Autor Wątek: Feeder - dlaczego feder?  (Przeczytany 34957 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Feeder - dlaczego feder?
« Odpowiedź #60 dnia: 28.09.2015, 22:22 »
Mateusz . Otóż gdy zacząłem wędkować na Fi:da i usłyszałem to po raz pierwszy mieszkałem w Niemczech. Teraz używam Feder , choć jak wróciłem do kraju to długo mówiłem Fi:da , brzmiało to nad polską wodą dość śmiesznie...
No, to już ciekawe wtrącenie :)
Czyli słowo pierwszy raz usłyszałeś w Niemczech. Ale nad polską wodą zapewne wszyscy mówili właśnie "feder".
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 28.09.2015, 22:26 »
 No jasne,że mówili Feder, nadal mówią... zdarza się Fider i to coraz częściej, ja tam nadal będę mówił Feder i będę Federował :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #62 dnia: 28.09.2015, 22:31 »
A no właśnie, czyli na końcową formę miała jednak wymowa u nas nad wodą.
A gdybyś wtedy, u nas nad wodą słyszał, że wszyscy mówią "fider", to myślisz, że teraz mówiłbyś "feder"? :)

Przyjęło się to od tego, że ktoś kiedyś nie potrafił poprawnie tego wymówić i poszło tak jak się pisze.
Też mi się wydaje, że takie są właśnie korzenie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 28.09.2015, 22:32 »

No jasne,że mówili Feder, nadal mówią... zdarza się Fider i to coraz częściej, ja tam nadal będę mówił Feder i będę Federował :)
Lub drgał szczytówką :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 28.09.2015, 22:40 »
Zastanawiam się jeszcze czy feeder to tylko nazwa "kija" czy też metody łowienia.

Bo teoretycznie a może nawet praktycznie to łowię na drgającą szczytówkę używajac feedera lub pickera.

Dobrze kombinuję?

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #65 dnia: 28.09.2015, 22:42 »

Lub drgał szczytówką :)
Dobre :D :thumbup:
Można też drgać końcówką :D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #66 dnia: 28.09.2015, 22:48 »
Zastanawiam się jeszcze czy feeder to tylko nazwa "kija" czy też metody łowienia.

Bo teoretycznie a może nawet praktycznie to łowię na drgającą szczytówkę używajac feedera lub pickera.

Dobrze kombinuję?
Chyba raczej od metody połowu. Samo feeder to raczej karmnik/koszyczek/podajnik. Zaś wędka to feeder rod.
Podobnie jest z float (spławik) i float rod.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 28.09.2015, 22:53 »
Dzięki.

Czyli odnosząc się do mojego poprzedniego zdania i usiłując skonstrulować prawidłowie powiem, że łowię na feeder pickerem?
;-)

Bo jak inczej określić w jednym krótkim zdaniu metodę połowu i rodzaj kija?

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #68 dnia: 28.09.2015, 23:07 »
W związku z pewnym krytycznym głosem Pawła chciałbym też napisać, że ja sam jak najbardziej jestem za używaniem polskich form, o ile takowe są. Szanuję nasz język i jego bogactwo. Czasem sam się irytuję, kiedy słyszę przeróżne przedziwne neologizmy i zapożyczenia. Niektóre słyszę po raz pierwszy.
Nie należę zatem do tych, którzy nas siłę starają się nasz język angielskimi formami. Sam również brałem udział w tworzeniu polskich tłumaczeń do wielu programów komputerowych (być może niektórych nawet koledzy używają).

Dzięki.

Czyli odnosząc się do mojego poprzedniego zdania i usiłując skonstrulować prawidłowie powiem, że łowię na feeder pickerem?
;-)

Bo jak inczej określić w jednym krótkim zdaniu metodę połowu i rodzaj kija?

Jasne. Łowię na feeder (feederem, z feederem), używając pickera.
Albo: Łowię na feeder wędką typu feeder.

Ciekawą formą zawsze wydało mi się słowo ketchup. Tutaj spolszczenie wydaje się dość wyrafinowane. Część tego słowa spolszczono fonetycznie, a część graficznie i powstało słowo keczup (a nie keczap). Dziwne.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 28.09.2015, 23:10 »
Ja wiem jak to jest. Na fider i łaglera łowi się na komercjach a na feder i wagler na wodach PZW O:)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #70 dnia: 28.09.2015, 23:12 »
Jeśli mówimy o poprawności językowej, to zawsze trzeba ją relatywizować do konkretnego języka. Poprawne brzmienie  wyrażenia "feeder" na gruncie języka angielskiego nie musi być poprawnym brzmieniem na gruncie języka polskiego, a to dlatego, że język polski rządzi się innymi regułami zarówno fonetycznymi, jak i gramatycznymi, niż język angielski. Przyjęte słowo z języka obcego, zostaje spolszczone. I tak musi być, jeśli ma należeć do języka polskiego. Ci, którzy się gorszą polską wymową słowa "feeder" nie przejmują się, że odmieniają to słowo przez przypadki. Zmuszają ich do tego reguły języka polskiego. Jeżeli zmienia się formę wyrażenia obcego, to z tego powodu, żeby łatwo można było operować danym wyrażeniem. Istotne jest zawsze to, jak będziemy odmieniać zaanektowane słowo. Fleksja jest tu decydującą sprawą. Wybaczcie, że zacytuję samego siebie z początku tego wątku:

