Autor Wątek: Accessory Chair - uniwersalna/najlepsza konfiguracja akcesoriów  (Przeczytany 31073 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Accessory Chair - uniwersalna/najlepsza konfiguracja akcesoriów
« Odpowiedź #30 dnia: 11.04.2015, 09:32 »
Tak się zastanawiam czy zastosowanie tego tripoda na pewno wyeliminuje drgania wędek? Przecież dolniki też będą opierały się na krześle. 
Pozdrawiam
Marcin

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #31 dnia: 11.04.2015, 12:07 »
Myślę że tylko niezależne mocowanie wędek od krzesła lub siedziska eleminuje drgania wędzisk.

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 11.04.2015, 12:12 »
Myślę że tylko niezależne mocowanie wędek od krzesła lub siedziska eleminuje drgania wędzisk.

Chyba jedyne słuszne podsumowanie.

Jeśli będzie to mocowanie zależne, to przy koszu jest stabilniej.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #33 dnia: 11.04.2015, 12:55 »
Kosz jest stabilniejszy od krzesła,i mocowanie będzie stabilniejsze.Jak bym wiedział że za pół roku kupię wana to to krzesła Korum  bym nie kupił tylko kosz-siedzisko. Natomiast krzesło ma przewagę jeżeli chodzi o transport,składa się i mało miejsca zajmuje.Zawsze są plusy i minusy.

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #34 dnia: 14.04.2015, 12:25 »
A czy to ramie o podwójnym mocowaniu jest stabilniejsze od tego pojedynczego? Warto dorzucić te 30zł? Jakie jeszcze są plusy i minusy tego podwójnego mocowania? Luk chyba używa takich z podwójnym mocowaniem
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/rodpod-y-feeder-arm-y/10718-ramie-preston-xs-feeder-arm.html
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/rodpod-y-feeder-arm-y/11436-ramie-preston-telescopic-feeder-arm.html
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 14.04.2015, 13:24 »
Tak mniej więcej mam ogarnięte stanowisko z krzesłem Matrix. Obecnie wprowadzam kilka zmian ,bo po roku nasunęło się kilka pomysłów i modyfikacji. Obecnie po lewej stronie mam dodatkowo na fajce obok stolika karuzele Drennana. Jesli brzeg nie jest wysoki ,siatkę mocuję do lewej nogi krzesła.Na prawej mam dodatkowo na zamocowane bardzo wygodny według mnie uchwyt Prestona do odkładania wędki http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wkrecane-nasadki-podporki-na-wedki/10719-uchwyt-na-wedke-preston-rod-suport.html oraz czasem mocuję miskę z zanętą małą Prestona http://sklepdrapieznik.pl/sklep/tacki-miski/11440-miska-preston-eva-bowl-hoop-small.html. Dodatkowo mam jeszcze na lewej przedniej  nodze krzesła długi uchwyt do parasola.
Cały czas mnie kusi żeby przerobić ten model krzesła Matrix i dorobić dodatkowe dwie regulowane nogi z tyłu.Przydało by się na dodatkowe akcesoria. Żałuję też ,że nie ma do tego modelu dodatkowego opcjonalnego podnóżka jak to jest w fotelach Korum i Preston.
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #36 dnia: 14.04.2015, 20:04 »
U Marcina bardzo podobna do mojej konfiguracja :)
Czyli w tym krześle nie ma nóg na akcesoria z tyłu. Przydają się. Więcej można rzeczy przykręcić.

A czy to ramie o podwójnym mocowaniu jest stabilniejsze od tego pojedynczego? Warto dorzucić te 30zł? Jakie jeszcze są plusy i minusy tego podwójnego mocowania? Luk chyba używa takich z podwójnym mocowaniem
Ja nie używałem nigdy tego z podwójnym, bo po zwykłe pojedyncze okazało się dla mnie wystarczające, więc nie widziałem potrzeby, żeby zwiększać objętość tego akcesorium. Ale wiem, że wielu kolegów uważa, że takie ramię jest stabilniejsze. Z tego, co mi wiadomo, to Luk używa ramion bez dodatkowych podpórek.

Może któreś z tych dyskusji Tobie pomogą:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=905.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=313.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=335.0
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 14.04.2015, 21:42 »
Dzięki Mateo. Widać że każdy temat przeczytałeś. Ja szukałem tylko po nazwach foteli a już konkretnie po nazwie akcesoria nie.

