Autor Wątek: Zakup budżetowego zestawu na grunt/metoda feeder  (Przeczytany 2629 razy)

Offline pamel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam.

Na wstępie chciałbym się przywitać , jestem Michał z Krakowa.
Od razu zaznaczam że na łowieniu ryb znam się jak małe dziecko na fizyce kwantowej co nieznaczy ze nie próbuje poszerzać wiedzy oraz nie czerpię z tego przyjemności.
Mimo iż łowie jedynie na komercji|(brak czasu na zasiadki ) to staram się łowić głowie karpie itp.
W tym momencie posiadam dwie wędki w których zestaw wchodzi kij mikado 3.9m 3,25lb(o ile dobrze pamietam) oraz kołowrotek mistral carp x4 5000 , obie wędki mam już delikatnie wysłużone.Przedstawie wam równiez sposób łowienia(chociaż pewnie dostanę fale hejtu) , otóż łowie na tym zestawie na metodę feedera tj mam koszyczki jaxona średnie i tam pakuje najczęsciej pellet 2mm lub method mixa. Domyslam sie iż te wędki są bardziej na grunt niż na metodę to jednak dzięki zastowoaniu bąbki którą zakładam na zyłke zaraz za podpórką mogę zobaczyć branie rybki( z tego co się orientuje łowienie ma tetode powinno odbywac się na bardziej miękkiej wędzce i przyglądaniu sie jej szczytówce, jeżeli to nie prawda to poprawcie mnie) .
W tym momencie korzystam z gotowych przyonów najczesciej z plecionki chociaż zdaje sobie sprawe że na metodę łowi się z cieńszej zyłki.

Wracając do meritum , chciałbym zakupić coś nowego tj kija|(wędzisko??) oraz kołowrotek jako iż moje są już delikatnie wysłużone.
Jako kompletny laik nie mam pojecia jakich marek oraz modeli szukać, chociaż jestem przekonany co do kołowrotku mistrala i uwazam ze te które mam spełniły swój obowiązek zadowalająco. Troszkę poszperwałem i myśle że jeden mam na oku tj mistrall 7000.

Bardzo proszę was panowie , jeżeli komukolwiek wogole dotrzeć do tego momentu aby zaproponował jakieś kije oraz kołowrotki w przystepnej cenie( za kij dałem w granicach 200zł i jestem do dzisiaj zadowolony) o jakieś propozycje.
Oczywiście jeżeli macie porady co do mojego łowienia i metod równiez poprosze o ukierunkowanie mnie bo zdaje sobie sprawę że wiele rzeczy robię źle)łowię najcześciej na kulki 8-14mm ,czasami zdarzą się bałwaniki lub pelet od czasu do czasu, najczęsciej nęce tym co zakładam na włosa tj jeśli truskawką nęce rto truskawkę na włosa, a wielokrotnie widziałem i mówiono mi aby to się nie powtarzało).
Dodam jeszcze że mimo wszystko rzuty w okolicach 50-80metrów to standar(tak mi się wydaje).

