Autor Wątek: Temperatura wody?  (Przeczytany 34348 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Temperatura wody?
« Odpowiedź #45 dnia: 20.04.2015, 21:45 »
Tu Wam przedstawię taki wykresik zmiany temperatury wraz z głębokością. To ta czerwona linia.
Dodatkowo na zielono przedstawiono zawartość tlenu.
Oczywiście dotyczy to lokalnego jeziora, nie wszystkich.
:thumbup:

Ja zawsze kojarzyłem sobie moje odczucia podczas kąpieli czy też nurkowania w jeziorze. Myślę, że każdy z Was doświadczył tego odczucia, kiedy w górnej połowie ciała czuło się ciepło, a nogi były już w bardzo zimnej wodzie.
Ale tu należy wziąć poprawkę na to, że nasze receptory odczuwają niewielkie różnice temperatur.

W jeziorach występuje chyba coś takiego, jak warstwa skoku termicznego. W tej warstwie wahania temperatur mogą być do 10 stopni. Na wiosnę ta warstwa jest płycej, a potem schodzi głębiej.
Nie jestem znawcą tematu, ale warto byłoby go zgłębić :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 20.04.2015, 21:58 »
To nie są bardzo dokładne pomiary niestety (mało reprezentatywna próba raczej). Badanie przeprowadzono podczas wykonywania mapy batymetrycznej.
Jeden wykres potwierdza wersję o skoku temp., drugi zaprzecza :)
Pewne jest to, że do ok. 10m tych skoków w ogóle nie ma.
Co do kwestii różnicy temp przy powierzchni, to chyba ma to związek z cienka, góra metrową warstwą wody. Za każdym razem, jak nurkowałem (bez akwalungu) to poniżej powierzchni nie odczuwałem różnicy w temp.

Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #47 dnia: 21.04.2015, 04:42 »
W literaturze jakiejs fachowej ichtiologicznej  odnosnie lina wyczytalem ze przy temp.wody 8st rzekomo przestaje zerowac, a w temp 4st zapada w zimowy letarg.
Tez poszukuje roznych wiadomosci tego typu odnosnie zachowania ryb w odpowiednich porach roku i temp.wody. Taka wiedza jest niezbedna 8)

Być może znalazłeś takie info w książce Cz. Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Oczywiście lin jest ciepłolubny. Jak najbardziej. Na większości moich wód złowienie tej ryby jest możliwe dopiero w wodzie o temp powyżej 10 st. A powyżej 15st bierze już dobrze.
Jednak wiem, ze są w naszym kraju akweny gdzie prosiaczki można skutecznie łowić w zimnej wodzie. Nawet poniżej 5st. Temat ogólnie jest bardzo szeroki. Wpływ ma tutaj wiele czynników.

Wyczytalem to w tej ksiazce `R.Wojda , M.Cieśla,T.ostaszewska, J.Śliwiński " Hodowla ryb dodatkowych w stawach karpiowych"  wyd.2009 `

Z ciekawostek, to w 98r miałem okazję codziennie łowić karpie w wodzie o temp 2-4 st. Pierwszego trafiłem w chwili, gdy na wodzie były jeszcze kawałeczki lodu. Łowisko bardzo płytkie, około 1m. Fakt, że były to ryby z powodzi w 97r. Ale akwen był bardzo żyzny i mulisty. Typowe "bagno" linowo-karasiowe.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #48 dnia: 21.04.2015, 09:14 »
Większość schematów temperatury wody dzieli zbiornik na 3 strefy   
epilimnion – warstwa górna (mieszana pod wpływem wiatru, ta warstwa ma dość wyrównaną temperaturę
metalimnion – warstwa przejściowa w której jest termoklina
hypolimnion – warstwa dolna
Skupiłem się na warstwie epilimnion która na wielu schematach zaznaczona jest jako obszar z jednakową temperaturą wody do 5m głębokości. Nie dawało mi to spokoju gdyż nieraz bawiąc się z dzieckiem przy brzegu ewidentnie czułem różnice w temperaturze wody przy brzegu a na głębokości 2 m. Udało mi się znaleźć pomiary które to wyjaśniają. Dodam jeszcze od siebie że w okresie 3 tygodni od zejścia lodu temperatura w zbiorniku się wyrównuje i jest taka sama na różnych głębokościach dopiero później zaczyna się dzielić na warstwy jeżeli jest odpowiednio głębokie jezioro.               

Krzysztof

Offline bigdom

• Ekspert
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 21.04.2015, 11:05 »
Świetny diagram Dyzma. To by potwierdzało ten mój wykres nr 2. Z wyraźnym zejściem temp w okolicach 6-12m. Potem temp również się stabilizuje.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 21.04.2015, 15:12 »
W literaturze jakiejs fachowej ichtiologicznej  odnosnie lina wyczytalem ze przy temp.wody 8st rzekomo przestaje zerowac, a w temp 4st zapada w zimowy letarg.
Tez poszukuje roznych wiadomosci tego typu odnosnie zachowania ryb w odpowiednich porach roku i temp.wody. Taka wiedza jest niezbedna 8)

Być może znalazłeś takie info w książce Cz. Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Oczywiście lin jest ciepłolubny. Jak najbardziej. Na większości moich wód złowienie tej ryby jest możliwe dopiero w wodzie o temp powyżej 10 st. A powyżej 15st bierze już dobrze.
Jednak wiem, ze są w naszym kraju akweny gdzie prosiaczki można skutecznie łowić w zimnej wodzie. Nawet poniżej 5st. Temat ogólnie jest bardzo szeroki. Wpływ ma tutaj wiele czynników.

