Autor Wątek: Kołowrotek feederowo-karpiowy w granicach 200-300 zł  (Przeczytany 5749 razy)

Offline Boloo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
Witam serdecznie, razem ze znajomymi planujemy kupić naszemu dobremu koledze w prezencie 2 kołowrotki.
W tym sezonie będzie łowił na zbiornikach gdzie dominującą rybą jest karp, nawet 20kg+, jednak jest też duzo innej białej ryby. Cały przekrój ryb drapieżnych łącznie z sumami sięgającymi 2m. Wędki jakie posiada to ciężkie feedery 3,90/ 150g. Wiem, że trudno będzie znaleźć coś uniwersalnego, co mogłoby służyć zarówno do feedera jak i do łowienia dużych karpi. Może jednak ktoś z was byłby w stanie doradzić jakiś kołowrotek w granicach 200-300zł, który posłużyłby mu kilka sezonów. Przy okazji zapytam jakie żyłki polecacie do takiego łowienia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kołowrotek feederowo-karpiowy w granicach 200-300 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 31.03.2018, 19:04 »
Fox Eos 1000
;)

Offline Frodo82

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 31.03.2018, 19:16 »
  OKUMA AVENTA BAITFEEDER do 300zł nie ma lepszego młynka https://www.karpmax.pl/klamoty/czytaj/nowosc-okuma-kolowrotek-aventa-baitfeeder
Spin: Szczupak -89 cm, Okoń -40 cm, Sum -92 cm, Sandacz -55 cm, Kleń -51 cm, Boleń -63 cm, Jaź 41 cm, Pstrąg tęczowy -44 cm

Spławik & Grunt: Sum -125 cm, Karp -70 cm, Leszcz -62 cm, Lin -38 cm, Karaś -45 cm, Węgorz -63 cm, Płoć -34, Wzdręga -33 cm, Krąp -37 cm, Świnka -32 cm, Sumik karłowaty -31 c

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #3 dnia: 31.03.2018, 19:22 »
W tym budżecie szukałbym czegoś bez wolnego biegu(mniej bebechów = mniejsza awaryjnosć), karpie i sumy, to już konkretny młyn potrzeba, tutaj nie ma "mientkiej" gry. Sprzęt musi być mocny i niezawodny.

Majster @Wonski81 polecał kiedyś: Spro Incognito Pro(nieprodukowany, leżaki) 
Tylko to już spora "betoniarka" do feedera raczej nie pasuje.

Poczekaj na forumowego eksperta od maszynek.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 31.03.2018, 19:42 »
Ja polecę do takich zastosowań spro Long cast 460. Posiadam tą maszynę od 2 lat i działa bez zarzutów.  Młynek waży 570 gr jak dobrze pamiętam.  Jeśli nie potrzebujesz wolnego biegu to z czystym sumieniem polecam.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 31.03.2018, 20:10 »
Fox Eos 10000 z wolnym biegiem ale to nie znaczy że gorszy !!! Żyłkę Technikum lub Buldozer +28 i strzałówka koniczna :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.04.2018, 07:28 »
Okuma Longbow XT 640 lub 650. Bardzo udany kręciołek w przystępnej cenie (ok 200zł), a dodatkową zaletą jest 5-letnia gwarancja :D
Ja mam najmniejszy rozmiar 630 i jestem z niego bardzo zadowolony :) z karpiami i jesiotrami po 10 kg daje sobie świetnie radę, więc i z większymi rybkami problemu nie będzie :)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.04.2018, 09:04 »
Spore ryby na zbiorniku z jednej strony, a z drugiej feedery, tyle że nie byle jakie!
3,9m i 150g CW?
Ja tutaj nie widzę kompromisów.
Szukałbym maszyny konkretnej, odpowiedniej wielkości. 500 do 600g chyba byłoby optymalnie.
Budżet nie jest spory, więc jak zwykle polecałbym coś z Okumy. Modele z wolnym biegiem odpowiedniej masy, wielkość 5000-6000 są wg mnie najbardziej odpowiednie. Po co wolny bieg? Na takiej wodzie to bardzo dobra opcja, zapewni nieco bezpieczeństwa.

Fox Eos, to też nie taka zła konstrukcja, dość wytrzymała, o awariach także nie słyszałem.

Większe maszyny już nie bardzo, wejdziemy na obszary "karpiowe".

Wolnym biegiem i jego awariami nie ma się co przejmować. Rzekome usterki to mity :facepalm:
Zdarza mi się raz na kilka lat naprawiać wolny bieg, na zasadzie takiej, że spadła sprężyna z prowadzenia :)

Marki, które produkują, a nie tylko naklejają swoje logo na chińszczyznę, maja dopracowane systemy wb, więc Shimano, Okuma, Daiwa czy Penn to dobre wybory.

Należy jednak pamiętać, że w trakcie użytkowania wb, stosując grube żyłki i polując na spore ryby, należy przy odjeździe złapać za szpulę (by ją wyhamować) i dopiero przełączyć dźwignię ;)
Gwałtowny odjazd spanikowanego karpia dwucyfrówki na żyłce 0,35 i lekkomyślne przełączenie dźwigni blokady wolnego biegu może rozwalić zbijak nawet w Pennie czy "niezniszczalnym" Baitrunnerze B ;)
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #8 dnia: 01.04.2018, 10:05 »
Jeszcze to kiedyś majster serwisował:

DOME GABOR TEAM FEEDER SPECJAL MATCH