Autor Wątek: Latarka czołowa - zasięg ok 100 m cena do 100 zł  (Przeczytany 8529 razy)

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Latarka czołowa - zasięg ok 100 m cena do 100 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 25.10.2018, 09:24 »
A czy ktoś miał styczność kiedyś z latarką Energizer Vision HD+ Focus 315 LUM i może podzielić się opinią?

Offline yankes

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • I am the king, I can catch everything
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 25.10.2018, 09:52 »
A czy ktoś miał styczność kiedyś z latarką Energizer Vision HD+ Focus 315 LUM i może podzielić się opinią?

Hej.
Ja posiadam, nie polecam.
Jakość wykonania ok, natomiast jakość świecenia marna. Baterie szybko słabną i bardzo szybko siedzisz jak przy lampie naftowej.
Kupuj Mactronica lub Petzla.
Pozdro
Robert

Karp 9.8kg, Sandacz 4.1kg,Leszcz 1.5kg,Amur 4.8kg

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 25.10.2018, 09:59 »
Moja opinia jest taka, że możesz sobie bardzo płoszyć ryby :) O ile się nie łowi w hektarach, to warto uważać na mocne latarki, zwłaszcza te które mają daleki zasięg. Holując rybę oświetlamy wodę, i na takiej rzece łatwo sobie nagrabić, gdyż ryby unikają światła i kojarzą je z niebezpieczeństwem. Im zimniej tym woda bardziej przejrzysta. Wystarczy takim skupiającym 'reflektorem' przejechać po wodzie i zobaczyć jak głęboko penetruje aby zdać sobie sprawę z tego jak można płoszyć. Po co nam mocne czołówki? Co chcemy nimi oświetlać? Do tego oślepiają innych wędkarzy i to bardzo... Miałem też parcie na 'moc' ale w praniu wyszło, że więcej tu problemów. Dlatego idealne są czołówki do 180-200 lumenów, z możliwością zmiany siły światła i koniecznie z czerwonymi LEDami.

Moja sugestia też dotyczy latarek z akumulatorami. Są mniej poręczne i mają wielką wadę - trzeba je ładować. Idąc na nockę 10 godzin można stracić 'zasilanie' w środku sesji (musimy mieć zapas). Dlatego o wiele lepsze są latarki na zwykłe paluszki AAA. Polecam kupić pakę baterii - 48 sztuk, są to dobre oferty zazwyczaj, i mamy spokój. Unikam jak ognia ładowanych rzeczy, gdyż często łowie nocą i nie zawsze da się wszystkiego naładować. Zresztą ile tego później jest? Latarka czołowa, lampka w namiocie, bank energii. Ja mam więc wszystko na paluszki AAA i to jest o wiele bardziej wygodne. A za 48 baterii dałem 10 funtów, czyli 48 zeta. Złotówka za sztukę, dobrą, alkaliczną baterię o sporej mocy. To jest wystarczające na cały rok i około 40 nocek, nie muszę się pieprzyć z ładowaniem, pamiętaniem. A dobrze wiem co to znaczy, gdy podczas nocki wyczerpią się nam akumulatory...

Lucjan

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 25.10.2018, 10:01 »
Ja mam taką:
Aliexpress - COB+ T6 Headlamp
100 m z palcem w nosie, na maksymalnym skupieniu snopu światła.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #19 dnia: 25.10.2018, 10:04 »
Jak masz wędki ustawione na wprost markera to możesz się pokusić o montaż na stojaku.
Załączasz tylko przed rzutem. Latarka rowerowa.

Ja ostatnio miałem bojkę "H" i był problem, ponieważ przyszła szarówka, mgła itd... Ani bojki ani punktu po drugiej stronie.
Wypływając pontonem ciężko było się ukierunkować na punkt, aby żyłka szła w miarę prosto >:(

Koń dobrze radzi. Tylko marker z czerwoną diodą, lepiej uzbierać, kupić i mieć spokój na zawsze.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #20 dnia: 25.10.2018, 10:07 »
...
Luk, ta latarka, którą podlinkowałem jest na dwóch ogniwach 18650. Do tego masz ładowarkę na 230V i samochodową. W takiej specyfikacji nigdy nie brakuje światła. W pełni naładowana hula dwie nocki, ale i tak na dzień podłączam ją w aucie i nie ma prawa rozładować się w nocy. I to mam najtańsze ogniwa. Na jakiś lepszych pewnie ze trzy nocki bez ładowania by pociągnęła.

Co do straszenia ryb to sam jestem ciekaw jak to jest w praktyce.
Sam już profilaktycznie nie świecę na wodę.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 25.10.2018, 10:33 »
Każdy ma to co mu pasuje, ja pokazuję mój punkt widzenia :)

Powiedz mi  boohal, czy temperatura ma wpływ na akumulatory, ja słyszałem, że spory. Do tego nocka nocce nie równa. W lipcu ciemno jest przez 5-6 godzin, w październiku przez 12-13. Zależy więc jak to robimy. Wychodzi na to, że jak jest zimno, to akumulator działa krócej.

Ogólnie widzieliście, że cena czołówki z akumulatorem jest zawsze wysoka? A na paluszki już nie. Bo właśnie ładowalna bateria jest droga. Wejście w paluszki zaś to oszczędna i wygodna opcja. Trzeba tylko kupować baterie w dużych pakietach, nie zaś w sklepie pakowane po 4 sztuki.