Wyczytalem to w tej ksiazce `R.Wojda , M.Cieśla,T.ostaszewska, J.Śliwiński " Hodowla ryb dodatkowych w stawach karpiowych"  wyd.2009 `

Z ciekawostek, to w 98r miałem okazję codziennie łowić karpie w wodzie o temp 2-4 st. Pierwszego trafiłem w chwili, gdy na wodzie były jeszcze kawałeczki lodu. Łowisko bardzo płytkie, około 1m. Fakt, że były to ryby z powodzi w 97r. Ale akwen był bardzo żyzny i mulisty. Typowe "bagno" linowo-karasiowe.

Książka jest młoda. Bardzo możliwe że zawiera wartościowe dla nas wędkarzy informacje. Niestety nie czytałem.
Na marginesie, to stawy, a dzikie wody to przeważnie dwie różne bajki. Swego czasu kontaktowałem się z kilkoma hodowcami w temacie suma. Właśnie głównie chodziło mi o temperaturę wody, a aktywność ryb. Ich wiedza, doświadczenie, jest mocno różne z zawodowymi wędkarzami zajmującymi się połowem tej ryby. To są najczęściej zupełnie inne warunki, inne środowiska...

Offline beton

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #51 dnia: 21.04.2015, 18:31 »
Mozecie nie wierzyc ale u mnie karas sie trze przy temperaturze powietrza 4- 6 stopni a wody 8-9

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 21.04.2015, 18:34 »
Mozecie nie wierzyc ale u mnie karas sie trze przy temperaturze powietrza 4- 6 stopni a wody 8-9
Ale karaś pospolity czy srebrzysty(japoniec)? Bo różnica jest zasadnicza.

Offline beton

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #53 dnia: 21.04.2015, 18:36 »
japoniec ale nigdy wczesniej  tego nie widzialem zeby w takiej temperaturze sie tarl a pospolitego to nigdy nie widzialem jak ma gody :)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 21.04.2015, 18:50 »
Japoniec występuje tylko w formie żeńskiej. I korzysta z każdej okazji żeby się wytrzeć z innymi gatunkami. Potrafi się dostosować i dlatego jest gatunkiem który wypiera inne gatunki.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #55 dnia: 21.04.2015, 21:00 »
Elvis, japoniec nie tylko ma osobniki żeńskie, część badań pokazała, że są też i samce w populacjach na danych wodach. Co zaskakuje, to fakt, że tak mocno potrafi wypierać inne ryby, w tym swego kuzyna... Nie wiem czy wiecie - ale karaś srebrzysty to juz najczęściej wystepująca ryba w Polsce. :o Też się zszokowałem...

Co do tarła karasia, to dwa lata temu łowiąc na Milton w marcu, gdy było w sumie zimnawo, złowiłem dwa karasie (złote), które miały ikrę. Byłem w cięzkim szoku, ponieważ było zimno! W tym samym roku karaś tarł sie pod koniec maja. Myślę, że potrafi podchodzić do tarła kilkukrotnie - tak jak karas srebrzysty... Ciekawe czy jest to anomalia, czy jakas strategia 'przeżyciowa'...
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 21.04.2015, 21:47 »
Nie no ja wiem,że występują też samce,ale to tak jak z wycieraniem się karpia w Polsce,występuje bardzo rzadko i dlatego uważa się że się nie wyciera naturalnie. Czytałem o jakiś badaniach które wykazały,że duża część z tych  samców straciła zdolności rozrodcze,w skrócie są bezpłodne.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #57 dnia: 21.04.2015, 22:14 »
Najlepsze opracowanie jakie czytałem o karasiu srebrzystym...
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=93&je=pl

Dobrze jakby każdy wędkarz wiedział co to za gagatek ten japoniec... :D
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 21.04.2015, 22:41 »
Oczywiście mam świadomość ekspansji japońca w naszych wodach.
Ale u mnie, w wodach koło domu,- co dziwne japońca nie ma. Nawet pamiętam ,że bodaj w połowie lat 80tych na jedną z wód wpuszczono jakąś absurdalną ilość jego narybku. Trzymał się przez kilka lat i wyginął. Generalnie oczywiście japoniec na wszystkie moje wody trafia głównie jesienią, dzięki wędkarzom łowiącym na żywca. Ale się nie przyjmuje. Po prostu go nie ma...
Karaś złocisty jest. Srebrzystego brak. I dobrze :)

Offline DarekM

• Ekspert
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #59 dnia: 03.05.2017, 09:40 »
Odświeżam temat Panowie. Mamy 10 st. i ryba nie bierze. Nawet słabo, wogóle. Obok mnie łowią od czwartku i zero brania. Co jest nie tak?  Wiatr wschodni, pochmurna pogoda? ???
Pozdrawiam Darek