Autor Wątek: Fotel Cuzo F2 czy F5R  (Przeczytany 6551 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Fotel Cuzo F2 czy F5R
« Odpowiedź #15 dnia: 02.11.2018, 15:33 »
Jak pisałem, łowiłem z F5R kilka lat i złego słowa o tym fotelu nie powiem. Przetrwa wojnę atomową i jest mega wygodny. Ale na stromych brzegach, to stosowałem klinki, którymi ustawiałem przednie nogi pod kątem prostym. Inaczej mi dupa zjeżdżała nawet przy maksymalnym rozłożeniu przodu.
Ja generalnie wolę używać zwykłych podpórek wbijanych w ziemię. Ale na pomoście to jednak warto mieć możliwość zamontowania ramion, a dźwiganie dodatkowych adapterów, kręcenie tego całego majdanu... szkoda zachodu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 02.11.2018, 17:25 »
Dzięki wszytkim za rady, pozostanę jednak przy F5R, bo trochę karpiował też będę, a zaoszczędzona  100 zł wolę przeznaczyć na wędkę

Ja użytkuje F5R od 3 lat, w tym roku w miarę możliwości poprzerabiałem aby mieć wszystko pod ręką w czasie wędkowania.
Najważniejsze przy tej modyfikacji to chyba odkręcenie podłokietników :)
Tam gdzie wędkuję (jezioro Turawskie) brzeg jest kamienisty i schodzi dosyć ostro w dół(ok 35 st) i bez problemu można się rozłożyć i wygodnie siedzieć.
Jedynie nie rozkładam tylnich nóg w krzesełku :)

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #17 dnia: 02.11.2018, 17:26 »
Mam F5Ra i również jestem mega zadowolony , lecz z czasem człowiek chce więcej, bądź jakieś zmiany , wnieść coś nowego bo przecież to nam daje frajdę.. No i myślę nad Cuzo. Blokowała mnie  cena  i brak podłokietników jednak te już są dostępne a kasa zawsze się nazbiera :P Pożyjemy zobaczymy :D
Paweł

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #18 dnia: 02.11.2018, 18:37 »
Ja użytkuje F5R od 3 lat, w tym roku w miarę możliwości poprzerabiałem aby mieć wszystko pod ręką w czasie wędkowania.
Najważniejsze przy tej modyfikacji to chyba odkręcenie podłokietników :)
Tam gdzie wędkuję (jezioro Turawskie) brzeg jest kamienisty i schodzi dosyć ostro w dół(ok 35 st) i bez problemu można się rozłożyć i wygodnie siedzieć.
Jedynie nie rozkładam tylnich nóg w krzesełku :)

Normalnie mistrzostwo  na spadki :)

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 02.11.2018, 18:40 »
Jak masz tak mocno ograniczony budżet i marzy Ci się Korum Barbel to może przemyśl taką jedną kwestię.

W dniu 23 listopada masz tzw. Black Friday (czarny piątek) - dzień potężnych wyprzedaży (przynajmniej jeżeli chodzi o Stany Zjednoczone). Masz więc jeszcze ponad 2 tygodnie aby dozbierać sobie pieniążków. Reszta świata lubi naśladować Amerykanów, więc i w Europie oraz w Azji przyjęło się, że w tym dniu można kupić wiele rzeczy po okazyjnej cenie, również tych wędkarskich.

Poproś kogoś (wnuczka, syna, kolegę, może ktoś na forum pomoże po wcześniejszej przedpłacie) kto zna język angielski, aby pomógł Ci kupić tą wędkę przez sklep internetowy w Anglii np. ten:
https://www.anglingdirect.co.uk/korum-barbel-rod

Obecnie wędka kosztuje około 250 zł (50 funtów) z darmową wysyłką do Polski. W dniu 23 listopada jej cena może dużo spaść. Myślę, że już za 200 zł będzie można ją kupić, jak nie mniej. Przesyłkę masz darmową (zakupy powyżej 40 funtów). Po kilku dniach kurier by Ci ją do domu przywiózł. Taka szansa może Ci się szybko nie powtórzyć ;) Pozdrawiam.

