Autor Wątek: Wędki Feeder a duże karpie  (Przeczytany 17104 razy)

Offline memez

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędki Feeder a duże karpie
« dnia: 02.06.2018, 22:20 »
Witam, dzisiaj zdarzyło mi się ze na mojego feedera Mikado UV Method Feeder 3.30 + kołowrotek Mikado Free Runner 3006 wzięła dość duża ryba tak podejrzewam, ponieważ przy hamulcu podkręconym bardzo mocno poszła bez żadnego problemu pod mnich, gdzie przetarła żyłkę. Stąd moje pytanie czy taki feeder (posiadam również Diplomat Feeder 3.9m CW 30-90g) może poradzić sobie z karpiem czy inna ryba powyżej 10kg/15kg? Czy jak celowałbym w takie ryby wymagana była by inwestycja w typową karpiówkę?

Offline Bqjaw

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędki Feeder a duże karpie
« Odpowiedź #1 dnia: 02.06.2018, 22:34 »
Może powyżej 15 kg to nie zlowilem, ale mam też uv 360 i kilka sporych karpi powyżej 7kg zlowilem największy 11kg. Oczywiście trzeba dać się takiej rybie trochę wyszalec a nie zawsze łowisko na to pozwala
Bartosz Kujawski

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.06.2018, 22:35 »
Nie pomogę wieloma obserwacjami. Udało mi się ze dwa razy wyjąć karpie pod 10 kg (nie ważę ryb, mogę ich wielkość ocenić jedynie na oko) na kiju Acolyte Plus 12 ft Drennana. Myślę, że wytrzymałość blanku ma tutaj mniejsze znaczenie, liczy się bardziej wytrzymałość całego zestawu i ustawienie hamulca. Obie ryby ciągnąłem na komercji, czyli w wannie bez zaczepów. Żyłkę miałem 0,31, bo przełożyłem Ultegrę 5500 z karpiówki - i to pewnie sprawiło, że walki nie wspominam jak batalii.

Offline bartek92x

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 02.06.2018, 22:38 »
W porównaniu feeder karpiówka to mi się lepiej ściąga ryby na feederze przy podobnych rybach. Na feederze z racji tego że jest miekszy łatwiej amortyzujesz odjazdy. Dziś się przekonałem o ile łatwiej kontrolować jest rybę na feederze. Dodatkowo szybciej się ryby męczą. A co do Twojego przypadku to wydaje mi się że ryba była troszkę szybsza wykorzystała szansę. I też hamulca nie można mieć za bardzo skreconego bo będziesz zaliczał wiecej spinek 

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2247
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 02.06.2018, 22:39 »
Ja wyjąłem karpia 15 kg na pickerka do 40 g :D
Ale to nie są wędki do tego przeznaczone. Są feedery do połowu dużych karpi. Oczywiście rasowy karpiarz Ci napisze, że tylko karpiówka i żyłka od rakiety do tenisa.
Wszystko zależy od wody. Jak ryba ma się gdzie wyszaleć, to każdą wyjmiesz.
Nieświadomie wsadzileś kij w mrowisko...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline memez

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 02.06.2018, 22:57 »
Właśnie chodzi o fakt, że mimo starań zatrzymania ryby i skontrolowania jej, robiła co chciała i po prostu nie miałem żadnych szans w tym starciu. I zastanawiam się czy winny był sprzęt czy może braki w umiejętnym holu ryby. Niesmak pozostał :D

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 02.06.2018, 23:11 »
Ja na Delphin Opium Black Feeder 3,60 80g wyciągnąłem parę karpi w okolicach 10kg i największego 13,65kg. Żyłka jaką stosuję to max 0,24.
Ogólnie nie ma reguły. Raczej kwestia dobrze wyregulowanego hamulca i techniki.
W zeszłym roku na Mivardi Axiom Picker 2,40 25g, żyłka 0,20 wyciągnąłem pinokia 8kg tyle że przy tym kiju już musiałem się namęczyć (jednak nie na takie ryby stworzony)
Wydaje mi się, że chcąc regularne holować większe rybki musisz popatrzyć (a w zasadzie wyczuć :) ) na zapas mocy w dolniku. Nie każdy kij ma możliwość zatrzymania gwałtownych zrywów ryby ;)
Zaś jak już dobierzesz sobie sprzęt pod siebie nie powinieneś mieć problemu z większymi rybkami :)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.06.2018, 23:18 »
Weź też pod uwagę, że przy feederze duża ryba najczęściej jest przyłowem lub bonusem. Najczęściej łowi się ryby małe i średnie. Przy nastawieniu stricte na duże ryby lepszym rozwiązaniem wydaje mi się karpiówka ale to moje subiektywne odczucie ;)
Patryk

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #8 dnia: 02.06.2018, 23:28 »
Weź też pod uwagę, że przy feederze duża ryba najczęściej jest przyłowem lub bonusem. Najczęściej łowi się ryby małe i średnie. Przy nastawieniu stricte na duże ryby lepszym rozwiązaniem wydaje mi się karpiówka ale to moje subiektywne odczucie ;)

Są też rozwiązania pośrednie. Moim zdaniem wędka dedykowana brzanom (np. Korum barbel) ma spory zapas mocy a jednocześnie nie jest taką "pałą" jak karpiówka.

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 03.06.2018, 00:11 »

Są też rozwiązania pośrednie. Moim zdaniem wędka dedykowana brzanom (np. Korum barbel) ma spory zapas mocy a jednocześnie nie jest taką "pałą" jak karpiówka.