Bardzo prosze o wyrozumiałośc dla laika oraz o pomoc.
Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakup budżetowego zestawu na grunt/metoda feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 28.05.2018, 21:40 »
Cześć Michał !
Bardzo wielu wędkarzy łowi już przy pomocy koszyków do metody używając zwykłych karpiówek, jest to  wygodne jeśli posiadasz sygnalizatory dźwiękowe i nie musisz ciagle wpatrywać się w drgająca szczytowkę :) jeżeli łowisz na metodę nie przelotowo to praktycznie ryba(jak łowisz na komercji to najpewniej najczęściej twoja zdobyczą są karpie, które zasysając przynętę same się zatną i sygnalizator czy babka swietnie pokaże Ci branie.
Sam byłem w podobnej sytulacji do Ciebie jak zaczynałem z metoda.
Ja polecę Ci zakup kołowrotków z firmy Okuma(sam posiadam 3 sztuki i z każdej jestem bardzo zadowolony, jest to kompromis miedzy cena i jakością. Bardzo dużym plusem jest gwarancja pięcioletnia! Jest w czym wybrać do około 200 zł ceymar, longbow)
Co do Kijów poleciłbym Ci w tej cenie zrobić tak jak Ja kupić jeden sztywniejszy 3.5 lb np shimanno Alvio którym możesz sobie rzucać rakietą zanetową w celu ściągnięcia ryby w wybrane miejsce(nie dalekie rzuty ale 50 metrów osiągniesz  i rybkę fajnie czuć), a drugi może być miękki który ładnie pracuje np. Daiwa Black Widow 3 lb na którym hol karpia 2-3 kg to przyjemność sama w sobie. Propozycje które Ci podałem uważam za dobre jeśli nie łapiesz ogromnych ryb 10kg+ i jesteś weekendowym wędkarzem i nie chcesz dać się zwariować żeby wydawać dużo pieniędzy żeby fajnie połowić. Nęcisz wporządku, czasem można przełamać schemat i np nęcąc kukurydza zakładać kulki, ale sam musisz odpowiednio reagować widząc jak ryba żeruje.
Mam nadzieję, że w jakiś sposób Ci pomogłem :)
Pozdrawiam
ADAM

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #2 dnia: 28.05.2018, 22:14 »
Ja krótko. Oczywiście to tylko propozycje ;)

Wędka: Jaxon Genesis PRO Method Feeder 3.30m 20-60g (ok 170 zł)
tańsza alternatywa: Robinson Stinger Method Feeder 3.30m 15-60g (ok 120 zł)

Kołowrotek: Okuma XT Baitfeeder 640 (łożysk: 6, pojemność 0.25/240, przełożenie: 5.0:1, szpula zapasowa, wolny bieg, waga: 283.00 g - ok 200 zł)
tańsza alternatywa: Okuma Ceymar Baitfeeder CMBF-340 (łożysk: 3, pojemność 0.25/240, przełożenie: 5.0:1, szpula zapasowa, wolny bieg, waga: 283.00 g - ok 140 zł)

Żyłka: Shimano Aero Super Match 300m - 0,25mm (poniżej 20 zł)

Kijki są polecane, długość 3,3 metra jest chyba najbardziej uniwersalna - przy dobrej technice powtarzalne rzuty na 50 metrów są do zrobienia, 80 to raczej przy idealnym dobraniu zestawu i mocnym wietrze w plecy ;) C.W. do 60 gramów (a co za tym idzie trochę mocniejsze blanki) pozwolą lepiej zapanować nad rybą, a na metodę też zbyt dużo drobnicy nie łapiesz żeby musieć mieć niewiadomo jakie czucie. I nie będzie takiego szoku jak po przejściu z karpiówki na pikerka 2,7 cw 40 ;)

Kołowrotki Okumy są solidne. Moim zdaniem w sam raz do targania komercyjnych karpi. Wielkość 40 powinna być ok, chociaż to niewielkie maszynki. Zawsze możesz wziąć rozmiar większy (55) ale to już dużo większe body i rotor. Wolny bieg polecam, nie tylko początkującym. Chroni to przed utratą kijka przy chwili nieuwagi.

Żyłkę polecę, sprawdza mi się. Za tą cenę naprawdę fajny wybór. Jak dasz podkład z jakiejś starej żyłki, to będziesz miał na drugie nawinięcie ;)

Offline KrisR

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.05.2018, 22:33 »

...... Od razu zaznaczam że na łowieniu ryb znam się jak małe dziecko na fizyce kwantowej co nieznaczy ze nie próbuje poszerzać wiedzy oraz nie czerpię z tego przyjemności. ......

I to jest najważniejsze - czerpać z tego przyjemność i ...rozwijać wiedzę i technikę. Więc nie stresuj się tym , nikt nie urodził się "geniuszem" wędkarskim.

A jeśli chodzi osprzęt to koledzy dali już "fajne" propozycje a ja mogę dodać, że też używam kołowrotków Okumy (Tactic, Longbow) i dają radę we wszystkim o co je poproszę a i cena przystępna. Kijki to już kwestia "polubienia" marki no i budżetu, ja używam 3,6m i 3lb Prologic-a jako karpiowe i Mikado też 3,6m i chyba120 g jako metoda.