Powiem Ci, że własnie o tym myślałem:), w chinach kupuję dużo, min. polecane tu haczyki i inne drobnostki, na anglingdirect sobie konto tez już założyłem głównie z myślą o tym zakupie:)

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: 06.11.2018, 17:54 »
Jest ktoś mi jeszcze w stanie zmierzyć wysokość siedziska od podłogi bez wysuwania nóżek teleskopowych, dla obu foteli bym prosił ;)

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 06.11.2018, 18:28 »
Jest ktoś mi jeszcze w stanie zmierzyć wysokość siedziska od podłogi bez wysuwania nóżek teleskopowych, dla obu foteli bym prosił ;)

F5R na złożonych nogach ma ok 37 cm wysokości od podłogi do siedziska. ;)

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 07.11.2018, 18:13 »
Dzięki za info o F5R, poproszę jeszcze o wysokość siedziska Cuzo F2 :)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #23 dnia: 30.09.2019, 17:26 »
Witam, podepnę się poniekąd pod wątek, mianowicie mam fotel F5R i chciałbym przesiąść się na taki na którym zamontuje ramię do feedera i inne pierdoły. Zastanawiam się nad Cuzo F2 lub Jaxon method feeder AK-KZH110. Który z nich polecicie i dlaczego (obiektywnie a nie bo ktoś nie lubi marki Jaxon). F5R spisuje się fajnie i są do niego dopinane uchwyty ale tylko do przednich nóg.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #24 dnia: 30.09.2019, 18:06 »
Pierdoły np. tackę to zakładaj ale ramię do feedera to raczej kiepski pomysł bo każdy Twój ruch będzie przenoszony na wędziska.
Ja mam ramię na podpórce od Arka Orzeszyny i widać na wędziskach tupnięcie nogą.
Myślę, że musiałbyś podest montować żeby było stabilnie.

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 30.09.2019, 18:25 »
Czyli co na Cuzo też te ramiona nie zdają egzaminu w sensie, że każdy delikatny ruch na fotelu powoduje brak stabilności np. wędki? Pierdoły w sensie tacka :)

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #26 dnia: 30.09.2019, 18:33 »
...każdy delikatny ruch na fotelu powoduje brak stabilności...

Tak to jest przynajmniej w moim przypadku, próbowałem ze swoim feeder armem na fotelu kolegi i komfort żaden.
No ale niech się inni wypowiedzą bo ja się nie znam za bardzo, nowy jestem ;-)
Oczywiście tackę czy karuzelę można montować i zda to egzamin.

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.09.2019, 18:46 »
Mi chodzi głównie o feeder arma.

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #28 dnia: 01.10.2019, 07:15 »
Generalnie to na każdym fotelu i fedeer armie będą drgania przenoszone na szczytówki z tym ,żę na jednym mniej a na drugim więcej.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #29 dnia: 01.10.2019, 21:17 »
Dzięki za info o F5R, poproszę jeszcze o wysokość siedziska Cuzo F2 :)
Akurat stoi w korytarzu i czeka na wypad, więc pomierzyłem wysokości od ziemi do płaszczyzny siedzenia (no, tam gdzie się dupę sadza) :P
Przód - schowane nóżki: 35 cm, max. wyciągnięte nóżki: 60 cm (to chyba już do podnóżka)
Tył - schowane nóżki: 30 cm, max. wyciągnięte nóżki: 45 cm, nóżki nie rozłożone (jak na zdjęciu od michal89) -  9 cm.

Kupiłem Cuzo2 ostatniej zimy i użytkuję ostatni sezon. Jestem mega zadowolony. Nie kupiłem podłokietników, bo uważałem, że przeszkadzają w łowieniu. I nadal tak uważam. :)
Dokupiłem zestaw podpórek do Cuzo2 - tanie pieniądze ale nigdy ich nie użyłem. Może użyję zamiast feeder arma, jak będę musiał łowić z pomostu.

Fotel uzbroiłem w karuzelę Dennana na fajce Jaxona i fajkę - podpórkę na dwie wędki z jednej strony i stolik Caperlana z drugiej. Na tylnej nodze mam uchwyt na parasol. Tam, gdzie łowię wkręca się w grunt na max. 5 cm.
Przednią podpórkę wbijam w grunt, żeby nie przenosić drgań z fotela.

Dzisiaj dołożysz 100 zł i masz Cuzo zamiast F5R. Jak tego nie zrobisz teraz, to w przyszłości za 100 zł nie przesiądziesz się na Cuzo.
Pozdrawiam,
Tomek