Autor Wątek: Jak często przerzucać zestaw?  (Przeczytany 44410 razy)

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak często przerzucać zestaw?
« Odpowiedź #30 dnia: 31.03.2015, 22:24 »
A jaką macie taktykę przy leszczu jak wejdzie w łowisko ,dodajecie więcej grubszych rzeczy ,czy taka sama zanęta cały czas, bo jak leszcz lubi pojeść to powinien dostać coś grubszego żeby go przytrzymać w łowisku. Ja w ubiegłym sezonie donęcałem spombem średnio co 30 minut 2 rakiety średnie a leszcze brały cały dzień a donęcałem gotowaną kuku :) To był taki bonus do tego co miałem w koszyczku a łowiłem na metodę .
Krzychu

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 31.03.2015, 22:36 »
Chyba te leszcze były niezbyt duże. Gdybym u siebie przed połowem zanęcił spombem to pierwsze brania łopat po jakichś 2 godzinach , są zbyt ostrożne a spomb za głośny
Pozdrawiam - Gienek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #32 dnia: 31.03.2015, 22:38 »
Gieniu na głębokości 8-12 metrów chyba im nie przeszkadza.
Zbyszek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 31.03.2015, 22:41 »
Gieniu na głębokości 8-12 metrów chyba im nie przeszkadza.
Ja swoje łowię na 5-7m i wyraźnie przeszkadza. Właśnie bardziej leszczom niż innym rybom, pierwsze meldują się płocie, potem karpie a na końcu leszcze .
Pozdrawiam - Gienek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #34 dnia: 01.04.2015, 07:07 »
A jaką macie taktykę przy leszczu jak wejdzie w łowisko ,dodajecie więcej grubszych rzeczy ,czy taka sama zanęta cały czas, bo jak leszcz lubi pojeść to powinien dostać coś grubszego żeby go przytrzymać w łowisku....

u mnie jak już wejdą łopaty to stawiam na mięcho i jeszcze raz mięcho. Głównie cięty gnojak/rosówka z ziemią (jezioro) lub ziarnami i gliną (rzeka)

Chyba te leszcze były niezbyt duże. Gdybym u siebie przed połowem zanęcił spombem to pierwsze brania łopat po jakichś 2 godzinach , są zbyt ostrożne a spomb za głośny

co zbiornik to inne zwyczaje
u mnie naprawdę rzadko zdarza się (gł ok 3-4m), żeby Lechole wchodziły przed pierwszą/druga godziną sesji (długo trwale nęcenie pomijam) i to niezależnie od hałasu. Czy pomacham małymi czy użyję wielkich koszy do nęcenia czy zapakuję pod nogi "pomarańcze" z reki  - efekt jednakowy najpierw żyletki, później grubsza płoć, trochę ciszy ... leszcze
Pozdrawiam
Olo

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #35 dnia: 14.04.2015, 14:31 »
Jeśli chodzi o methode to przerzucam co 15 min ponieważ jesli podajnik z zanętą czy jakimś pelletem leży w wodzie już ze 20 min to ta zanęta już nie istnieje                                                 

Pozdrawia cały TIM!

Offline K0NR@D

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • No Kill Carp Team Poland - Fan page on Facebook!
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #36 dnia: 14.04.2015, 15:08 »
Ja godzinę trzymam i np Po godzinie mam branie i karpik.
Pozdrawiam, No Kill Carp Team Poland
Zapraszam do polubienia profilu na FB! No Kill Carp Tam Poland!!!

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 14.04.2015, 16:26 »
Zakłada się, że podajnik do methody przerzucamy, co 15 minut a wczesną wiosną może być nawet, co 30.  Są oczywiście odstępstwa od reguły jak chociażby ostatni przykład z QUALIFIES FOR THE UK CHAMPS gdzie ADAM ROONEY przerzucał, co 2 minuty, (jeżeli dobrze mi przetłumaczył translator)  :)
Robert

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #38 dnia: 14.04.2015, 19:50 »
Zakłada się, że podajnik do methody przerzucamy, co 15 minut a wczesną wiosną może być nawet, co 30.  Są oczywiście odstępstwa od reguły jak chociażby ostatni przykład z QUALIFIES FOR THE UK CHAMPS gdzie ADAM ROONEY przerzucał, co 2 minuty, (jeżeli dobrze mi przetłumaczył translator)  :)
Tak jest :) Musiał mieć dobre muskle :)
Pozdrawiam
Mateusz