Może to być :) nigdy nie używałem brzanówki, także nie mogę się wypowiedzieć ;)
Patryk

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 03.06.2018, 06:48 »
Od pewnego czasu używam mocnego kija brzanowego 2,25 jako lekkiej karpiówki (model multitip) i daje sobie świetnie radę także ze sporymi karpiami. Dlatego karpiówki odłożyłem na razie do kanciapy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2080
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 04.06.2018, 05:32 »
Witam, dzisiaj zdarzyło mi się ze na mojego feedera Mikado UV Method Feeder 3.30 + kołowrotek Mikado Free Runner 3006 wzięła dość duża ryba tak podejrzewam, ponieważ przy hamulcu podkręconym bardzo mocno poszła bez żadnego problemu pod mnich, gdzie przetarła żyłkę. Stąd moje pytanie czy taki feeder (posiadam również Diplomat Feeder 3.9m CW 30-90g) może poradzić sobie z karpiem czy inna ryba powyżej 10kg/15kg? Czy jak celowałbym w takie ryby wymagana była by inwestycja w typową karpiówkę?

Raczej potrzebujesz mocniejszej żyłki. Użycie 0.28 zamiast 0.24 mm juz daje Ci większe szanse na dużą rybę. Oczywiście trzeba też umiejętnie holować, najlepiej jak dajesz rybie opór bliski maksymalnemu. Czyli sam czujesz ile 'możesz' i tak karpia traktujesz. Normalnie oznacza to, że masz skręcony hamulec odpowiednio i dodatkowo blokujesz szpulę palcem, tylko większe odjazdy pozwalając się żyłce wywijać. Najważniejszy jest jednak początek. Karp zazwyczaj ma silny odjazd, i jeżeli łowisko jest płytsze, to ryba może chcieć gdzieś zaparkować. Trudno wtedy stawić opór. Nawet kilkukilowy karp może dać efekt jakby była to ryba kilkunastokilowa na samym początku.

Ogólnie obniżenie szczytówki do poziomu wody podczas holu 'uspokaja' rybę, jeżeli nie jest wyciągana na powierzchnię reaguje mniej 'drastycznie'. Dlatego po zacięciu warto od razu obniżyć kij. Kierowanie wędki na lewą lub prawą stronę pozwala rybę ukierunkować (płynie wtedy w stronę przeciwną zazwyczaj). Utrzymanie karpia po pierwszej szarży znacznie zwiększa szanse na wylądowanie ryby. Wielu forumowiczów łowi duże karpie feederami, dają świetnie radę, jednak jest to pewna umiejętność, którą trzeba opanować. Mimo wszystko jednak ryba 15 kg będzie trudnym bardzo przeciwnikiem.

A co do długości holu. Ostatnio w Czechach 7 kilowy karp na brzanówce 2.5 lb dał mi popalić jakby ważył dwa razy tyle, zaś na Śródlesiu 2 Kamil walczył z amurem 10 kg na karpiówce 3.5 lb ponad 20 minut (ale miał cieńszą żyłkę). Czasami ryba jest po prostu bardzo silna. Nie od razu musisz kupować mocniejszy kij, jednak jest to wskazane przy sztukach powyżej 10 kilo, jeżeli chcesz się na takie nastawiać. Wg mnie zmiana żyłki wiele pomoże jak i mocniejsze przypony (użyj plecionki). Dobrze amortyzujący kij daje spory margines bezpieczeństwa, i feeder też się sprawdzi, czego ostatnio byłem świadkiem, obserwując Piotrka czy Pawła na Bażynie :)
Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #12 dnia: 04.06.2018, 08:32 »
Tak jak w temacie haczyków tak teraz też powiem tak:
Należy rozgraniczyć łowienie na komercji od łowienia w wodach PZW gdzie nie mamy za bardzo komfortowych warunków w wodzie czyli zaczepy, jakieś zwalone drzewa, roślinność podwodna itd.
Na komercji feeder 90 lub 120 g z żyłką 0,30 praktycznie wystarczy do ryb +- 10 kilo lub cięższych. Ale jeśli są ryby +15 kilo nie bawiłbym się w feedery ani żadne inne brzanówki. Kij karpiowy 3 lb, żyłka 0,35 to podstawa.
Na PZW nie ma sensu używać finezyjnego sprzętu docelowo łowiąc karpie.
JKarp

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2247
  • MFT
« Odpowiedź #13 dnia: 04.06.2018, 08:38 »
Się zaczyna. :D
Dam Ci, JK, mojego feedera z żyłką 0,28, zaczepię haczyk o gałąź drzewa 20 metrów dalej i poproszę, żebyś tę żyłkę zerwał. Albo kij złamał. Nie ma fizycznie takiej możliwości.
Dlatego naprawdę między bajki można włożyć niezbędność kija 3,5 lbs i żyłki tenisowej do połowu dużych ryb. Taki zestaw jest KONIECZNY jedynie, gdy łowimy na sztywno, przy zwalonym drzewie czy coś takiego. Gdy rybie nie można dać się ruszyć nawet o metr.

Jeszcze mi może wyjaśnij, jak to jest, że na sztywnym kiju masz kontrolę nad rybą, a na feederze o akcji progresywnej jej nie masz? Co się zmienia, gdy ryba jest kilkadziesiąt... kilkanaście... kilka metrów od Ciebie?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 04.06.2018, 08:48 »
Popieram w 100% Mosteque ;) ten temat już był poruszany w osobnym temacie... Nie ma się co sprzeczać bo każdy ma swoje zdanie w tej sprawie ;)
Patryk