Autor Wątek: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?  (Przeczytany 65092 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?
« Odpowiedź #60 dnia: 22.07.2016, 20:34 »
Ja kupiłem kilka, i w sumie najbardziej odpowiada mi ta, zielony Anchor z ESP. Mam już wyniki na nią, jest OK:
http://www.esp-carpgear.com/viewProduct.php?id=261

Mam tę 15 lb, i pozwala mi ona na wiązanie push stopów.  Oczywiście są to przypony do większych ryb, dłuższe (12-15 cm).

Jurek, nie wiem czy przy plecionkach uda się zrywać przypony przy zaczepach. Pomimo, że piszą o wytrzymałościach jakie piszą, to chyba jednak żyłka będzie pękać pierwsza.
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 22.07.2016, 20:40 »
Żyłka 0,25 wytrzyma 7,8kg tylko w snach hehe zobacz na angielskie żylki tam podają realna wytrzymałość np daiwa Hyper sensor 0,26 wytrzymuje 4,5 kg.  A plecionke weź jakąś drennana 15 lb. Drennan Carp Dacron kosztuje 25zl za 20 metróm sam nie używałem ale pewnie będzie dobra albo ta co Luk podaje on używał i na 100% jest dobra. 
Paweł

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 22.07.2016, 20:56 »
Żyłka 0,25 wytrzyma 7,8kg tylko w snach hehe zobacz na angielskie żylki tam podają realna wytrzymałość np daiwa Hyper sensor 0,26 wytrzymuje 4,5 kg.  A plecionke weź jakąś drennana 15 lb.

Myślisz, że producent z tą wytrzymałością przesadza?

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #63 dnia: 22.07.2016, 23:12 »
Możesz sam sprawdzić, powieś na żyłce bańkę 5 litrów z wodą albo użyj wagi wędkarskiej i ciągnij ręką, i patrz, ile wytrzyma. 
Paweł

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #64 dnia: 26.07.2016, 22:33 »
Tutaj jest jeszcze inna kwestia, nad którą ostatnio rozmyślałem i obserwowałem zachowanie się zestawu przy brzegu.
Zauważmy, że przy metodzie ten króciutki przypon jest zagięty w pętlę. Gruba/sztywna żyłka przyponowa może zbyt mocno sprężynować i po rozpuszczeniu się miksu oraz mniejszej (lżejszej) przynęcie może w drodze rozprostowywania się zrzucić przynętę z podajnika.
Dlatego postanowiłem przetestować cienką plecionkę. Nie za grubą, bo skoro żyłka główna ma wytrzymałość 3 kg, to wystarczy plecionka np. 3,8 kg. Tutaj z kolei pojawia się problem, ponieważ plecionki unoszą się i tworzy się pętla skierowana w górę. Temu można jednak łatwo zapobiec, przeciągając przypon przez ołowianą masę plastyczną (używana często w wędkarstwie karpiowym). Drobiny ołowiu wejdą między włókienka plecionki i nie będzie ona pływać. Ostatnio złowiłem dwa linki. Jeden na zestaw z żyłką, a jeden na zestaw z plecionką.
Wiarygodne testy mogą jednak przeprowadzić koledzy, którzy łowią większe ilości ryb :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 27.07.2016, 06:23 »
Drennan reklamuje swoje plecionki przyponowej jako tonące bez dodatkowego obciążenia,  po wypłacie kupię i będę testował bo na razie używam plecionki Berkeleya 0,12.
Paweł

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #66 dnia: 02.08.2016, 07:16 »
Drennan reklamuje swoje plecionki przyponowej jako tonące bez dodatkowego obciążenia,  po wypłacie kupię i będę testował bo na razie używam plecionki Berkeleya 0,12.

Kolego, kiedyś też uwierzyłem reklamie plecionki Spiderwire czy jakoś podobnie. Miała tonąć "od ręki" i co? Pływała jak słoma.

Także przed zakupem podaj dokładną nazwę tej plecionki na forum lub na forum spinningowym i poczekaj na odpowiedź bo pewnie już ktoś się na tę reklamę złapał.

Jest prosty patent na to aby prawie każda plecionka tonęła.

Bierzesz pastę dociążającą pomiędzy palce i przeciągając po plecionce wcierasz tę pastę. Po kilkukrotnym przeciągnięciu i wtarciu części pasty, plecionka powinna lepiej tonąć.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline boruta

• Ekspert
Paweł

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #68 dnia: 05.08.2016, 10:34 »
Panowie jakiego rozmiaru haczyka używacie doi łowienia ma methode? Zastanawiam się czy jest sens wiązania przyponów z kilkoma rozmiarami haczyka np  WG 10 12 14 . Czy obskoczę jednym rozmiarem np 10 przynęty 8 10 12 mm?
Michał

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 05.08.2016, 11:30 »
10-12. Dla mnie 12stka jest uniwersalna do przynęt 8-10-12mm chodź pod te ostatnie juz tak nie do końca...
Krzysztof

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 05.08.2016, 11:35 »
Ja stosuję 12 albo 10, chociaż najczęściej nr 12 - stosuję od 8 mm do 12 mm przynęty.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 05.08.2016, 11:54 »
Po kilku razach jak mi poszła ryba z przyponem to do tych haków rozmiar 8 i 10 stosuję plecionkę i muszę powiedzieć że już chyba nie będę jej stosował bo mam dużo spinek z haka w końcówce holu ryby przy brzegu lub przed włożeniem jej do podbieraka. Może coś źle robię czy ktoś ma jakiś pomysł by temu zaradzić

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 05.08.2016, 12:13 »
Ja miałem co prawda nie na tych haczykach ryby zapięte w nie za wargę lecz głębiej w pysku. Haczyk nie był wbity w głąb lecz trzymał za samą skórkę. I właśnie podejrzewam u siebie że to odpowiadało za spinki. I myślę ,że długość przyponu ma tu znaczenie trzeba go skracać do minimum.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 05.08.2016, 14:07 »
Przypony robię o długości do 10 cm więc nie wiem jaka jest przyczyna tych spinek na plecionce bo na żyłce ich nie mam.

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 21.08.2016, 11:28 »
Ja ostatnio zauważyłem że rodzaj przynety też ma wpływ na spinki ryb.                                        Na twarde przynęty np.  dumbellsy mam więcej spinek niż na miękką kukurydzę.  Twarda przynęta przemieszcza się podczas holu w pysku ryby i odnoszę wrażenie że czasem może ułatwić wypięcie się haka.                           Kilkukrotnie zdarzyło mi się że po spince ryby wyciągnąłem hak wbity w dumbellsa. Na miękka kukurydze wydaje mi się że hol jest pewniejszy bo przynęta się poddaje lub spada podczas holu i nie przeszkadza.                         Zauważyłem też że na płytkie wodzie takiej do 1,5 metra pewniej trzymają rybę przypony krótkie 8-9 cm.  Na dłuższych 12-15 cm przyponach miałem więcej spinek.
Paweł