Spolszczenia wyrazów obcych mogą przybierać różne formy - mogą być fonetyczne lub graficzne. "Feder" będzie fonetycznym spolszczeniem, jak "wilson" [pisałem o poprawności spolszczonego brzmienia tego wyrazu w cytowanym tu wpisie], zaś "szekspir" graficznym. Dlaczego większość wędkarzy mówi "feder"? Być może dlatego, że "fider" sprawia problemy przy odmianie gramatycznej. Powinno się je odmieniać jak inne słowo pochodzące z języka angielskiego "lider" [liderzy  - fiderzy(?) - ale na to wyczucie językowe nie chce się zgodzić], czy może jak polski "świder"? "Feder" chyba nie stwarza takich problemów - analogiczna odmiana wyrazu "seter" (chodzi o rasę psa) jest prosta, zarówno w liczbie pojedynczej, jak i mnogiej.

Zresztą według odmiany nazwy "seter" odmieniamy również "fider", ale to zgrzyta, bo intuicja językowa nakazywałaby jednak odmienić "fider" jak "lider" lub "świder", ale i tak źle i tak niedobrze. Przyjęła się przede wszystkim więc forma "feder" i ona jest, będzie poprawna. Trzeba pamiętać, że norma językowa kształtuje się na podstawie uzusu, czyli (powszechnego) zwyczaju używania danego wyrażenia.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #71 dnia: 28.09.2015, 23:24 »
Mnie bardziej intrygowało samo pochodzenie tej właśnie formy niż sama językowa poprawność.
Jeśliby mówić o poprawności językowej, to myślę, że póki wyraz ten nie znalazł się w żadnym ze słowników, to ciężko tu mówić o poprawności/niepoprawności. W takim razie obie formy są dopuszczalne i równie poprawne. Żeby bowiem ocenić na podstawie uzusu, trzeba byłoby przeprowadzić badania, która forma jest częstsza, a co do tego pewności nie mamy. Możemy podejrzewać. Wśród znanych mi wędkarzy dominuje na przykład forma fider.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 28.09.2015, 23:30 »
U mnie wszyscy mówią "na grunt". Poza mną nie znam nikogo z moich okolic kto łowi na ds więc pewnie dlatego rzadko słyszę słowo feeder. Ja sam mówię fider.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #73 dnia: 28.09.2015, 23:39 »
Mnie bardziej intrygowało samo pochodzenie tej właśnie formy niż sama językowa poprawność.
Jeśliby mówić o poprawności językowej, to myślę, że póki wyraz ten nie znalazł się w żadnym ze słowników, to ciężko tu mówić o poprawności/niepoprawności. W takim razie obie formy są dopuszczalne i równie poprawne. Żeby bowiem ocenić na podstawie uzusu, trzeba byłoby przeprowadzić badania, która forma jest częstsza, a co do tego pewności nie mamy. Możemy podejrzewać. Wśród znanych mi wędkarzy dominuje na przykład forma fider.

Myślę, że genezę ma, po pierwsze, w pisowni, a po drugie, w bardziej naturalnej, łatwiejszej odmianie przez przypadki, zbieżnej z innymi, podobnymi nazwami. Z pewnością jest tak, że dopóki w jakimś słowniku spece nie rozstrzygną, jaka forma fonetyczna jest poprawna, obie formy są dopuszczalne. Ja jednak obstawiam "feder" i mogę postawić litr dobrego bimberku (albo i więcej, jak będzie trza) na tę opcję.  ;D :D

Mogiemy iść w zakłady  :D Ktoś się dołącza? Ależ byłoby pijaństwo... :o
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #74 dnia: 28.09.2015, 23:41 »
Zastanawiałem się nad tymi słowami, które podał Darek i ich odmianą. Lider to rzeczownik osobowy, więc ma też typową dla siebie formę w deklinacji. Z kolei fider/feder to przedmiot.
Okazuje się, że w słoniku istnieje słowo fider. Jest to jakiś rodzaj kabla. Nie mam pojęcia czy też jest to zapożyczenie. Pewnie tak. On odmienia się tak samo jak seter.
Pozdrawiam
Mateusz