Autor Wątek: Akcja, ugięcie, moc oraz ciężar wyrzutu wędki - jak je rozumieć  (Przeczytany 30251 razy)

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Można to policzyć jeśli się zna własności wytrzymałościowe materiału z jakiego rura jest zrobiona.  Te własności niestety bardzo różnią zależnie od rodzaju grafitu, żywicy  itp. używanych przez danego producenta.
Wiesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
Wiesiek, mówimy o rurze, nieważne, z jakiego materiału ją wykonano ("węgiel", "szkło" czy drewno). Mnie chodzi o to, że rura wykonana z jednorodnego materiału i o stałym przekroju nigdy nie utworzy ugięcia szczytowego. Raczej "dolnikowe" ;)
Jacek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
Dokładnie tak będzie jak piszesz, bo im bliżej uchwytu, tym większy moment gnący, a wskaźnik na zginanie jest tu stały.
Wiesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
Jacek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Ona nie wie. Ona nie zgina się jak ta Daiwa.
Mylisz obciążenie z mocą - to jak i kiedy karpiówka się gnie zależy, od mocy i ugięcia.

JKarp

Miałem się nie wtrącać, bo dyskusja będzie znowu jak o zestawach samozacinających, ale nie mogę...

Janusz, o czym Ty piszesz? Wędka ugina się tak samo przy zarzuceniu jak i przy holu ryby, jeśli ta ryba wywiera na blank taką samą siłę, jak ciężarek przy zarzuceniu. Jeśli ciężarek 100 g przy zarzucaniu "stawia opór" równy 2 kg, to wędka tak samo się ugnie, jeśli taki opór postawi jej karp 1,5 kg lub 15 kg. Jeśli z taką samą siłą będą ciągnąć.

Nie wydaje mi się, by producenci wpadli na pomysł (a byłoby to bardzo ciekawe...), żeby blank wyginał się w stronę przelotek (przy holu) inaczej, niż w stronę odwrotną (przy zarzucaniu).

Podsumowując - nie ma znaczenia, co obciąża blank - ryba czy ciężarek. Liczy się tylko siła, z jaką to robią.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Wiesiek, mówimy o rurze, nieważne, z jakiego materiału ją wykonano ("węgiel", "szkło" czy drewno). Mnie chodzi o to, że rura wykonana z jednorodnego materiału i o stałym przekroju nigdy nie utworzy ugięcia szczytowego. Raczej "dolnikowe" ;)
Krowiogon.
Arek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
Według mnie:
Zakładamy na wędkę obciążenie, które wynosi CW, 2xCW, 3xCW.
Następnie badamy ugięcia.
Wędka 1. pracuje na 1/3 długości kija (niezależnie od założonego obciążenia) - czyli wędka szczytowa.
Wędka 2. pracuje na całej długości (niezależnie od założonego obciążenia) czyli wędka paraboliczna.
Wędka 3. przy obciążeniu CW pracuje na 1/3, przy 2xCW ugięcia pogłębia się do 2/3, a przy 3xCW pracuje cały kij.

Według mnie tak powinno określać się ugięcia kija.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
Uważam, że do ugięcia powinniśmy odnosić się dwojako - i sprawdzać je pod obciążeniem zgodnym z cw (czyli na ile np. feeder o cw 30-70 ugnie się pod ciężarkiem 60 g), oraz pod ugięciem optymalnym, które spowoduje ustawienie się sekcji szczytowej (w przypadku feedera nie licząc szczytówki) pod kątem 90 stopni w stosunku do dolnika. Tylko wtedy, przyjmując takie same zasady pomiaru, możemy zacząć dobrze rozróżniać te kije, które łapią się w stany pośrednie ;)

@Shmuggler napisaliśmy w sumie podobnie. Wspólnie przyjęta metodologia pozwoli dać znacznie lepsze rozeznanie, niż wieczne kłótnie "jajko, czy kura". Wtedy mniej miejsca będzie na subiektywne interpretacje, a więcej na fakty ;)

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62

Uważam, że do ugięcia powinniśmy odnosić się dwojako - i sprawdzać je pod obciążeniem zgodnym z cw (czyli na ile np. feeder o cw 30-70 ugnie się pod ciężarkiem 60 g), oraz pod ugięciem optymalnym, które spowoduje ustawienie się sekcji szczytowej (w przypadku feedera nie licząc szczytówki) pod kątem 90 stopni w stosunku do dolnika. Tylko wtedy, przyjmując takie same zasady pomiaru, możemy zacząć dobrze rozróżniać te kije, które łapią się w stany pośrednie ;)

@Shmuggler napisaliśmy w sumie podobnie. Wspólnie przyjęta metodologia pozwoli dać znacznie lepsze rozeznanie, niż wieczne kłótnie "jajko, czy kura". Wtedy mniej miejsca będzie na subiektywne interpretacje, a więcej na fakty ;)

Ogólnie producenci powinni bardziej przyłożyć się do opisów sprzętu i jakieś normy opracować. Dużo łatwiej by nam było :)

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Ona nie wie. Ona nie zgina się jak ta Daiwa.
Mylisz obciążenie z mocą - to jak i kiedy karpiówka się gnie zależy, od mocy i ugięcia.

JKarp

Miałem się nie wtrącać, bo dyskusja będzie znowu jak o zestawach samozacinających, ale nie mogę...

Janusz, o czym Ty piszesz? Wędka ugina się tak samo przy zarzuceniu jak i przy holu ryby, jeśli ta ryba wywiera na blank taką samą siłę, jak ciężarek przy zarzuceniu. Jeśli ciężarek 100 g przy zarzucaniu "stawia opór" równy 2 kg, to wędka tak samo się ugnie, jeśli taki opór postawi jej karp 1,5 kg lub 15 kg. Jeśli z taką samą siłą będą ciągnąć.

Nie wydaje mi się, by producenci wpadli na pomysł (a byłoby to bardzo ciekawe...), żeby blank wyginał się w stronę przelotek (przy holu) inaczej, niż w stronę odwrotną (przy zarzucaniu).

Podsumowując - nie ma znaczenia, co obciąża blank - ryba czy ciężarek. Liczy się tylko siła, z jaką to robią.
Ugięcie progresywne ale takie prawdziwe działa dokładnie tak jak napisałem.
Czyli przy ciężarku i zarzucaniu pracuje tylko część szczytowa. Przy holu zaczyna pracować cały kij a im większy ryb tym większe ugięcie.
JKarp

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D

Może to nie do końca jest to, o czym piszesz, ale tak w ramach ciekawostki ;)
http://www.fiume.pl/?112,dual-action
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Już o tym kiedyś pisaliśmy. "Na papierze" to ciekawe rozwiązanie, ale w praktyce chyba musi marnie działać, bo nigdy nie operujemy wędką w dwóch płaszczyznach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
Zgadza się, hol takim wędziskiem pewnie byłby dziwny. Faktem jest, że kształtem blanku w przekroju trudno byłoby osiągnąć efekt, o jakim wcześniej pisałeś
żeby blank wyginał się w stronę przelotek (przy holu) inaczej, niż w stronę odwrotną (przy zarzucaniu)
Może da się osiągnąć taki efekt sposobem ułożenia włókien w blanku. Nie znam się na konstrukcji blanków, tak tylko sobie teoretyzuję ;)

Inna sprawa, że taki blank musiałby być wykonany z niesamowitą precyzją, i z taką samą precyzją musiałoby być skonstruowane całe wędzisko.
Marcin