Autor Wątek: Co nieco nauki <^-^>  (Przeczytany 134980 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Co nieco nauki <^-^>
« Odpowiedź #390 dnia: 15.06.2023, 21:25 »
Wielki Wybuch to fakt. Jest to udowodnione. Nikt z fizyków temu nie zaprzecza.

Eeee... zaraz, zaraz 8) Obserwacje potwierdzają że Wszechświat jakieś 14 bilionów lat temu był bardzo gęsty i gorący tylko tyle i aż tyle. Natomiast co się działo przedtem to już na ten temat niewiele wiadomo. Oczywiście można snuć "lepsze" czy "gorsze" spekulacje - na przykład inflacji ale bezpośredniego dowodu na to na razie nie ma, już nie mówiąc o początkowej osobliwości i początku czasu. Ogólna teoria względności nie jest teorią ostateczną - to co wychodzi w obliczeniach nie musi być prawdą - no wiesz takie kwanty...
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #391 dnia: 15.06.2023, 21:32 »
Może i masz rację:) Nie wykluczam :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #392 dnia: 15.06.2023, 21:36 »
Jak widzę "inteligentny projekt", to mi się czytać odechciewa. ...
... Następnie w takich dywagacja pojawia się argument o tym, że ktoś musiał stworzyć Ziemię, żeby tak idealnie do życia się nadawała. Nie, to życie się przystosowało idealnie do panujących tu warunków. I kropka.

Tak Panie Michale, takie jest Pana zdanie, wiemy. :)

Ale są ludzie, może jest ich coraz mniej, którzy od dziecka interesują się nauką, dużo na te tematy czytają, oglądają i rozmawiają, i wierzą w inteligentny projekt. Np. jA. :) i kropka (moja kropka).
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #393 dnia: 15.06.2023, 21:44 »
Ależ Mirku. Wiara jest tutaj jak najbardziej odpowiednim słowem :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Herman

« Odpowiedź #394 dnia: 15.06.2023, 21:49 »
Kiedyś jako dziecko zapytałem swojego Ojca- co by się stało jakbym włożył rękę w to ognisko, Tato? To co mi odpowiedział wystarczyło mi, nie musiałem tego sprawdzać ani pytać innych. Czas pokazał, że moja wiara w jego słowa była jak najbardziej na miejscu :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #395 dnia: 15.06.2023, 21:53 »
Rozumiem rubaszny zamysł Twojej wypowiedzi. Mam tylko nadzieję,  że zdajesz sobie sprawę,  że jest to argument zupelnie pozbawiony sensu :)

Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #396 dnia: 15.06.2023, 21:56 »
Może i masz rację:) Nie wykluczam :)

Tutaj nie chodzi o manie racji :) Chodzi o zrozumienie co dana teoria opisuje a co nie. Kosmologia w tej chwili w miarę dokładnie opisuje rozszerzanie się obserwowalnego Wszechświata ale ogólna teoria względności w t = 0 wywija pięknego orła potykając się o nieskończoną gęstość - a to panie już nie jest fizyka bo jak zmierzyć nieskończoność i jak obliczyć co  ta nieskończoność zrobi potem? Fizycy wiedzą że ogólna teoria względności nie jest kwantowa więc przy dużych energiach i krótkich odcinkach czasu nie działa bo działać nie może. I się tym za bardzo nie przejmują - po prostu szukają lepszej teorii. Do tej pory nie znaleźli.

To tak jak z czarnymi dziurami - wiemy że istnieją ale co dokładnie dzieje się za horyzontem zdarzeń a tym bardziej w osobliwości nie wie nikt.
I need a Barbel !!!

Offline Herman

« Odpowiedź #397 dnia: 15.06.2023, 21:58 »
Czasem wiara w coś wystarczy, potwierdzam. Natomiast nie znaczy to, że nie mam szukać, wątpić, błądzić :) Wręcz przeciwnie, pewne rzeczy warto sprawdzać we własnym życiu. Ja tak robię i z moich obliczeń wychodzi mi, że uważam j.w.

• Ekspert
« Odpowiedź #398 dnia: 15.06.2023, 22:05 »
Czasem wiara w coś wystarczy, potwierdzam.

No :) Jakby nikt nie wierzył że rybę złapie to nikt by nie wędkował :) Są rożne rodzaje wiary - jedna jest oparta na sprawdzalnych faktach a inna nie.
I need a Barbel !!!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #399 dnia: 15.06.2023, 22:10 »
Ale są ludzie, może jest ich coraz mniej, którzy od dziecka interesują się nauką, dużo na te tematy czytają, oglądają i rozmawiają, i wierzą w inteligentny projekt.

