Według mnie wielkiej róźnicy nie ma, natomiast lepsze są koszyki o przekroju prostokątnym lub trapezowym. Koszyki o przekroju kwadratu prawdopodobnie są często spotykane u nas ponieważ łatwiej robić do niego denko.
Problem takiego koszyka to jego wysokość i fakt, że nurt przesuwa go łatwiej, przez co trzeba stosować większe gramatury. Samo denko może pomóc jeźeli łowimy na przykład miksem z żywymi robakami. Nie powinny one tak szybko wydostać się z koszyka, przez co wymywanie ich następuje stopniowo, co lepiej wabi ryby zazwycżaj.
Można zrobić własnorecznie adaptację - robiąc w denku otwory. Koszyk można owinąć taśmą w połowie, aby zbyt szybko nie uwalniał towaru - i można ładować pellety, konopie, jakieś inne dodatki, które będą wymyte przez prąd. To dobry efekt - ponieważ nurt zabiera stopniowo skladniki, przez co rybie łatwiej jest namierzyć przynętę. Myślę, że wiele gatunków moźna z powodzeniem łowić w ten sposob w szybkiej wodzie.
Odnośnie przekrojów koszykow, to na rzeki czasami okrągłe sie nadają mniej, gdyż mają obciąźenie w postaci prostokątnej płytki. Przekroj kwadratowy to plytka o większej powierzchni, co sprawia, że koszyk przesuwa się trudniej. Jeżeli byłby przekrój prostokątny - to wtedy mamy do czynienia z niskim profilem i jeszcze większą płytką.
Świetnym pomysłem wykazał sie Korum, ich trapezowy koszyk jest bardzo pomyslową konstrukcją. Gdyby nie jego pękanie (plastik raz, odpadanie płytki dwa) - byłby to moj koszyk numer jeden.