Autor Wątek: Kulki i pellet na wodach PZW  (Przeczytany 24399 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kulki i pellet na wodach PZW
« Odpowiedź #60 dnia: 31.08.2016, 22:20 »
Przykre to sprawa, ale niestety regulaminu nie złamał. Takie prawo.
Zauważyłem, że ludzie słabo znają regulamin. Piszą, że można zabrać 5 kg ryb, ale dotyczy to ryb nie wymienionych w limitach ilościowych.

Kolejną przykrą sprawą jest to, że ludzie w internecie skaczą sobie do gardeł, wyzywają się, a tak naprawdę osoby winne za taki stan rzeczy siedzą w PZW i się z nas śmieją.

Zamiast tracić energię na wyzwanie ludzi, którzy nie łamią regulaminu lepiej uderzyć w osoby, które mogły by ten regulamin zmienić, żeby nie dochodziło do tragedii.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
To nie do końca tak, mój przyjacielu. W moim okręgu, już jakiś czas temu, ustalono limity na Jazia i klenia, na 5 kg. Czy to ok?
Jeśli złowisz okaz? Tak. Jesli biorą skróty?? ???
Chodzi mi o to, że nie powinno się obrażać osoby, która zabrała rybę zgodnie z regulaminem. Nawet jeśli jest to piękny okaz. To tylko napędza błędne koło agresji.

Lepiej ta energię spożytkować na kruszenie betonu jakim jest PZW.

Zastanawiam się nad jakąś akcją, żeby zasypać PZW listami/mailami.

Jak dziennie będą dostawać po kilkadziesiąt wiadomości może to pokaże im, że ludzie mają ich dość.

Wiem, że to marzenie ściętej głowy, ale warto spróbować.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Mam wrażenie że myślimy podobnie.
Ja sam nie ukrywałem nigdy  na tym forum, że wszystko wypuszczam. Nie liczmy na to,że to się szybko zmieni. Nie ma szans!
 Można jedynie delikatnie edukować. Inna forma?? To jedynie agresja , i robienie wspak.

Mój przykład. w ciągu 3 lat, złów zabierz? Zmieniło się w 100/100? Na 100/20%. A zaliczam się wg. norm? do starych mięsiarzy! :D
Arek

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #61 dnia: 31.08.2016, 23:13 »
Zastanawiam się nad jakąś akcją, żeby zasypać PZW listami/mailami.

Jak dziennie będą dostawać po kilkadziesiąt wiadomości może to pokaże im, że ludzie mają ich dość.

Wiem, że to marzenie ściętej głowy, ale warto spróbować.

E-maile będą wywalać do kosza, zwykłą korespondencję również. Trzeba by ich zasypać listami poleconymi z koniecznością potwierdzenia odbioru. Jeśli dostaliby takich listów kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy i byli zmuszeni do ręcznej pracy (pokwitowań), może by się zastanowili. Wysłanie takiego listu jednak kosztuje i nie wiem, czy znalazłoby się wystarczająco dużo osób, żeby zmęczyć działaczy.

P.S. Przepraszam za off top
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #62 dnia: 01.09.2016, 07:14 »
Darek, rewelacyjny pomysł! :thumbup:
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 01.09.2016, 07:17 »
Wynajmą sobie 10 sekretarek. Stać ich.

Walka z pzw nie ma większego sensu, bo zmian musi chcieć z 50% członków, a nas jest kilka procent. Zapewne więcej osób żąda od pzw, żeby za 200 zł łowić w całym kraju niż żeby wprowadzono górne wymiary ochronne...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #64 dnia: 01.09.2016, 07:35 »
Michał, siejesz defetyzm :D Myśl i patrzna życie pozytywnie. Jak napisał Arunio, u niego w ciągu kilku lat zmieniło się wiele, teraz co piąty wypuszcza.

Nowe techniki to też nowa moda, ludzie powoli zaczynają rozumieć. Ważne aby mieć wspólną strategię dla tych co biorą i nie biorą. Trzeba się zjednoczyć a nie dzielić.

Damy radę! :D
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #65 dnia: 01.09.2016, 07:36 »
Ja naprawdę chcę mieć nadzieję. Ale potem jadę nad wodę... :'(
Krwawy Michał

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #66 dnia: 01.09.2016, 07:39 »
Wracając do tematu kulek i pelletów ;)
Nie dajmy się zwariować. Opinie jakiś sędziów, strażników (z szacunkiem ) są nie wiążące.
Ktoś uzurpuje sobie prawo do stanowienia prawa i mówi, że na zawodach feederowych PZW zabrania się używania kulek. Chętnie zapytałbym autora tegoż zapisu na jakiej podstawie ?
Wychodząc z założenia, że PZW organizuje zawody to należy dopisać, że te zawody powinny być organizowane na wodzie będącej własnością PZW a nie użytkowanej przez PZW. I wtedy PZW może stosować swoje własne regulaminy.

Inną ciekawą sprawą jest np wprowadzanie dodatkowych obostrzeń w zakresie stosowania kulek i pelletów na wodach użytkowanych przez PZW. Wprowadzą zakaz na używanie kulek ale ani słowa o starym chlebie, kartoflach, kluskach i pierogach z obiadu ( widziałem jak do wody leciały ruskie lekko śmierdzące >:O ).
JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #67 dnia: 01.09.2016, 07:47 »
Czym się różni kulka od ciasta? Przecież to ugotowane ciasto...
Krwawy Michał

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #68 dnia: 01.09.2016, 07:54 »
Czym się różni kulka od ciasta? Przecież to ugotowane ciasto...

