Autor Wątek: Temperatura wody?  (Przeczytany 34342 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Temperatura wody?
« Odpowiedź #15 dnia: 18.04.2015, 21:42 »
B.Barton w swoim ostatnim filmie też coś wspominał o temp. wody. Mówił coś o 12st. chyba.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #16 dnia: 18.04.2015, 21:44 »
Taki plan na jutro,regularnie nęcenie ,koszyk 10gr,bo łowimy na kanale,konopie ugotowane podgrilowane,bełchatowska z rzeką mvde super black i secret do koszyczka zobaczymy co z tego wyjdzie,wszystko okraszone gardonsem z dodatkiem martwej pinki i pieczywka,zestaw runing feder i przypon 0.8-0.10,oczywiście mój pickerek daiwa d fish :D
Stachu! Masz jakieś rozeznanie łowiska co do gatunku?? Pytam bo kibicować zamierzam tobie w feeder lidze! ;D :thumbup:
Arek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 18.04.2015, 21:45 »
Oki popatrzę za tym filmikiem. Dziękuję :D

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 18.04.2015, 21:47 »
Taki plan na jutro,regularnie nęcenie ,koszyk 10gr,bo łowimy na kanale,konopie ugotowane podgrilowane,bełchatowska z rzeką mvde super black i secret do koszyczka zobaczymy co z tego wyjdzie,wszystko okraszone gardonsem z dodatkiem martwej pinki i pieczywka,zestaw runing feder i przypon 0.8-0.10,oczywiście mój pickerek daiwa d fish :D
Stachu! Masz jakieś rozeznanie łowiska co do gatunku?? Pytam bo kibicować zamierzam tobie w feeder lidze! ;D :thumbup:

To jeszcze nie feeder liga ,ale rozeznany teren jest,Rządzi ukleja ,z drobną płocią,krąpiki,z doskoku większa płoć i leszczyk
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 18.04.2015, 21:49 »
No to na feederka musisz naprawdę się starać. Warunki i rybostan nie napawają optymizmem! :(
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 18.04.2015, 21:53 »
Ja troszke inaczej podejde do tematu pytanie gdzie lowimy i jakie ryby i w jaka pogode lowimy
1 ja uwazam ze na dzikeij wodzie do 1,5 wystarczy juz temperatura 8 stopni i karpie zwlaszxza te z zarybienia jesiennego znakomicie zeruja w ich przypadku pogoda ustabilizowana
2 dzika woda stare karpie pogoda wrostowa slonce wieczory cieple bez, przymrozkow woda powyzej 10 stopni najlepsza pora to pod wieczor i woda do 1mb
3 dzika woda temperatura wody 14 stopni znakomicie karpiszony gryza uwaga na zalamania zra duze i male
4 leszcze najlepiej zaczynja zerowac gdy jablonie kwitna woda wyraznie powyrzej 14 stopni mowie o leszczach a nie udupach
wode nalezy mierzyc przy dnie termometrem akwariowym swoje obserwacje opieram o wieloletnie pomiary tera juz tylko patrze jak jablonie zakwitna to za leszkiem warto zaczac sie uganiac
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 18.04.2015, 21:55 »
Mam,wybór albo spławik albo feeder,ale nie chce mi się mordować z batem na tym wietrze,dam długaśny przypon i haczyk 18 jedna maks dwie pinki i spróbuje z opadu,jeszcze mam bum bum to najwyżej dopalę to daje fajny efekt
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 18.04.2015, 21:55 »
Dziękuję Macku o to mi chodziło :D

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 18.04.2015, 21:58 »
Ja troszke inaczej podejde do tematu pytanie gdzie lowimy i jakie ryby i w jaka pogode lowimy
1 ja uwazam ze na dzikeij wodzie do 1,5 wystarczy juz temperatura 8 stopni i karpie zwlaszxza te z zarybienia jesiennego znakomicie zeruja w ich przypadku pogoda ustabilizowana
2 dzika woda stare karpie pogoda wrostowa slonce wieczory cieple bez, przymrozkow woda powyzej 10 stopni najlepsza pora to pod wieczor i woda do 1mb
3 dzika woda temperatura wody 14 stopni znakomicie karpiszony gryza uwaga na zalamania zra duze i male
4 leszcze najlepiej zaczynja zerowac gdy jablonie kwitna woda wyraznie powyrzej 14 stopni mowie o leszczach a nie udupach
wode nalezy mierzyc przy dnie termometrem akwariowym swoje obserwacje opieram o wieloletnie pomiary tera juz tylko patrze jak jablonie zakwitna to za leszkiem warto zaczac sie uganiac
Maciek ! Odnosisz się do Karpi! I to z dużą wiedzą !Ale u mnie przeciwnie do lat zeszłych?? Jaź i Kleń zlewa wyjątkowo przynęteę! :'(
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 18.04.2015, 22:01 »
Jaką głębokość ma 1mb :P
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 18.04.2015, 22:01 »
Maciek ! Odnosisz się do Karpi! I to z dużą wiedzą !Ale u mnie przeciwnie do lat zeszłych?? Jaź i Kleń zlewa wyjątkowo przynęteę! :'(

Arku mozesz cos wiecej napisac jestem ciekaw dokladnie o co chodzi
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 18.04.2015, 22:07 »
Nie wiem Macieju co mogę dodać! Normalnie jak by rybę z łowiska wymitło! Nawet maleństwa się nie wieszają! :( Jak bym na obcej wodzie był! :'(
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 18.04.2015, 22:13 »
Dziękuję Macku o to mi chodziło :D
nie ma sprawy z komercjami jest jeszcze prosciej zauwaz zaleznosc miedzy wynikami z komercji a zerowaniem ryb na nich a temperatura
zeruja juz od lodu mysle ze spokojnie ood lodem mozna by bylo dzialac
co innego zaporowka widzicie zeby ktos teraz na dzikiej wodzie robil wyniki takie jak na komercji no nie i w cale nie chodzi mi tu o ilosc ryb w wodzie tylko o to ze to dzika przyroda gdzie ryby funkcjonuja zgodnie z porami roku i tu jest je ciezko oszukac
a na komercji sa sztucznie pobudzane tyczy sie to rowniez karpi  z jesiennych zarybien dalej na wiosne maja przyzwyczajenia ze stawow
zauwarzylem bardzo czesto ze jak leszcze maja tarlo to karpie uwielbiaja wplywac w tsrliska leszczy podejrzewam ze zeruja na ikrze leszczy tak przynajmniej jest u mnie
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 18.04.2015, 22:14 »
Nie wiem Macieju co mogę dodać! Normalnie jak by rybę z łowiska wymitło! Nawet maleństwa się nie wieszają! :( Jak bym na obcej wodzie był! :'(
cos moze sie w korycie rzeki zmienilo wyplycilo lub ponizej lub oowyzej twojego miejsca wywalilo lepsze miejsce dla ryb hm.... a splawy sa pokazuje sie cos
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 18.04.2015, 22:16 »
Arunio pogruntuj swoje łowisko,mj ma rację
Staś
Klasyczny Feeder