Autor Wątek: Wybór bata  (Przeczytany 15341 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wybór bata
« Odpowiedź #30 dnia: 08.04.2015, 22:32 »
Sorry mam niejednego nie tylko jaxona ,polecać bata komuś kto zaczyna swoją przygodę z nie wiadomo czego to błąd ,wyjąłem na jaxona tyle ryb w tym paro kilowe leszcze i nawet nie jęknął ,ja nie kieruje się modą lub zdaniem ogółu tylko swoim doświadczeniem ,dobre zdanie o jaxonie nie musi być zgodne politycznie z Twoim,a jak nie używałes to nie krytykuj
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 08.04.2015, 22:40 »
Nie używałem z prostej przyczyny - już w sklepie czy hurtowni odpadały w przedbiegach
Nie wiem czy łowienie batem przez 40 lat można nazwać modą
Zresztą - nie mam zamiary wszczynać tu kłótni , niech każdy łowi jak chce i czym chce - tłumaczę tylko innym to co wynika z moich życiowych doświadczeń
W myśl zasady - na drogach jeżdzą i Mercedesy i Maluchy - i jednym i drugim da się dojechać na miejsce
Pozdrawiam - Gienek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 08.04.2015, 22:45 »
Ja nie wszczynam kłótni,przez 40 lat 30 wygranych słaby wynik,w Twoich wypowiedziach jak coś nie jest Prestonem Czy Drennanem lub inną super marką to jest do niczego to jest dla mnie moda,a na ulicach jeżdżą też fordy i ople
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 08.04.2015, 23:29 »
Nie mam kompletnie nic z Prestona i nie zamierzam kupować . Z Drenana mam tylko haki i drobne akcesoria . Nigdy tu nie pisałem na temat tego sprzętu , coś ci się kolego pomyliło.
Nie tylko ja oceniam źle wyroby firmy Jaxon i nie ze względu na modę lecz po prostu za lipną jakość .
Bazuję też na znajomych którzy prowadzą sklepy wędkarskie, widzą ile jest reklamacji na te produkty
Owszem - czasem może w każdej firmie pojawić się jakaś perełka - ale ich baty to na pewno nie to
Jeszcze jedno kolego Stasiu - miałeś w ręku ten bat Caimana że tak go krytykujesz ? Zapewne nie
Nie powinno sie krytykować czegoś czego sie zupełnie nie zna, nie widziało i nie macało
Jeśli uważnie studiujesz nasze forum to zapewne czytaleś moj post dotyczący testowania tego bata , nawet z kilkoma fotkami , nie polecałbym nikomu gdybym się nie przekonał naocznie
Polecać komuś pałę tylko że jest tania i ,,niby" polska ( bo tak na prawdę chińska z tańszej fabryki) po to by go zrazić do łowienia to chyba bez sensu, nie uważasz ?
Pozdrawiam - Gienek

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #34 dnia: 09.04.2015, 00:02 »
Panowie spokojnie :)

Odpisałem już na PW zanim przeczytałem temat. Ja zaufałem Druidowi bo jak widać jest doświadczony i się nie zawiodłem. Bat jest lepszy od wszystkich które obmacałem w dużym sklepie(ok 12kijków w przedziale cenowym 150-500). Przedewszystkim dlatego że jest lżejszy. Ma fajny cienki blank, jest bardzo ładnie wykończony i ma super pokrowiec :D

Ciężko mi doradzić co do pracy bo sam łowię batem od 2 sezonów i wcześniej łowiłem na bata 5m za 49zł o wadze ok 350gr. Ale ten stary bat tez się sprawdził. moje sesje trwały ok 4h i dawałem radę bez problemów.

Teraz może być tylko lepiej. Jak pisałem na drugiej zasiadce(na pierwszej nic nie złowiłem) złamałem drugi segment na karpiu takim 2-3kg. Pewnie to był mój błąd. Ale zanim się to stało wyjąłem jednego karpia 2kg. Coś pięknego. Kij pracował bardzo ładnie.
Inna sprawa że zauważyłem że zarzuca się nim super(oczywiście jest to opinia w porównianiu do poprzedniego kija)

segmenty przysłali mi bez większych wyjaśnień więc firma solidna. i nie ma tego złego bo dopasuję sobie jeszcze szczytówkę do złamanego segmentu i będę miał drugą część z amorkiem na karpie:)

Ja do tej pory łowiłem głównie na rzece małe leszcze, karasie, płotki i krąpie. Takie rybki też Ty zamierzasz łowić i do tych  ryb ten kij sprawdzi się idealnie:D Dla mnie to wielki fun łowić na bata nawet małe ryby. Więcej mogę napisać po weekendzie jak połowię trochę bo narazie za dużo się nie nałowiłem :D
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #35 dnia: 09.04.2015, 00:40 »
Dziękuję wszystkim za dyskusję.  Na 99 procent zakupię tago Caimana. Poczekam jeszcze na opinie kolegi Adeptusa po weekendzie.
Wspaniałe forum, dzięki! :)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #36 dnia: 09.04.2015, 07:19 »
Tez poważnie myślę o tym caimanie bo do tej pory bat mialem szklany i jego waga to z pół kg. Zobaczymy jak z funduszem bo budowa łódki zanetowej pochłania sporo.
Pozdro