Pozdrawiam.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #4 dnia: 28.05.2018, 23:13 »
Jeszcze Mikado UV Method Feeder warto rozważyć.Występuje w 3 długościach - 305,330 i 350 cm i ma cw 90.Kosztuje w granicach 200 zł.Ja za swój 305 cm dałem 150 zł.

Offline pamel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 29.05.2018, 19:53 »
Dzięki panowie za propozycje.

Doceniam również luźne podejście do tematu mimo braku wiedzy z mojej strony.
Sprawdziałem kołowrotki które proponowaliście i faktycznie fajne sprzęty jak na swoją półkę cenową.
Co do kijów to zdecydowanie mam zamiar szukac czegoś o wymiarze 3.9 . w tym momencie na takim kiju supoer mi sie rzuca plus rzucenie rakiety zanętowej to równiez przyjemność , mam nadzieję że coś znajde w rozsądnych pieniążkach.
Co do kołowrotka to wszytskie które mi polecacie wydają mi się "krótkie" w porównaniu do mojego mistrala 5000 i dlatego też zastanawiałem sie nad mistralem np 7000 , jest on podobnej budowy do mojego . Mace jakies propozycje na kołowrotki z taka dłuższą szpula?
Co do żyłki to zastanawiam sienad zakupem takiej minimum do 10 kg na wszelki wypadek.
I tutaj rodzi się moje kolejne pytanie, jak matujecie koszyczki do metody? czy przelotowo ? czy na długim włosie je zostawiacie, w tym momencie  zastanawiam sie nad spróbowaniem łowienia z wiekszymi kulkami takimi jak 14 np . W tym sezonie zauwazyłem że na łowiskach na które uczęsczam najlepiej sisuje się kulka 8mm o smaku orzecha tygrysiego i ciekawi mnie czy do tego jako za nety uzywac peletu o smaku np czosnku czy jest to dziwne połączenie? Jak doradzacie czy dawać to samo na włosa i do koszyka czy mieszać tym? Może przy okazji polecicie jakies marki kulek lub peletu bo mimo krótkiego stażu w łowieniu zauważyłem jednak że rózne firmy robią lepsze lub gorsze kulki/pelety. Jedna kulka po 40 minutach w wodzie pachnie nadal intensywnie a druga znowu traci zapach, może macie jakieś sprawdzone?
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ..

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #6 dnia: 29.05.2018, 22:49 »
Hmm, ciekawe dajesz wymagania.

Wędka 3,9 i kołowrotek 7000 do metody, plus żyłka 10 kg (czyli realnie od 0,37 w górę) to już grubo, bardzo.

W tej sytuacji to ja bym się nie bawił w drgające szczytówki, tylko walił karpiówkami. One do takiego łowienia są na pewno znacznie lepsze niż feederki.

Zastanów się czy warto łowić tak ciężko. W metodzie zwykle stosuje się żyłki (mowa o realnych średnicach, a nie tym co podaje producent) od 0,22 do 0,28 - przy czym na kijku o dobrej akcji z żyłką 0,28 to można już ładne krówki ciągać.

Jeśli na metodę chcesz regularnie łowić karpie z przedziału 1-8 kg, to nie ma co iść powyżej tego standardu. A jeśli te od dychy powyżej, to ja bym sobie w ogóle feedera darował, szkoda nerwów.

Kij 3,9 to już dystansówka. Z Michałem na zlocie wędkami 3,9 (moja cw. ok 80, Ryby 140) robiliśmy ponad 100 metrów rzutu ciężarkiem 50g. Poza wielkimi zbiornikami nie do końca widzę zastosowanie dla takich odległości - taką batorówkę niemal przerzucaliśmy. Tym bardziej, że do rakiety trzeba 100 cw lub więcej - ja spoduję średnią rakietą kijem o cw 140+. Karpia 2-3 kg to się na nim z dobrym kołowrotkiem po powierzchni ściąga ;) Dlatego ja polecam na początek 3,3. Taką wędką dobrze się manewruje, może to już być stosunkowo mocny kij, i łowienie w okolicy 60 metrów nie sprawia problemów. Do metody starczy spokojnie cw w granicach 60, 80g max - i taka wędka pozwoli już spodować małym spombem. A jeśli koniecznie chcesz używać większych rakiet, to rzucaj karpiówką.

