Autor Wątek: Lekka sztyca 3 m z koszem - prezent od Mikołaja  (Przeczytany 1985 razy)

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Lekka sztyca 3 m z koszem - prezent od Mikołaja
« dnia: 26.11.2018, 21:21 »
Witam forumowiczów.

Już pierwsze "Last Christmas" zabrzmiało w głośnikach radia i czas rozmyślania nt. prezentów świątecznych. Niestety mój Mikołaj (czyt. żona) ma zbyt małą wiedzę nt. potrzeb wędkarza i trzeba mu zasugerować co powinien przynieść. Potrzeby są różne, ale podczas moich ostatnich wypraw, teleskopowy podbierak DAM nie sprawdzał się (zbyt krótki, trochę ciężkawy i zbyt duży kosz).

Czas na sztycę z koszem. Łowię z kosza wędkarskiego, głównie batem 6m, picker 2,7, zaczynam powolutku z wagglerem. Głównie płocie, leszcze, liny. Mam pewne zapędy na komercję, ale to parę razy w roku i raczej od biedy obgonię tym teleskopem (sztywny i mocny).

Sztyca - wymagania
- czy długość 3m wystarczy? mam blisko do brzegu (kanał)
- lekki. Raczej poniżej 300g.
- teleskop czy nasadowa. Nie mam problemu z transportem, nasadowa chyba bardziej sztywna
- budżet. do 300 zł. Można ewentualnie podwyższyć do 400 jakby była super lekka.

Myślałem nad  Preston Response Match Handle 3,0m ale brak opinii na internecie. Jestem otwarty także na inne propozycje (tańsze).

Kosz
- nie wiem jakie powinien mieć wymiary. Może jakieś sugestie?:)
- mam gumowany. Chroni rybki na pewno, ale wiadomo, ryby nie przynoszę, ale smród tak :) żyłkowy może? Czy Drennanowskie wynalazki też śmierdzą?

Z góry dziękuje za propozycje.

Offline rek974

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Lekka sztyca 3 m z koszem - prezent od Mikołaja
« Odpowiedź #1 dnia: 26.11.2018, 21:41 »
Rzuć okiem na tę:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/podbieraki-i-sztyce-korum-preston/16721-sztyca-preston-competition-pro-landing-net-30m.html

Mam 2,5 i 4,0. I jestem zadowolony (IMO uczciwy stosunek jakość/cena). Kosz 18 cali jest idealny dla płotek/linków/leszczyków.

I w życiu mi kosz nie walił rybami... ;)
Jarek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 27.11.2018, 00:47 »
Jeśli chodzi o kosz to ja chyba już na zawsze pozostanę przy żyłkowym. Główne zalety to: lekki, nie chłonie wody, błyskawicznie wysycha, praktycznie zero smrodku. W tej chwili mam Lorpio Mono 06 w wersji 55x45 (jest w recenzjach). Szkoda, że trochę płytki. Widziałem na necie Fiume Competition 55x50, wydaje się być głębszy. Dobry jest z małymi oczkami, aby nic się nie wplątywało.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.11.2018, 06:46 »

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 27.11.2018, 20:48 »
Sztyca Preston Absolute jest na pewno bardzo lekka.
Myślę, że do Twojego sposobu wędkowania będzie dobra.
Ja też używałem głównie kosza żyłkowego. Lekki, szybko schnie i nie trzyma zapachów. Jednak po pewnym czasie zacząłem mieć niezbyt komfortowe odczucie, że nie jest on zbyt przyjazny dla ryb.
Dlatego ostatnio zakupiłem najlżejszy gumowany, jaki był w ofercie sklepu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.02.2020, 10:41 »
Witam Panowie nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Szukam jakiejś szybkiej i sztywnej sztycy najlepiej o długości 4m (szukam vde tx 2 o długości 4m ale niedostępna wszędzie...). Sztyca będzie stosowana praktycznie tylko na zawodach gdzie bonus powyżej 1kg trafia się bardzo rzadko w związku z czym zależy mi na niskiej wadze. Zastanawiam się też nad Sztycą Preston Response Match Handle ale w wersji 3m bo 4m jest dużo ponad mój budżet który 400zł to absolutny max. Czy ta sztyca prestona jest warta uwagi w tej cenie czy może macie jakieś ciekawe propozycje ?
Z góry Dziękuję :thumbup:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting