Autor Wątek: Jak często przerzucać zestaw?  (Przeczytany 44341 razy)

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: feeder
Jak często przerzucać zestaw?
« dnia: 26.03.2015, 00:41 »
Koledzy jak często przerzucacie zestawy, np łowiąc metodą ,lub łowiąc koszyczkiem .Są opinie aby np. łapiąc koszyczkiem średnim np.leszcze zestaw przerzucać co 4,5 min jakie są wasze doświadczenia??
Krzychu

Grendziu

• Gość
Odp: Jak często przerzucać zestaw?
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2015, 00:44 »
Jak na koszyk to do 20 min. czekam na branie.

Offline Hein

« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2015, 00:45 »
Właśnie się zastanawiam czy to nie za długo,być może o tej porze roku nie ,ale w pełni sezonu kiedy ryba dobrze żeruje ,ja np.przerzucam bez brania, ale nigdy nie co 5 min ,właśnie na jednym z filmów MRK  tak zasłyszałem ,że tak trzeba nęcić leszcze.
Krzychu

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26.03.2015, 00:50 »
Ale jak w pełni sezonu (dla mnie już on nastąpił) nie masz brania, to oznacza chyba, że w danym dniu czy momencie ona nie żeruję? Z bardzo częsty zarzucaniem koszyka wiążę się umiarkowany plusk do wody (może płoszyć ryby jak i je zwabiać) oraz to że jeśli bierze ryba słabo to przenęcisz docelowo swoje łowisko.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 26.03.2015, 00:57 »
Zależy na jakiej wodzie łowisz i o jakiej porze roku...

Na komercji, wiosną lub latem zarzucanie co 2-3 minuty jest jak najbardziej wskazane. Mając miks 50/50 wprowadza się sporo towaru w ten sposób , powodując, że karp trzyma się danego miejsca. Moze wydawać się to śmieszne - ale tak się łowi. Oczywiście jak bran nie ma w ogóle to trzeba zbastować, ale zazwyczaj pojawia się odpowiedź - ryby lubia takie tempo...

Na wodach typu 'PZW' - co 10-15 minut jest OK, przy wprowadzeniu wcześniejszym jakieś porcji towaru. Na rzece może być podobnie, przy czym łowiąc grubsze ryby wg mnie lepiej jest zarzucać rzadziej, natomiast oprócz koszyka dawać na hak torebke PVA, czy to z pelletami czy z konopiami, kukurydzą etc. Mamy pewność, że nasza miejscówka podwójnie jest nęcona.

Łowiąc na przestrzeni jesieni i wczesnej wisony zarzucamy o wiele rzadziej, mniejszymi ilościami zanęty (mniejsze koszyki), zaś późną jesienią- zimą ryb juz szukamy. Warto zawsze mieć termometr i miec obraz tego co się dzieje w łowisku. U mnie ostatnio mimo późnego marca woda wciąż była zimna, ryba juz sie budziała ale żerowała wciąż słabiutko. Łatwo coś zepsuć wtedy. Spróbowałem zanęcić więcej, i miałem 2 ryby po czym cisza... Łowiąc Metodą należy posiadać 2 lub najlepiej 3 rozmiary podajnika, wtedy jest nam łatwiej się dopasować. Łowiąc na komercji wielkość podajnika sugerować może właśnie temperatura wody. Każdy podajnik można nabijać podwójnie, dlatego na przykład mały rozmiar nabity dwa razy, na mojej zimnej marcowej wodzie powinien lądować w wodzie co 15-20 minut. W kwietniu, powinien juz byc to podajnik large, zarzucany co około 10-15 minut. Maj - co 10 minut ale nabity podwójnie często, zaś czerwiec - sierpień, podajnik ekstra large... Można to odnieśc do rozmiarów koszyka zanętowego również , którego rozmiary tez warto miec co najmniej trzy.
Lucjan

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26.03.2015, 01:05 »
Luk nic dodać nic ująć, mniej więcej podobnie :)