No właśnie! Głupota goni głupotę, całe PZW! Cały czas bezkarni, naginają prawo jak im pasuje i nikt na to nie reagował. Naprawdę wiele bym dał, aby ten pieprzony moloch zaczął działać na naszą korzyść >:O >:O >:O

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #69 dnia: 01.09.2016, 08:56 »
Problem jest złożony.

Po pierwsze regulamin FIPSEDu odnośnie zawodów feederowych wysmażyła jakaś grupa bęcwałów. Zrobili z tego coś, co sprawia, że łowienie jest mega dziwaczne. To jakby w biegu na 100 metrów nakazać bieganie w japonkach. Na MŚ w RPA łowiono karpie w śmieszny sposób - długie przypony, naturalne przynęty. Istny cyrk. Łowisko specyficzne - i nagle wpada grupa gości i zaczyna łowić wg jakiś reguł których tam nikt nie stosuje. Tego nie ułożyli ludzie będący na czasie.

W Polsce natomiast skopiowano regulamin FIPSEDu, bo przecież nie wymyślą swojego. To kolejne cymbały, które nie mają pojęcia o nowoczesnym wędkarstwie, zresztą to widzimy.

Ja się w ogóle zastanawiam. Po co takie regulaminy, obostrzenia? Niech ludzie łowią na co chcą i jak chcą. Przecież Metoda i inne zestawy samozacinające sprawdzą się tylko w poszczególnych przypadkach, zawodnik sam sobie dobierze zestaw, po co ma to robić sędzia? Przecież liczy się kto lepiej łowi z gruntu, a nie kto lepiej łowi z gruntu takim zestawem i takimi przynętami. Zawodów nie można zresztą zorganizować na jakieś bardziej karpiowej wodzie, musi być to łowisko jak pod spławik. A szkoda!

Co do samych przynęt. Kulki i pellety to teraz podstawa. Po co tego zabraniać? W takiej Irlandii na niewiele by się zdały, w Holandii rok temu też, w tym roku już zupełnie, bo brał mały leszcz i sumik głównie.

W Polsce nie wiem czy da się coś wywalczyć. Prośby o zmiany to zapewne coś jak bolesne ukąszenia dla leśnych dziadków z ZG PZW. Bo oni nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi, a tu jeszcze ktoś chce zmieniać coś w tym wszystkim, czyli trzeba by poznać temat. A ja nie wiem, czy oni są już na etapie rurki antysplątaniowej i sprężyny, kto wie, może jeszcze podstawą gruntowania jest dla nich zestaw z ciężarkiem 'trumienką'?

W PZW trzeba dokonać zmian, w tyłek trzeba kopnąć tych frajerów, co blokują sport i rozwój wędkarstwa, bo jak tak dalej pójdzie, to będzie tragedia. Przegrywamy nie tylko jeżeli chodzi o ilość ryb w wodach, organizacyjnie też jest porażka.
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #70 dnia: 01.09.2016, 10:11 »
W mojej okolicy coraz więcej ludzi łowi na kulki i pellety.
Nie słyszałem żeby się ktoś przyczepił.
;)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #71 dnia: 01.09.2016, 10:52 »
Luk z jednej strony masz rację regulamin FIPsedu jest jaki jest i może dziwić ale jeśli nie będziemy się stosować do niego na zawodach międzynarodowych to po co Nam reprezentacja w Feederze ?
Niby jak to sobie wyobrażasz jeden regulamin wewnętrzny na zawody w Polsce a inny na międzynarodowe ?
Nie mamy nikogo, bo niby skąd w Federacji żeby zaproponować zmiany a jak widzisz przepisy układali pewnie byli lub aktualni zawodnicy spławikowi
We Wrocławiu organizują zawody feederowe zgodnie z tymi przepisami i jest ok
A póki co można startować na zawodach mniejszej rangi gdzie dozwolone są kulki, pellety czy mniejsze długości przyponów.

Zawody w kołach ( nagrody, posiłek ) opłacane są ze składek, czasami koło ma sponsora na nagrody czy puchary , sędziowanie to różnie czasami w kołach sędzia z koła w ramach swojego "limitu" sędziuję gratis a czasami płacą dietę.
Na zawodach Okręgowych to wszystko leci ze składek podobnie na MP czy GP gdzie dodatkowo sponsorzy pokrywają część wydatków lub fundują nagrody czy puchary.
Wyjazdy zagraniczne w części pokrywa PZW a w części sponsorzy.
Tak czy siak pieniądze idą ze składek
A teraz najlepsze zawody w kołach dla członków koła są bezpłatne ( przynajmniej tak powinno być, chyba że zbierają nieoficjalnie "do kapelusza )
A jeśli zawodnik z koła startuję na zawodach Okręgowych  to musi zapłacić wpisowe - a ja się pytam dlaczego koło ma płacić jeśli odprowadziło ze swoich wpłat "haracz" do Okręgu ?
Jest mnóstwo tak przykładów i póki "dziadki" nie zejdą ze sceny nic się nie zmieni. >:(
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #72 dnia: 01.09.2016, 12:41 »
Zastanawiam się tylko, czemu takie rozmowy w temacie o kulkach i pellecie na wodach PZW :P ???
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #73 dnia: 01.09.2016, 13:01 »
Dyskusja o finansowaniu zawodników tutaj: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5429.0#top
Krwawy Michał