feder {wędkarze  z południa tak mówią}. Która forma według Was jest poprawna , w sumie wszyscy wiedzą o co chodzi, ale jak powiedział prof. Bralczyk -ł zrobić łaskę czy laskę to jest różnica. Pozdrawiam i mam nadzieję że sprowokowałem do dyskusji.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 27.09.2015, 21:20 »
Poprawie - Profesor Bralczyk.

Krzysztof

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 27.09.2015, 21:23 »
Oczywiście fider. Bardzo mnie, jako anglistę, razi ten feder.
Fider pochodzi od słowa feed [fi:d] czyli karmić (jako czasownik) lub karma (jako rzeczownik). Feeder to po prostu taki karmik. Często mówią tak na butelkę dla niemowląt.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27.09.2015, 21:27 »
Feeder

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #14 dnia: 27.09.2015, 21:36 »
Poprawie - Profesor Bralczyk.

Sorki, o profesora Bralczyka chodziło, BARDZO  profesora przepraszam za literówkę