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #6 dnia: 27.03.2015, 21:05 »
Ja ma nieco inne zdanie na ten temat...o ile na komercji częste przerzucanie się sprawdza...robię to co kwadrans o tyle na łowiskach PZW, szczególnie na tych na których ja łowię, obfitujących w duże ryby, zestaw przerzucam co 45-60min.  Łowisko wstępnie zanęcone jest spombem drobnym pelletem, kukurydzą i konopiami. Jakoś to przerzucanie co chwila za mną nie przemawia i nie pasuje do nocnej ciszy i dużych ostrożnych ryb na które poluje....
Pozdrawiam

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 27.03.2015, 21:10 »
Tu się zgadzam,zwłaszcza w nocy często nęcę kulami a łowię bez koszyka z ciężarkiem,nie trzeba wcale daleko rzucać.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 27.03.2015, 21:22 »
Warto jednak dodać, że Łukasz nastawia się głównie na większe karpie.
Tak naprawdę przy zanęceniu łowiska spombem mógłby tam równie dobrze leżeć zestaw typowo karpiowy, bez podajnika do metody.
Po 40-60 minutach metodowa pułapka, czyli schowana w centrum podajnika przynęta, z pewnością już nie istnieje. Jest to wtedy taki zestaw z krótkim przyponem i ciężarkiem, którego rolę spełnia ciężarek podajnika.

To jest to, o czym często mówię, że jest to jakby punkt przejścia z metody do wędkarstwa karpiowego.

Klasyczna metoda, czyli zarzucany co parę minut punktowo podajnik, bez wcześniejszego nęcenia, to inne łowienie. Oczywiście, ryby zwykle wtedy nie są duże. Jest to łowienie lżejsze, bardziej uniwersalne, zaś na komercji może właśnie skutkować sporą ilością karpików.

Myślę, że nastawiając się na dużej okazy nie ma konieczności stosowania podajników do metody.
Karpiowy zestaw z ciężarkiem i samozacięciem, nęcenie spombem, woreczki PVA.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 27.03.2015, 21:24 »
Ja nastawiam się głównie na duże leszcze,a one nie lubią specjalnie hałasu zwłaszcza te czarne :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 27.03.2015, 21:33 »
Ja nastawiam się głównie na duże leszcze,a one nie lubią specjalnie hałasu zwłaszcza te czarne :)
stas zgadzam sie z toba ja jak lowie a wejdzie stado to siedze jak najciszej bron boze zeby spinka sie trafila bo lopaty zaraz znikna i trzeba odczekac zeby weszly
lowie tylko na splawik a ze lowie z lodzi to kazdy ruch glosny na lodzi tez zle dziala
zauwazylem z lat lowienia ze rowniesz wypuszczanie ryb w kierunku lowiska tez zle dziala dlatego wypuszczam z drugiej strony lodzi
leszcze podobno w razie zagrozenia emituja jakis feromon ktory pozostale ostrzega przed niebezpieczenstwem
Maciek

Offline Hein

« Odpowiedź #11 dnia: 27.03.2015, 21:35 »
Tylko leszcz musi dobrze zjeść bo jak nie to odpłynie ,czyli i tak często trzeba ,zastanawia mnie styl łowienia MRK nęci grubo ,często przerzuca i łowi , nie ma wyjścia trzeba testować 2 style zobaczyć który skuteczniejszy.
Krzychu

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #12 dnia: 27.03.2015, 21:37 »
Jak na koszyk łowiłem, lub sprężyne to przerzucałem po godzine, max półtorej, i mi bardziej odpowiadało niz np. co 30 minut. Jak wywoże zestaw to wgl nie przerzucam tylko stoi np. 2 dni a w dzień trzeci ryba weźmie. Ale tak ok. godzine myśle że bedzie w sam raz.
Pozdrawia cały TIM!

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 27.03.2015, 21:37 »
Ja stosuję wyczynową długą siatkę,jak wejdą leszcze to już nie wypuszczam ryb w trakcie ,tylko na koniec,spięta czy wypuszczona płoszy stado
Staś
Klasyczny Feeder

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 27.03.2015, 21:39 »
Nęcę dość grubą zanetą
Staś