Autor Wątek: Ponton, kajak, belly boat - co wybrać?  (Przeczytany 8647 razy)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Ponton, kajak, belly boat - co wybrać?
« dnia: 05.11.2018, 18:44 »
U mnie dziś doszedł ponton Kolibri 260 :) jeszcze przed zimą przetestuję na rzece, a na następny sezon żegnam się z PZW :facepalm: i ruszam na jeziorka PGRyb :narybki:

Jeżeli nie tajemnica to na których jeziorach masz zamiar się skupić?

Edycja administratora:
Temat wydzielony z wątku Kupiliśmy
Adam

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
Odp: Ponton, kajak, belly boat - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 05.11.2018, 18:48 »
I czy zamierzasz "jeździć" na elektryku, czy na własnych bickach? Sam się trochę zastanawiam nad pontonem, żeby gdzieś sobie w lato na mazury skoczyć, i móc poobławiać oczka w trzcinowiskach. Myślałem o kajaku, ale transport i przechowywanie sprawiłyby spore problemy.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 05.11.2018, 19:00 »
Mam zamiar pływać raczej na wiosłach, ale raczej będzie to takie łowienie stacjonarne na spławik :D pod spining mam przecież kajak wędkarski, który wożę na dachu golfa 8) ale kajak kupiony jest bardziej na rzekę - mamy w rodzinie dwie łódki 4,2 i 3,5 m jedna stoi na jeziorze Ełckim a ta większa na Selmęcie Wielkim, a ja z pontonem mam zamiar jeździć na Łaśmiady mam tam fajne miejsce na płotki/leszcze z brzegu, uwielbiam łowić na spławik, ale tam jest płytko. w tym roku masakra >:O trzeba daleko zarzucać no i czasem wiatr nie pomaga, wtedy siadam z pickerem ,no ale przeszkadza znowu zielsko moczarka Kanadyjska chyba? A ponton ma pawęż więc nie problem wziąć od braciaka elektryka bo tam strefa ciszy.   
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 05.11.2018, 19:11 »
I czy zamierzasz "jeździć" na elektryku, czy na własnych bickach? Sam się trochę zastanawiam nad pontonem, żeby gdzieś sobie w lato na mazury skoczyć, i móc poobławiać oczka w trzcinowiskach. Myślałem o kajaku, ale transport i przechowywanie sprawiłyby spore problemy.
Jak na wiosłach to pomyśl o czymś takim : temu drugiemu to i rower nie przeszkadza :thumbup: sam myślę nad kupnem składaka , bo mam parę jeziorek w lesie

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 05.11.2018, 19:58 »
Fajne te kajaki :D Ale boję się jednego - że jak mnie podkusi się kitrać między trzciny, to go gdzieś przebiję. Z pontonem nie byłoby tego problemu, bo jest po prostu za szeroki :D Tak czy siak, zobaczę, pomyślę. Bo chodzi tu w końcu o rekreacyjne łowienie na urlopie.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 05.11.2018, 20:07 »
Fajne te kajaki :D Ale boję się jednego - że jak mnie podkusi się kitrać między trzciny, to go gdzieś przebiję. Z pontonem nie byłoby tego problemu, bo jest po prostu za szeroki :D Tak czy siak, zobaczę, pomyślę. Bo chodzi tu w końcu o rekreacyjne łowienie na urlopie.

A już wiesz może Koniu jaką długość chcesz? Bo ja też się zastanawiam nad pontonem (pewnie Kolibri), choć nawet nie wiem w jakiej długości miałbym kupować pod raczej nieduże jeziora i samotne urlopowe pływanie (rzadko w 2 osoby z czego jedna nie wędkuje). Chce pogodzić minimalny komfort łowienia z jak najmniejszą wielkością przy przenoszeniu. Na innym forum to polecają od 3 m w górę :P 

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 05.11.2018, 20:09 »
Ruskie gniot się nie łamiot :P to nie Chińska cerata jak kiedyś miałem :facepalm: Nasi wschodni sąsiedzi takie łowienie nazywają ''w kamyszach'' okna wycinają i fajne karasie czy karpie łapią , a u nas doopa >:O

Online scOOtt

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #7 dnia: 05.11.2018, 20:09 »
300 cm to minimum dla dwóch osób.
Komfortowo mi się wędkuje na KM-300PP w pojedynkę.
We dwóch jest trochę ciasno ale też spokojnie da radę.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 05.11.2018, 20:16 »
@elopento
No skoro radzieckie kondony się takich badyli nie boją, to chyba faktycznie składak będzie lepszy :D Bo te normalne, wędkarskie kajaki wyglądają super, mają mnóstwo funkcjonalności, ale transport :money: :money: :money: ...