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 09.04.2015, 07:37 »
Powadzenia życzę na pierwszym choćby 2kg leszczu,ja caimana nie krytykuje ale jaxona też nie,starsze węglowe to dobry sprzęt wystarczy jedna mała modyfikacja koszt około 15zł ale kolega z takim doświadczeniem powinien to wiedzieć.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #38 dnia: 09.04.2015, 09:51 »
Oj, nie wiem, czy u mnie są takie leszcze, jeszcze nie spotkałem. :D Jezioro ogólnie bardzo ubogie, był okres, że agregat chodził co tydzień. Odnośnie jeszcze tego leszcza, to słyszałem, że w bacie zakłada sie delikatniejsze żyłki. Wtedy najwyżej pęknie przypon i tyle, leszcz potwór pójdzie, ale wędka cała. Ale z kolei pierwszego karpia kolega Adeptus jakoś wytargał także jakiś tam zapasik mocy musi być w tym bacie. :)

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 09.04.2015, 09:52 »
Dziękuję wszystkim za dyskusję.  Na 99 procent zakupię tago Caimana. Poczekam jeszcze na opinie kolegi Adeptusa po weekendzie.

Nie obiecuję weekendu bo może być ciężko. Ale jak nie uda się to jakoś na początku tygodnia jak będzie pogoda to wygospodaruję czas na wędkowanie bo już mam za długi odwyk i trzęsą mi się ręce :P

Tez poważnie myślę o tym caimanie bo do tej pory bat mialem szklany i jego waga to z pół kg. Zobaczymy jak z funduszem bo budowa łódki zanetowej pochłania sporo.
Możemy kiedyś umówić się razem na wędkowanie to sobie wypróbujesz tego bata. Ja bardzo chętnie :beer:
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 09.04.2015, 16:51 »
Ja nie wszczynam kłótni,przez 40 lat 30 wygranych słaby wynik,w Twoich wypowiedziach jak coś nie jest Prestonem Czy Drennanem lub inną super marką to jest do niczego to jest dla mnie moda,a na ulicach jeżdżą też fordy i ople
Stachu choć w większości spraw naprawdę cię popieram ,to czasem warto ciut spuścić z tonu. Gienek to raczej gość który nie szaleje z reklamą! Tu może warto by mu zaufać. Ja  nie mam zbytniego daru przekonywania , i często moje racje w części wychodzą dopiero w podtekstach kolegów(choćby zanęty na naszych łowiskach) bo otwarcie nie wielu się przyzna! Też szanuję to co podwórkowe! Ale są rzeczy nie podważalne. Nie krytykuję czego nie spróbowałem ! Tym bardziej że ta firma Caiman nie szaleje z cenami!
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 09.04.2015, 18:08 »
Ja nie neguje wiedzy Gienka bo jest ogromna i chwała mu za to  że nią się dzieli,nie krytykuje caimana ,ja pierwszego bata z prawdziwego zdarzenia miałem dawno,brak doświadczenia(włąśnie po zmianie ze szklaka) w użytkowaniu skutkował połamaniem ,dlatego moje i nie tylko moje  sugestie podyktowane są moimi doświadczeniami uwzględniając budżet autora postu
Oj, nie wiem, czy u mnie są takie leszcze, jeszcze nie spotkałem. :D Jezioro ogólnie bardzo ubogie, był okres, że agregat chodził co tydzień. Odnośnie jeszcze tego leszcza, to słyszałem, że w bacie zakłada sie delikatniejsze żyłki. Wtedy najwyżej pęknie przypon i tyle, leszcz potwór pójdzie, ale wędka cała. Ale z kolei pierwszego karpia kolega Adeptus jakoś wytargał także jakiś tam zapasik mocy musi być w tym bacie. :)
                     żyłki mona stosować cieńsze ale niekoniecznie,aby trochę pałowatemu bacikowi nadać lepsze cechy sprężystości i polepszyć jego pracę obcina się szytówke i robi wstawkę najprościej tłumacząc od uklejówki,lepsza amortyzacja i mocniejszy dolnik jest czym rybę przytrzymać
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 17.04.2015, 11:18 »
Wspaniałe forum, dzięki! :)
Wczoraj wybrałem się na rybki i miałem w planie połowić batem ale był tak wielki wiatr że nawet go nie rozkładałem więc opinie napiszę jak w końcu się uda na niego połowić. A może decyzja już podjęta?
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Asdic

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #43 dnia: 17.04.2015, 22:32 »
Stanę trochę w obronie Jaxona - oczywiście nie całego asortymentu bo ogólnie to dolna półka - ale zdarzają się perełki. Choćby XT Pro Trans Pole 7m, którego akurat posiadam od kilku sezonów wśród moich batów i uważam, że to bardzo dobry kijek. Fajnie pracuje zarówno na drobnicy jak i rybkach do 4 kg (bez gumy oczywiście). Serwis złamanej szczytówki przebiegł bez żadnych problemów. Nie mogę mu nic zarzucić.

W czasach kiedy większość kijowego węgla pochodzi z made in china to raczej trudno mówić o jakości czegokolwiek. Niestety ale w moim odczuciu coraz więcej firmy zaczyna być rozróżnialnych wyłącznie po ich logo a nie za jakość. 

PS. Maluchy już nie jeżdżą po polskich drogach a mercedes zszedł na psy :) 
Pozdrawiam
Romek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #44 dnia: 17.04.2015, 22:36 »
Maluchy już nie jeżdżą po polskich drogach a mercedes zszedł na psy  :thumbup:
Staś