Autor Wątek: Koszyk zanętowy kwadratowy, okrągły? z dnem lub bez dna?  (Przeczytany 19908 razy)

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Witajcie.
W związku z tym, iż łowię na dopiero drugi sezon i moje doświadczenie (a raczej jego brak) w metodzie gruntowej jest słabe.
Nabyłem dwie wędeczki Jaxon Silver Shadow Feeder. Pierwsza ma 3,30m cw 30-60gr a druga 3,60m cw 40-80gr. Wędki są świetne, bardzo czułe.
Pytanie do Was: Kiedy stosujecie koszyki kwadratowe lub okrągłe a kiedy z dnem a kiedy bez dna. Jest jakaś różnica?
Pomóżcie początkującemu rozwiać wątpliwości.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Koszyk zanętowy kwadratowy, okrągły? z dnem lub bez dna?
« Odpowiedź #1 dnia: 05.04.2015, 11:10 »
Ja mam zasade - Okrągły na wody stojące, kwadratowy na rzeki, powód ? okrągły przemieszcza sie po dnie na rzece a kwadratowy będzie stał w miejscu nie przemieszczając sie i skupiał będzie zanęte w jednym miejscu
Krzysztof

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 05.04.2015, 11:14 »
Wczoraj podczas łowienia zauważyłem, że koszyk z dnem jest chyba niewskazany gdy do zanęty dodajemy ziarna (pęczak, kukurydza, ciecierzyca), ponieważ nie wysypują się z koszyka. Też macie takie spostrzeżenia?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 05.04.2015, 11:17 »
Tak. Ja w ogóle nie stosuję z dnem. Nie ma u mnie aż takich warunków żeby było potrzebne! Stosuje duże prostokątne koszyki obustronnie otwarte.
Arek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.04.2015, 11:32 »
Koszyki z dnem stosuje się na rzekach by spowolnić wymywanie zanęty. Wtedy do zanęty nie dodaje się ziaren, pelletów itp bo nie będą wychodziły z kosza. Skład takiej zanęty to glina, zanęta spożywcza, atraktory w proszku i białe robaki
Jeśli chodzi o kształt koszyka to tak jak pisał wyżej kolega Kafarszczak
Do koszyków z dnem czasem zamiast zanęty wkładam gąbkę moczoną w dipie czy boosterze by wabić tylko zapachem, to dobry sposób gdy już na dnie leży sporo wcześniej wrzuconej zanęty a ryby slabo żerują
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 05.04.2015, 11:57 »
Ja dodam z mojej strony ze koszyczek z dnem swietnie nadaja sie na rzeke jezeli łowimy na suchy chleb rozmoczony i przetarty przez sito lub (stosuje od tego sezonu chleb tostowy zmiksowany)
Dobrze ubijam chleb w koszyczku z dnem chleb nabierajac wody niesomowicie pecznieje i znakomicie neci z pradem dodaje tez do chlebka pieczywo fluo
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 05.04.2015, 12:34 »
ciekawy sposób
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 05.04.2015, 13:04 »
Staszek takiego starego wyjadacza mozna czyms zaskocyc
Maciek

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 05.04.2015, 13:10 »
Odpowiedź jest prosta okrągłe na wody stojące,ta odpowiedź już padła a kwadratowe na rzeki lub wody wolno płynące,właśnie z racji tego że koszyk o przekroju kwadratowym lepiej trzyma się dna.
Teraz odnośnie tego czy z dnem czy też nie,ja używam bez dna,uważam iż zawartość wtedy lepiej się wydostaje ;)
Zwłaszcza na rzekach większe drobinki takie jak kuku lub też inne ziarno z koszyczka wydostaje się z niego i nęci lepiej rybę.
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 05.04.2015, 13:27 »
Stosowanie chleba tostowego mnie nie zaskoczyło ale fajny pomysł z chlebkiem fluo(a uwazam go za podstawowy dodatek) to do mojej siwej głowy nie wpadło :thumbup: odnośnie dna w koszykach nie zawsze dobrze jest mieć otwarty duży uciąg,często trzeba jeszcze okleić siatkę,bo nie dojdzie nic do dna,ja osobiście dna nie stosuje ciężka zanęta ,domoczona i jeszcze dno wtedy to już cegła
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 05.04.2015, 15:37 »
Żeby nie było za prosto, to zadam przewrotne pytanie :)
Zrozumiałym jest, że na rzece koszyk kwadratowy sprawdzi się lepiej niż okrągły, co koledzy już wyżej wyjaśnili.
A w czym koszyk okrągły jest lepszy od kwadratowego na wodzie stojącej? :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 05.04.2015, 15:38 »
W niczym! :) Po prostu jest wybór i wiara ułożyła sobie teorie dla różnorodności w pudełku!! ;)
Arek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 05.04.2015, 15:42 »
Ja stosuje głównie koszyki o kwadratowym przekroju. Na wodach stojących też. Tłumaczę sobie to tym, że kwadrat jest figurą łatwiej policzalną matematycznie, niż koło. Tak, wiem, głupie :) (dlatego też czuję dyskomfort, jak sobie ten koszyk zgniotę i po wyprostowaniu nie jest już taki sam :D )
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #13 dnia: 05.04.2015, 18:57 »
każdy łowi na te koszyki na które sobie upodobał, ja jak pisałem na rzekach używam kwadratowych, na jeziorach też, bo okrągłych mam mało, ale można smiało na jeziorach używać również i okrągłych i będzie ok :)
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 07.04.2015, 04:41 »
Według mnie wielkiej róźnicy nie ma, natomiast lepsze są koszyki o przekroju prostokątnym lub trapezowym. Koszyki o przekroju kwadratu prawdopodobnie są często spotykane u nas ponieważ łatwiej robić do niego denko.

Problem takiego koszyka to jego wysokość i fakt, że nurt przesuwa go łatwiej, przez co trzeba stosować większe gramatury. Samo denko może pomóc jeźeli łowimy na przykład miksem z żywymi robakami. Nie powinny one tak szybko wydostać się z koszyka, przez co wymywanie ich następuje stopniowo, co lepiej wabi ryby zazwycżaj.

Można zrobić własnorecznie adaptację - robiąc w denku otwory. Koszyk można owinąć taśmą w połowie, aby zbyt szybko nie uwalniał  towaru - i można ładować pellety, konopie, jakieś inne dodatki, które będą wymyte przez prąd. To dobry efekt - ponieważ nurt zabiera stopniowo skladniki, przez co rybie łatwiej jest namierzyć przynętę. Myślę, że wiele gatunków moźna z powodzeniem łowić w ten sposob w szybkiej wodzie.

Odnośnie przekrojów koszykow, to na rzeki czasami  okrągłe sie nadają mniej, gdyż mają obciąźenie w postaci prostokątnej płytki. Przekroj kwadratowy to plytka o większej powierzchni, co sprawia, że koszyk przesuwa się trudniej. Jeżeli byłby przekrój prostokątny - to wtedy mamy do czynienia z niskim profilem i jeszcze większą płytką.
Świetnym pomysłem wykazał sie Korum, ich trapezowy koszyk jest bardzo pomyslową konstrukcją. Gdyby nie jego pękanie (plastik raz, odpadanie płytki dwa) - byłby to moj koszyk numer jeden.
Lucjan