@selektor @scOOtt
Nie wiem specjalnie. Dotychczas łowiłem z niewielkich raczej łódek, próbowałem ze zwykłego kajaka (co jest absolutną porażką). Fajnie gdyby pływadełko pozwalało na wstanie - ale że mam 190 wzrostu i prawie stówę wagi, to środek ciężkości będzie wysoko ;) Więc pewnie żadne małe jedyneczki nie wchodzą w grę...

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.11.2018, 20:20 »

A już wiesz może Koniu jaką długość chcesz? Bo ja też się zastanawiam nad pontonem (pewnie Kolibri), choć nawet nie wiem w jakiej długości miałbym kupować pod raczej nieduże jeziora i samotne urlopowe pływanie (rzadko w 2 osoby z czego jedna nie wędkuje). Chce pogodzić minimalny komfort łowienia z jak najmniejszą wielkością przy przenoszeniu. Na innym forum to polecają od 3 m w górę :P
Jak kajak kupowałem (3,15) za prawie 3tys. to gadali - jaka łódka by była a ile to gratów na nią można :P a są i tacy co z Belly Boat sumy łowią , ale wolał bym ponton 1,90 m jak siedzieć z doopą w wodzie :P latem to i frajda ,jak na kajaku ale na jesień ,a pływam nie raz i w styczniu jak lodu nie ma to jak byś nie wiosłował to i tak spodnie ochlapane jak to na kajaku , dlatego kupiłem ponton , a wybrałem 3,60 bo dla mnie starczy , ma dwie ławeczki , to i od biedy czasem kogoś wezmę , u mnie na rzece to mało kto pływa ,przeważnie jesienią jadą w górę rzeki ,a potem spływają , ja nie raz kajakiem to i 6km pod prąd daję w ciekawsze miejsca ale potem kark tak boli że spać nie można :o dlatego też myślę o rowerze składaku , mógł bym rano pojechać w górę rzeki z pontonem czy kajakiem ,a potem pod wieczór rowerkiem po samochód :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 05.11.2018, 20:27 »
Rowerem z takim wielkim kajakiem :o
Ja mam 270 i to jest z lekka niewykonalne. Do tego nie radzę brać bez sztywnej podłogi...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 05.11.2018, 20:28 »
Na kajaku można na stojąco :) oczywiście kupuje się go co do wagi :P chociaż i mój ma max 160kg obciążenia według producenta , ale ja mam 169cm wzrostu i kupiłem najmniejszy 8) a kajaków jest coraz więcej , są też z napędem nożnym np. Hobbie no i te wielkie są jak łódki ale jak to w USA tam wszystko wielkie.

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.11.2018, 20:31 »
Rowerem z takim wielkim kajakiem :o
Ja mam 270 i to jest z lekka niewykonalne. Do tego nie radzę brać bez sztywnej podłogi...
Nie wiem czy do mnie to? ??? ale ja nie będę ciągał go za rowerem ,tylko wrócić rowerem po samochód , a rower do bagażnika(składak) albo na dach ale to trzeba mieć i rower i takie coś do roweru na bagażnik dachowy , a ni jednego czy drugiego nie mam :P

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 05.11.2018, 20:35 »
Kurde, a może bellyboat w takim razie? :D Bo jak pisałem, myślałem o używaniu tylko w lato. Ale z takim podejściem, to w sumie w woderach od strony brzegu też do takich oczek się przedrę ;D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 05.11.2018, 20:36 »
Aaa, teraz kumam. :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!