Co do kołowrotka. Do takiej wędki optymalny jest rozmiar 4000, 7000 to już wielki młyn. Pamiętaj też, że jeśli weźmiesz kołowrotek ze zbyt dużą szpulą do feederka, który ma w sumie niedużą średnicę przelotki startowej i jest ona umieszczona dość blisko kołowrotka, to skrócisz rzuty zamiast je wydłużyć - będą zbyt duże kąty pomiędzy wszystkim, a co za tym idzie i tarcie. Co więcej, moim zdaniem lepszy kołowrotek o sporej średnicy szpuli, niż jej długości - ale za cienki jestem, żeby to naukowo udowodnić. Ważne jest też, żeby żyłki było nawinięte pod rant, a nie tylko do połowy głębokości szpuli. Dlatego polecam młynek 4000, ostatecznie w wielkości 5000 - reszta będzie bardziej przeszkadzać niż pomagać, a i z podkładami będziesz musiał się bawić ciągle.

Żyłka. 10 kg, to 20 funtów. Znana i lubiana daiwa hyper sensor ma taki wynik dopiero przy średnicy 0,37. Zapytam, na jaki wypadek to potrzebne? Taką linką ze sztywnym kijem to karpia 6 kg zatrzymasz niemal w punkcie. A jak się trafi krowa 20 kg która będzie miała krzaki albo zaczep w zasięgu wzroku, to i tak zrobi co chce ;) Naprawdę, markowa i solidna żyłka 0,28 to na metodę z feederem już dość. Cieńsza żyła to lepsze zarzuty, szybsze jej tonięcie i napinanie szczytówki, a przy bonusie to czy na cienkiej, czy na grubej, musisz mieć i tak trochę umiejętności i szczęścia.

Generalnie, odpowiedz sobie na pytanie. Czy chcesz łowić na metodę feederem w powszechnym rozumieniu - czyli koszyki 20-40g? Wtedy użyj takiego zestawu jak polecam, albo odrobinkę cięższego. Natomiast jeśli chcesz łowić na metodę i polować wyłącznie na duże karpie, to nie idź w feeder - i wybierz karpiówkę z dużym młynem i grubą żyłką. Nie znam kijka który dobrze obsługiwałby podajniki 20-30g i dawał czucie na rybkach rzędu 2kg, a jednocześnie grał z rakietą zanętową, żyłką 0,40 i kołowrotkiem jak betoniarka. Ale jak ktoś zna taki, chętnie go poznam ;)

Co do zanęt. Koszyki montuję zwykle na przelocie lub półprzelocie. Czasem jak są dziwne brania pomaga jego zablokowanie, bo wtedy samozacięcie jest skuteczniejsze. Tak przynajmniej to odbieram. Do tego krótki przypon, między 8 a 12 cm zazwyczaj.

W metodzie bardzo dużo ludzi używa przynęt małych, 8-10 mm. 14 potrafi wzbudzić nieufność u ryb swoim rozmiarem.

Mieszanie smaków i zapachów u każdego działa inaczej. Musisz sam potestować co się sprawdzi ;) Mi najbardziej leży jako baza zanęta zmieszana z markowej na mączkach z dobrym wypełniaczem. Do tego pellety coppens - moim zdaniem nie wymagają dużej uwagi przy namaczaniu, są takie "uniwersalne". Do tego ich rybny zapach samodzielnie już jest na plus, ale po zalaniu dobrze chłoną inne zapachy.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 29.05.2018, 23:16 »
Koniu - nic dodać nic ująć :thumbup: :)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline pamel

• Nowy użytkownik
  • *