Oczywiście mój punkt widzenia dotyczy łowienia aktywnego nocami przez cały prawie rok, nie tylko jak jest ciepło. Często po nocce, gdzie siedzę nad wodą do północy, idę do pracy i nie mam czasu wszystkiego naładować. Dlatego posiadanie wszystkiego na paluszki jest tak wygodne. Mam zapasowe baterie i nie muszę się niczym stresować. Mam lampkę z magnesem z Foxa do namiotu, dwie czołówki (podstawową i zapasową), alarmy z Prologica oraz LEDy do robienia zdjęć, wszystko na paluszki AAA. W samochodzie mam pakę paluszków i jestem spokojny :) Natomiast gdybym to musiał ładować, to chyba bym oszalał :)
Lucjan

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #22 dnia: 25.10.2018, 10:46 »
Co do płoszenia, to na pewno mocne światło płoszy ryby. Parę razy na Bugu "dla żartu" przeciągałem mocną latarką po wodzie - drobne ryby dosłownie wyskakiwały z wody uciekając przed światłem latarki na boki. I działo się to nie tylko przy samym brzegu, pod latarką, ale tak daleko jak stały ryby - zakładam że prawie do głównego nurtu. Zauważyłem też, że ten efekt jest silniejszy, im więcej mgły nad wodą. Nie wiem jaki to ma wpływ na brania, bo wtedy byłem nad rzeką turystycznie.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #23 dnia: 25.10.2018, 12:06 »
...
Oczywiście aku traci moc wraz ze spadkiem temperatury.
Ale nie ma opcji żeby latarka na dwóch ogniwach 18650 rozładowała się w nawet najdłuższą nockę ;)

Poza tym też mam kilka latarek na AAA i kilka kompletów tychże baterii :) Zawsze :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 25.10.2018, 12:23 »
Ja mam kilka z aku i kilka na paluszki. Te na aku leżą w szafie. Obecnie podstawą mojego łowienia są nocne wypady, czasami bardzo częste. Dlatego mam inny punkt widzenia niż ktoś kto łowi w nocy rzadko. Wtedy myśli się trochę inaczej. Nie mam zamiaru pokazywać, że się myli ktoś kto pisze coś innego, raczej wskazuję co kierowało moim wyborem. Na początku oczywiście kupiłem czołówkę z akumulatorem, potem jedną o mocy reflektora przeciwlotniczego z II WŚ :) Teraz zaś mam ideał, czołówkę na paluszki z dwoma przyciskami, do światła białego i czerwonego. Naciśnięcie jednego gasi drugie do tego po kilkunastu sekundach naciśnięcie jednego z nich gasi całkiem światło, mam więc mniej klikania. Światło białe mam w trzech wersjach, o różnej mocy, czerwone zaś jako migające lub stałe. Moc idealna, jest jasno i nie ma mocnego strumienia penetrującego wodę głęboko. Koszt - 10 funtów :) Bajeczka...
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 25.10.2018, 12:31 »
Ja mam kilka z aku i kilka na paluszki. Te na aku leżą w szafie. Obecnie podstawą mojego łowienia są nocne wypady, czasami bardzo częste. Dlatego mam inny punkt widzenia niż ktoś kto łowi w nocy rzadko. Wtedy myśli się trochę inaczej. Nie mam zamiaru pokazywać, że się myli ktoś kto pisze coś innego, raczej wskazuję co kierowało moim wyborem. Na początku oczywiście kupiłem czołówkę z akumulatorem, potem jedną o mocy reflektora przeciwlotniczego z II WŚ :) Teraz zaś mam ideał, czołówkę na paluszki z dwoma przyciskami, do światła białego i czerwonego. Naciśnięcie jednego gasi drugie do tego po kilkunastu sekundach naciśnięcie jednego z nich gasi całkiem światło, mam więc mniej klikania. Światło białe mam w trzech wersjach, o różnej mocy, czerwone zaś jako migające lub stałe. Moc idealna, jest jasno i nie ma mocnego strumienia penetrującego wodę głęboko. Koszt - 10 funtów :) Bajeczka...

Możesz zlinkować ją?
Maciek

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 25.10.2018, 12:42 »
Co jakiś czas pojawiają się w Biedronce za naprawdę psie pieniądze.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #27 dnia: 25.10.2018, 12:43 »
Dla mnie ideałem byłaby właśnie latarka z trzema trybami białego światła + czerwone na dwóch aku 18650.
No i do stówki żeby była na aliexpressie ;D
Panowie, policzmy głosy:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 25.10.2018, 13:04 »
Jak dla mnie musi być lekka, co za tym idzie w grę wchodzi tylko zasilanie 3xAAA, bo od agregatu na głowie boli mnie łeb.
Kilka rodzajów mocy naświetlania.
I przede wszystkim trzy paski na głowę, i zawias musi być mocarny (wiele konstrukcji po jednym sezonie po prostu pęka).
Maciek

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 26.10.2018, 14:29 »
Ja mam taką:
Aliexpress - COB+ T6 Headlamp
100 m z palcem w nosie, na maksymalnym skupieniu snopu światła.

Same cuda. Dioda T6 - 3000 lumenów i jeszcze działa przez 2 doby. To się nadaje do księgi Guinessa  :P

https://hobbyhouse.pl/Ile-lumenow-ma-latarka-Porowanie-najnowszych-diod-CREE-blog-pol-1522996772.html
Znów jestem