W każdym razie decyzja już podjęta :D Fotel już stoi u mnie a akcesoria już są w drodze więc mam nadzieje że jutro będę mógł się pochwalić :)

Pozostając w temacie, byłem w Raven i próbowałem tego arma Korum bez dodatkowej podpory i wystarczyło żeby odezwał się mój syndrom niespokojnych nóg żeby zadecydować że biorę z dodatkową podporą. Wędka latała właśnie przede wszystkim góra dół... Wiadomo że to nie wyeliminuje całkowicie ale mam nadzieje że poprawi bo przy częstym strzelaniu z procy i kręceniu się z wagglerem będzie mi się wydawać cały czas że jest branie na feederze. Oczywiście o ile będzie możliwość wbiję podpórkę w ziemię i będzie ok. Zresztą testy już niedługo(mam nadzieje że czwartek)
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #38 dnia: 14.04.2015, 23:02 »
Jasne. Myślę, że będziesz zadowolony :)
To połamania pojutrze!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 15.04.2015, 11:17 »

Tak to wygląda. Oczywiście budżet początkowy trochę przekroczony. Jest super. Nawet lepiej niż się spodziewałem. Wygląda to i siedzi się świetnie. Padło na Monstera bo wystarczy mi żeby podeprzeć głowę + teleskopowe nogi... Deluxe cięższy więc odpadł.

Arm z dodatkową podporą wydaje mi się że trochę mniej lata.
Tylnia podpórka wystarczyłaby jednak ta short nawet dla 2 wędek
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 21.02.2016, 14:17 »
Chciałem uzupełnić trochę osprzęt więc  wracam do tematu.
Powiedzcie mi co myślicie o podnóżku i kiedy on na prawdę się przydaje?
Jaki uchwyt Preston/Korum do parasola wybrać? Jest ich parę: pojedyncze i podwójne, krótkie i długie i ja już mam mentlik
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #41 dnia: 21.02.2016, 14:56 »
Podnóżek jest fajny jak ustawiasz fotel częściowo lub w całości w wodzie no i jak spady są na tyle duże, że nogi by Ci wisiały w powietrzu :P
Jeśli chodzi o uchwyt to ja posiadam ten podwójny krótki niestety nie mam jeszcze parasola xD Ale wykonanie tego uchwytu zdecydowanie in plus. Fajne jest w nim to, że śruby którymi dokręca się sztycę mają gumowe główki, więc nie będzie mowy o zostawianiu przez śruby takich samych śladów jak na nogach są. 
Pozdrawiam
Marcin

Offline sekra

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #42 dnia: 21.02.2016, 15:27 »
Mariusz , jeżeli chodzi o uchwyt do parasola zdecydowanie lepszy jest podwójny .Trzyma parasol pewniej i stabilniej .Ewentualnie przy większym wietrze można parasol dodatkowo zakotwiczyć linkami i szpilkami .Ja mam parasol Preston Space Maker Flat Back Brolly i po przymiarkach na sucho przy fotelu, zdecydowałem się na krótki ,i nie żałuję .Też sobie odmierz ewentualne długości uchwytów i przyłóż sobie parasol na danej odległości  /przyda się druga osoba/ np 15 lub 30 cm i zobacz który Ci bardziej pasuje.

Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 21.02.2016, 18:40 »

Tak to wygląda. Oczywiście budżet początkowy trochę przekroczony. Jest super. Nawet lepiej niż się spodziewałem. Wygląda to i siedzi się świetnie. Padło na Monstera bo wystarczy mi żeby podeprzeć głowę + teleskopowe nogi... Deluxe cięższy więc odpadł.

Arm z dodatkową podporą wydaje mi się że trochę mniej lata.
Tylnia podpórka wystarczyłaby jednak ta short nawet dla 2 wędek

Mariusz jaką tackę masz na zdjęciu. Podaj wymiary proszę.
Pozdrawiam

Marek

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 21.02.2016, 20:26 »
Tacka jest ta http://sklepdrapieznik.pl/sklep/tacki-miski/11382-tacka-preston-large-side-tray.html

Są jeszcze jakieś plusy podnóżka? Wiadomo jeszcze mamy dodatkowe nogi na osprzęt i można to inaczej rozmieścić ale sam nie wiem czy warto wydawać tyle pieniędzy. Ostatnio łowię głównie na komercjach więc rzadko jest stromo.

Mariusz , jeżeli chodzi o uchwyt do parasola zdecydowanie lepszy jest podwójny .Trzyma parasol pewniej i stabilniej .Ewentualnie przy większym wietrze można parasol dodatkowo zakotwiczyć linkami i szpilkami .Ja mam parasol Preston Space Maker Flat Back Brolly i po przymiarkach na sucho przy fotelu, zdecydowałem się na krótki ,i nie żałuję .Też sobie odmierz ewentualne długości uchwytów i przyłóż sobie parasol na danej odległości  /przyda się druga osoba/ np 15 lub 30 cm i zobacz który Ci bardziej pasuje.

Dzięki za radę. Nie ma tylko za bardzo co przyłożyć bo mój parasol przeciwsłoneczny na pewno nie jest taki duży. Też myślę o Prestonie ale ciężko mi się zdecydować. A jak z zarzucaniem siedząc? Nie jest tak że przy długim byłoby lepiej?
Mariusz
Fishing Fighters Team