Ale jaki jest związek zalinkowanych wywodów belgijskiego kosmologa z kreacjonistyczną doktryną "inteligentnego projektu"? Chyba tylko taki, że ów kosmolog neguje potrzebę postulowania "inteligentnego projektanta" z zaświatów ;)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #400 dnia: 16.06.2023, 08:34 »
przypadek, stałe prawa fizyki, inteligentny projekt ... głos w dyskusji skąd pochodzimy i wszechświat przy okazji też

- głos w dyskusji na szerszy temat, jakie jest Jego zdanie i S.Hawkinga to wiem, i taki to związek
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #401 dnia: 16.06.2023, 09:29 »
Mirku, jeszcze tak ogólnie, bo nie chciałbym, żebyś poczuł się urażony moim podejściem. Czy coś w tym stylu...

Kwestia wiary u naukowców nie wynika z ich wiedzy. Są ludzie o potężnej wiedzy naukowej, fizycy, matematycy czy astronomowie, którzy w Boga wierzą, jak i nie wierzą (choć tych jest większość, ale to bez znaczenia).

Dlatego nie ma generalnie sensu przerzucać się nazwiskami. Typu: ksiądz profesor Michał Heller to przecież fizyk i dobrze wie, o co w tym chodzi. W kontrze mogę podać wiele nazwisk światowej sławy fizyków niewierzących w istnienie Boga.

Bo - wiara jest wyborem.

Jeśli posadzisz naprzeciwko siebie dwie osobo o identycznej wiedzy, to jedna może w Boga wierzyć, druga nie. Zależy, jakiego dokonała kiedyś wyboru; co było potrzebne psychice tej osoby. I mogą sobie dyskutować do końca świata i przerzucać się argumentami - nie osiągną żadnego rezultatu. Nikt nikogo nie przekona, bo każdy już na początku tej dyskusji jest przekonany.

Wiara jest człowiekowi potrzebna, bo tak jest skonstruowana jego psychika. Pozwala lepiej radzić sobie z przeciwnościami losu, ze stratą bliskich itp., itd. Choć sam w Boga nie wierzę, często w życiu w trudnych chwilach zdarzało mi się rozmawiać... niby ze sobą, a jednak z kimś "przez kogo" coś mi się stało. Taka jest już natura ludzka. Tylko ja wierzę, że ta moja rozmowa gówno dała, bo przecież tak naprawdę rozmawiałem ze sobą i wobec siebie i przez siebie różne argumenty za i przeciw rozważałem. A inna osoba wierzy, że ta rozmowa coś zmieni, bo przecież wyargumentowała swoje racje i prośby komuś, kto teraz dla osobistych potrzeb tej osoby zmieni bieg wszechrzeczy albo da mu siłę, by coś osiągnął (bo przecież musi ją dostać od kogoś, sam jej w sobie nie ma...).
Krwawy Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #402 dnia: 16.06.2023, 09:34 »
Wielki Wybuch to fakt. Jest to udowodnione. Nikt z fizyków temu nie zaprzecza. Wiemy co się wtedy działo, prawie co do ułamka sekundy. Nieznane są tylko te milionowe części sekundy tuż po Początku i sam Początek.

Chodzi o zrozumienie co dana teoria opisuje a co nie. Kosmologia w tej chwili w miarę dokładnie opisuje rozszerzanie się obserwowalnego Wszechświata ale ogólna teoria względności w t = 0 wywija pięknego orła potykając się o nieskończoną gęstość - a to panie już nie jest fizyka bo jak zmierzyć nieskończoność i jak obliczyć co  ta nieskończoność zrobi potem?

Ktoś tu czyjejś wypowiedzi chyba do końca nie zrozumiał.

Polecam Wam książkę "https://www.taniaksiazka.pl/witamy-we-wszechswiecie-podroz-astrofizyczna-neil-degrasse-tyson-p-1566666.html?". Tam jest dogłębnie pokazane, co wiemy i skąd to wiemy. Zobaczycie, ile teorii popartych późniejszymi obserwacjami prowadzi do wniosku, że wszechświat miał swój początek w punkcie. Książka czasami jest trudna. Bo nie jest to typowa pozycja popularno-naukowa. Wchodzi trochę głębiej. Pokazuje matematykę i fizykę stojącą za tymi wnioskami. Nadal jest to tylko liźnięcie teorii, ale już samo to liźnięcie w paru miejscach mnie pokonało.
Krwawy Michał

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #403 dnia: 16.06.2023, 10:39 »
Bo - wiara jest wyborem. ----> myślę, że w dużym stopniu tak, ważne żeby były jakieś przesłanki do dokonania (dokonywania) wyboru

a mam pytanie:

czy uważacie, że człowiek ma wolną wolę?
bo jak się okazuje wśród moich znajomych zdania są podzielone, żeby pogadać musiałem doczytać na ten temat u klasycznych i współczesnych filozofów/psychologów/i takich tam podobnych

a jak ma, to co to w ogóle jest wolna wola?
;)

Offline Herman

« Odpowiedź #404 dnia: 16.06.2023, 10:47 »
Wolną wolę rozumiem jako zdolność do podjęcia samodzielnej decyzji i wybrania dobra lub zła, lub wybrania zupy grzybowej a nie pomidorowej. Ze wszystkimi tego późniejszymi konsekwencjami. Które w przypadku zupy są niewielkie. Tak, człowiek może wybierać. Stety i niestety.