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 14.04.2015, 21:32 »
To wszystko zależy od tego jakie zestawy stosujemy, co mamy na haku (lub włosie), na jaki gatunek się nastawiamy, czy to początek sesji, czy bliżej końca, tego się nie da określić dokładnie, no i najważniejsze intensywność żerowania ryb, kurde nawet o tym nie myślałem, niby banalne pytanie, a jak ciężko sprecyzować.
Podajniki na początku co kilka minut z białymi, by rozgrzebywały zanętę, która nęci miejsce, potem co jakieś 10 minut przechodząc na coraz większe przynęty itp.
Koszyczki co kilka minut, te jednak zawsze podsuwam po paru minutach jednym obrotem korbki, by przynętę podsunąć w miejsce, gdzie właśnie zanęta opuściła koszyczek i najlepiej pracuje. Po kilkudziesięciu minutach zmieniam częstotliwość przerzucania zestawów i po zarzuceniu podsuwam przynętę przez obrót korbki po 3-4 minutach a potem max 8-10 minut czekam do brania.
Jak sypię grubo łopatką w ciepłe miesiące ziarna i pellety, to stosuję samą oliwkę (przeważnie 25 - 30g) i ziarna przerzucam tak co 10 - 15 minut, a pellet do drugi raz jak przerzucam zestaw z ziarnem.
Wszystkie takie detale sami musimy sobie dopasować nad łowiskiem, to jest właśnie tzw taktyka, no ale tu potrzebna również praktyka, którą nabieramy latami ;).

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #40 dnia: 03.05.2015, 17:32 »
Ja jeśli łowię na metodę, to ściągam zestaw co kwadrans - jednocześnie jedną i drugą wędkę - mój kolega przerzuca co 10 min każdą, czyli co 20 minut kada wędka jest zarzucona ponownie. Jak łowię z koszykiem, to czasami przerzucam nawet co  minut, zależy od wielkości koszyka im mniejszy tym częściej przerzucam zestaw.
Robert

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #41 dnia: 03.05.2015, 17:34 »
na zawodach przerzucam wedke co 20 min (jesli  to są zawody na jedną wędke) a normalnie  co 25 max 30 minut kazdą
Znów jestem

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #42 dnia: 03.05.2015, 18:25 »
Obojętnie czy na metodę czy na koszyk to średnio 10/15min. Są oczywiście odstępstwa, średnio pięć lub sześć na godzinę.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 03.05.2015, 18:29 »
Jeżeli łowimy na komercji ze spora ilościa karpia, proponuję Wam spróbowanie zarzutówk koszyka co 2-3 minuty. Lepiej mieć miks 50/50 aby pellety utrzymywały ryby na dłużej. Częste zarzuty szybko budują dywan, krótka piłka - brak brania - po 3 minutach ponowny zarzut. Często można sprawić, że karp podchodzi zaraz po opadnięciu podajnika na dno. Podobnie jak lin nie jest on wcale taki płochliwy i jeżeli pojawia się więcej sztuk, zaczyna sie ostra konkurencja  o pokarm. A konkurencja to brania... :D
Lucjan

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #44 dnia: 03.05.2015, 18:53 »
Jeżeli łowimy na komercji ze spora ilościa karpia, proponuję Wam spróbowanie zarzutówk koszyka co 2-3 minuty. Lepiej mieć miks 50/50 aby pellety utrzymywały ryby na dłużej. Częste zarzuty szybko budują dywan, krótka piłka - brak brania - po 3 minutach ponowny zarzut. Często można sprawić, że karp podchodzi zaraz po opadnięciu podajnika na dno. Podobnie jak lin nie jest on wcale taki płochliwy i jeżeli pojawia się więcej sztuk, zaczyna sie ostra konkurencja  o pokarm. A konkurencja to brania... :D

Lucjan, przerzucanie co 2 minuty, przy łowieniu na dwie wędki, to istna katorga. Nie wyobrażam sobie tego w praktyce. Na jedną wędkę to jeszcze mogę sobie to wyobrazić, ale na dwie to niemożliwe. Choć przyznam, że jak będę nad woda w tygodniu to spróbuję rzucać co 2 minuty - będzie gimnastyka :)
Robert